I morse när jag vaknade hade snön börjat falla utanför stugan. Redan flera centimeter på marken och fullt av nya flingor på väg ner. Jag som ändå skulle åka hem på förmiddagen fick då brådis att ösa in allt i bilen och ge mig av, i hopp om att det inte redan var för mycket blöt nysnö på skogsvägen som leder in till min fastighet. Såg framför mig en förmiddag med mycket skottande och svärande för att komma iväg med min låga framhjulsdrivna bil, men det gick faktiskt fint.

Dags i alla fall att summera/utvärdera veckan.

Flytet kom efter några dagar och jag tror jag hade min mest produktiva dag på fredagen, och trots det så var jag inte lika sliten framåt kvällen som de första dagarna. De två största processförbättringarna jag gjorde var nog dels att jag började häva av virket

Enkel hävlösning, hjälper mycker


och dels att jag började använda hästen mycket mer för att lägga ner träden som hängde sig (vilket tydligen inte är helt ovanligt när man tar ner granar runt 15m i 2x2m förband...). Bästa metoden visade sig vara:
1. Fäll tvärs över raden där hästen står och såga av gångjärnet

Så här långt kommer granarna


2. Kroka fast winchen och kör. Varje träd jag drog ner på detta vis la sig så fint som nedan (jag lärde mig också sen att släppa ut lite mer wire så rotändan inte fastnade i hästen, men gick ju fint ändå)



3. Kvista i bekväm höjd
4. Lasta på - med winchen som redan satt fäst om det var en större variant eller med sax och muskelkraft för de lite hanterligare bitarna.

Här följer lite recension av utrustning jag har/önskelista på utrustning jag inte har. Det blir lite som en checklista för mig att kolla på igen när det är dags att planera nästa års gallringsvecka, för detta gav mersmak, det gjorde det - och det finns att gallra så jag klarar mig ett tag till.

Kläder/huggarbälte
I huggarbältet hade jag liten sax, kilar och måttband medan jag i korgen på hästen hade större sax, brytjärn och en liten yxa. Till nästa år måste jag ha ett fäste för yxan i bältet. Det är nog den enskilda förändring som skulle spara mig flest promenadmeter på en dag.

Vidare har jag blivit rätt sugen på att testa huggarkängor och ett par lite smidigare byxor. Nu gled jag runt i sånna här riktigt tjocka brallor och klassiska stövlar till det. Hade inget problem med det egentligen men antar att det är ett sånt byte man gör en gång och sen tittar man aldrig tillbaks, jag får se om det blir till nästa år.

Såg
Alltså, 201an, vilken liten rackare det är ändå. Kan inte tänka mig en bättre såg för den här typen av jobb, i alla fall inte för mig. Att jag som glad amatör kunde köra 7 heldagar gallring på 8 dagar utan att vara helt slutkört är nog mycket denna lilla krabats förtjänst.

Hästen
I början av veckan funderade jag mest på vad jag skulle ersätta den stackars gamla hästen med, men efter ett tag hittade vi tillbaks till varandra och jag har istället börjat fundera på vad jag skulle kunna gör för förbättringar som skulle göra den ännu bättre. I skogen tror jag största skillnaden skulle vara en bättre winchlösning. Redan en ny manuell winch, med fräsch wire och ett lås jag litade på skulle vara ett lyft. Nästa steg skulle vara att att få upp dragpunkten några decimeter, någon typ av torn/kran eller så. Och drömmen vore ju såklart en winch man inte behövde veva.

Vid avlastning från hästen tänker jag nästa år lägga lite mer tid på att göra iordning någon typ av bockar att häva av lasset från. Ett par stadiga bockar i väl intrimmad höjd skulle göra under för vältan, tror jag.

Ja hästen får nog vara kvar ett tag till, det bygger dock helt på att det inte blir så långa skotningssträckor då det blir några lass... 17 i detta fall + 3 med lösa stockar.

Tänkte lägga en gif med traven som växer här, men det verkar inte bloggen gilla, så jag la den på imgur istället

https://imgur.com/a/J1NPps1

De små Hondafyrtaktarna ska ju gå snålt och hästen är inget undantag. Soppaförbrukning i järnhästen på hela veckan får man säga är godkänd. Tre liter.

Bjuder på den här också: Längsta granarna strax över femton meter


8 kommentarer | Läst 1936 ggr

Mer om bloggaren

erik

Juniorhuggare

Blev medlem: mån 17 okt 2005, 16:12

Erik åker till skogs
Döpte bloggen som en barnbok, för det här är en saga om en (förvirrad?) Stockholmare som ger sig ut i skogen på nya äventyr i tid och otid.

Kommentarer

av Erre sön 01 mar 2020, 21:26
Det har ju rullat på riktigt bra med andra ord.
En bra hög. 👍

Stövlar och tjocka brallor är inget jag saknar.

