Avslutade mitt förra inlägg med att spekulera en hel del kring vinterns gallringsprojekt baserat på en enda provyta och en ren gissning på trädhöjd. När jag var uppe i skogen senast passade jag på att göra ytterligare fem provytor i beståndet och fälla några träd för att mäta höjd på dem.

Såhär ser det ut

Prydliga rader

Dags att gallra


Av mina mätningar kom jag fram till tre saker
1. Det borde gallrats tidigare
2. Volymen i min skogsbruksplan kan bara inte stämma
3. Det är kul att mäta

Enkel mätutrustning


Av de granar jag fällde mätte jag två stycken ända upp till toppen. Den ena var 14 och den andra 14,5 meter. Det var inte de minsta granarna i beståndet, men långt ifrån de största heller. Jag gissar därför att övre höjd är 15 meter. 3 meter mer än de 12 jag sköt från höften i förra inlägget. Mitt ögonmått är inte så välkalibrerat än, men jag hoppas att övning ger färdighet.

Några ord om volymen. Enligt planen som är upprättad sent 2017 är avdelningen en G30 (mitt högsta SI på hela fastigheten) med 110 m3sk per hektar. Med två års tillväxt som enligt planen är 9,9 m3sk/hk/år skulle det nu stå 130 m3sk per hektar. När jag kollar mina siffror i tabell får jag fram 220 m3sk/ha och då försökte jag ändå vara så konservativ jag kunde med inparametrarna (Höjd 14, GY 34, formtal 0,6). Slutligen volymberäknade jag också varje träd jag klavat (men höftade höjden mellan 10 och 15 meter, högre diameter, högre höjd) med volymberäknignssnurran från skogskunskap och kom då fram till 245 m3sk per hektar. Jag kan självklart ha mätt fel på ett eller annat vis, men så fel tror jag inte att jag har - jaja så länge överraskningarna går åt det hållet så.

Provytor

Volymberäkning per träd


Planen är att i vinter gallra bort en tredjedel av stammarna, och på så vis komma ner i runt 1200 stammar per hektar. Jag kommer i första hand ta sånna stammar som har någon typ av skada och i andra hand gå på de med lägst diameter. Om jag enbart går på diameter skulle det innebära att jag gallrade ut allt under 15 cm i diameter (baserat på de träd jag klavat alltså).

Mycket barr på marken

Hoppas på mer sånt här efter gallring


Planen vidare är att genomföra ytterligare en gallring om cirka fem år, och då ta en fjärdedel av stammarna för att på så vis ha halverat stamantalet totalt. Det är dock så långt till dess att jag kanske hinner komma på andra planer...

Fint där det kommer ner lite ljus och blir lite grönt


8 kommentarer | Läst 1785 ggr

Mer om bloggaren

erik

Juniorhuggare

Blev medlem: mån 17 okt 2005, 16:12

Erik åker till skogs
Döpte bloggen som en barnbok, för det här är en saga om en (förvirrad?) Stockholmare som ger sig ut i skogen på nya äventyr i tid och otid.

Kommentarer

av halvproffs mån 25 nov 2019, 07:32
Kronorna är ju rejält upphissade så en gallring behövs definitivt. Är det nedlagd åkermark? Ser ut som savannen i Afrika🙂 med sin rödbruna jord. Huggning med motorsåg eller har du stegmatare?
av erik mån 25 nov 2019, 09:05
Jepp, nedlagd åkermark, så lätt att ta sig fram. Denna gallring ska göras med motorsåg och järnhäst är det tänkt. Mycket jobb blir det, men det är den utrustning jag har, och jag tror det blir fint efter.

Bäst hade nog varit att ha tillgång till vajerkran, Hypro eller liknande, för en sak jag märkte när jag fällde några granar på prov var att det är så trångt att träden hänger sig oavsett i vilken riktning man fäller. Att bara fästa en vajer i rotändan och dra en bit då hade varit smidigt.
av Erre mån 25 nov 2019, 11:59
Ett rejält projekt.
Mycket jobb men det är nog riktigt kul att ha gjort en sån åtgärd själv.
Där kan du gå och njuta länge sen.
av ananders mån 25 nov 2019, 19:35
Ett kul projekt, och det blir inte några problem att lägga vägar där.
av Axl mån 25 nov 2019, 20:33
Jag tror dina mätningar är närmare sanningen än planen iaf. Hur stort är området?
av erik mån 25 nov 2019, 21:39
Ni har nog helt rätt i att det är både ett rejält och ett kul projekt. :) Området är 1,5ha, så det blir gott om välbehövlig kvistningsträning för undertecknad.

Och jag hoppas också kunna gå och njuta där sen, granskogar där de undre grenvarven börjar ramla av så det är lite friare i ögonhöjd och med ett lätt grönt mosstäcke på marken är lite av en favorit för mig, hoppas kunna forma ett sånt av detta med hjälp av tid och tålamod.
av Slurfi tis 26 nov 2019, 23:14
Fina bilder
av Chainsaw Charlie fre 29 nov 2019, 23:31
Ta inte ner stamantalet allt för mycket bara. Den där marken ser ut att kunna bära 1000 stammar/ha till slutavverkningsförband och det är alltid några träd som självdör på vägen dit.