När blir nästa skogshelg?
av th mån 02 mar 2020, 00:37
Det finns en annan bra mekanisk princip: "Det man vinner i kraft förlorar man i väg", Jag brukar ställa Järnhästen med vagn lite längre från vältan och använda två stycken 2,5 - 3 meter långa slanor för att rulla upp stockarna på vältan. När vältan kommit upp i tillräcklig längd kan man ha ytterligare slanor i varierande längder från ca 1 m ovanpå vältan och fortsätta att bygga på höjden. Det går relativt lätt att få en höjd på minst 1,5 meter på vältan även med timmerstockar på 30 cm diameter. med den metoden.

Jag skulle vilja ha en lägre vinschpunkt för att förhindra att Järnhästen stegrar sig når man drar tunga stockar :smile:
av erik mån 02 mar 2020, 12:14
Erre
Ja, jag känner mig nöjd, blir spännande att se om jag fortfarande är nöjd när det är uppmätt, men mina mätningar säger mig att de i alla fall är en bit över 10 kubik som känns som någon form av anständighetsgräns :) Inte helt klart när nästa skogshelg blir, är ofta så mycket som ska in på helgerna under våren tycker jag. Blir i alla fall en lite längre vistelse över påsk med tjejen och hunden, men blir nog några kortare vistelser innan det också.
av erik mån 02 mar 2020, 12:22
TH
Grymt med tips från en som lastat på och av en järnhäst lite mer än jag!

Vill minnas att vi pratade om liknande i ett tidigare inlägg om avlastning från järnhäst också. Vad som är bäst varierar nog en del med vad man har på lasset. Är det inte de grövsta bitarna vill jag nog prioritera att inte behöva flytta på sig alls medan med lite större bitar är det viktigaste att hålla nere tyngsta lyften. Oavsett vilket handlar det nog mycket om att tänka igenom logistiken kring avlastningsplatsen lite i förväg istället för att bara ställa vagnen och börja slita vilket är lätt hänt när man är mitt i det :)

Bra poäng ang tyngdpunkt. Jag tänkte bara på det användningsområde jag hade nu. Då med lite rimligare dimensioner, alltid vagn på och oftast vagn med lass vilket gör den lite mindre stegringsbenägen. Skillnad såklart att dra i en tung stock utan vagn - ska ha detta i åtanke innan jag bränner på med ett högt torn på hästen.
av totte mån 02 mar 2020, 17:15
Trevligt att se och läsa! Det där med hängning av träden är närmast standard i såna bestånd. Det är helt rätt att använda maskinen, det kan vara ett eländes slit att dra ner graner som hänger i risiga grenar. En vändhake eller brytjärn med vändkrok är bra att ha där man inte kommer åt att dra ner med maskinen. Rullar man runt trädet som hänger så brukar det lura sig ner med betydligt mindre slit än att dra och baxa.

Alla sågar större än 201 är för stora för sån här gallring. Fråga mig som gjorde det på 70-talet med en Hva 160S på bra över 7 kg.

Om du använder öppningsbara block så kan du bygga torn och ha flera olika dragpunkter, beroende på tillfället.

Använd alla knep du kan komma på för att spara kroppen och ryggen. Finns inga nya att köpa nämligen.
av erik mån 02 mar 2020, 22:44
Totte
Tack! Ja jag har krok på mitt brytjärn och använde den en hel del. Fast när jag väl fått in snitsen på att dra ner med hästen så kändes allt annat omodernt :)

Ja det där med winch och torn blir nog något att komma tillbaks till och tänka på en del för att få det riktigt bra. Tackar för tips om öppnongsbara block!

När man håller på i skogen tror jag det finns en gräns när ansträngningarna slutar vara träning och börjar bli bara slitage på kroppen. Är nog värt att utvärdera hur nära den gränsen man ligger då och då!
av Mangan tis 03 mar 2020, 17:44
Lite synd att du vagnen har så låg banke och fasta stöttor till det, vad händer om du har ett plant "golv" på vagnen så du kan lättare rulla av?

Och vad för längder hugger du?
av erik tis 03 mar 2020, 19:28
Mangan
Plant golv skulle kunna vara något att testa. Skulle rätt enkelt kunna bygga en prototyp i trä som flyttade upp botten till i höjd med de avtagbara stakarna. Stakarna på själva hästen (alltså allt rött) är helt fällbart. Har stöttor att sätta längre fram på vagnen också, men de tillförde inget med dessa längder.

Jag försökte hugga fallande längder. I början blev det rätt många bitar på över fem men de grövre blev så jobbiga att jag började försöka hålla första biten runt fyra och sen en lite längre om jag inte kunde klämma ur 12 meter totalt då jag gjorde 2st 4m till. Tror snittet ligger runt 4,5 iaf.