Jag köpte mig en röjsåg redan i våras, och har naturligtvis testat den en del, men det var först i lördags jag fick till min första riktiga röjningsdag, där jag höll mig på ett skifte, försökte gå i riktiga stråk osv.

Det skifte jag gett mig på är enligt planen en 1,3 hektar stor 12 år gammal G24a med 80% gran och 20% löv. Jag har dock på gamla flyg- och satellitbilder sett en tydlig fröträdställning, och mycktet riktigt finns också en hel del tall en bit in i beståndet.

Beståndet är lite ojämnt, men jag tror att man hade kunnat ställa ut träden redan nu, men jag valde att fokusera helt på att röja undan björk i detta läge. Vill gärna ha tall i det färdiga beståndet, men vågar inte röja isär dem innan jag vet att jag lyckats hålla älgen i schack. Dessutom ville jag göra det så lätt som möjligt för mig, för att få lite gjort. Eftersom jag lyssnar på skogspodden lämnade jag nästan all rönn. Dessutom lämnade jag de tre små ekar jag med glädje och förvåning sprang på. Och aspen tar älgen hand om, så då blir det bara björken kvar till röjsågen :)

Bara att klampa in

Före

Och en till


Klart efter min första dag som röjare är följande:
- Det går att läsa hur mycket som helst om röjning och kolla på alla Youtube-klipp man kommer över, men det är nog ändå svårt att ersätta tid med sågen i selen på så vis. Allt gick bra, men jag har nog en del att lära. Alla röjstammar hamnar inte helt där de ska än...
Välbehövlig fika

- Även där plantorna står tätt får jag lite ont i själen de (faktiskt få) gånger jag råkade röja bort en fin liten gran eller tall. Hur jag ska må efter att jag ställt ut till produktionsförband återstår att se.
- Det är helt kontraintuitivt för mig att ta bort vargar. Jag kan självklart tillgodogöra mig informationen och köpa att det är rätt sak att göra. Men när jag väl står där bland mina plantor känns det helt orimligt att jag skulle sätta röjsågen i de största granarna.
Gult ska bort

- Det var både en bra och dålig tid att röja detta skifte. Bra på så vis att färgkodningen gjorde det lätt för mig att röja: grönt kvar, gult bort. Dåligt på så vis att det är en ganska blöt period och därför halt på stenarna i det ganska blockiga skiftet.

Grönt är skönt

Klart, för den här gången



Jag kom nära halvvägs innan jag rundade av, och det var jag nöjd med. Avdelningen ligger på mitt södra skifte, ca 2 km från det norra skiftet där stugan ligger, så det blev en kort biltur till norra skiftet där jag bonade in mig, hängde kläderna på tork och gjorde tidig kväll. Man ligger bra i stugan och eftersom jag gjorde kväll så tidigt hade jag sovit i tio timmar när jag vaknade i gryningen.

På söndagen regnade det dock, varför jag valde bort fortsatt röjning på den nu förmodat ännu halare avdelningen. Finns ändå alltid att göra. Bland annat gjorde jag iordning en lämplig pinne med en krok och ett 5,64 meter långt rep fäst i kroken. Gav mig sedan ut på ett par avdelningar för att göra några provytor. Bland annat gjorde jag en provyta på vad som är tänkt att bli vinterns gallringsprojekt, och jag måste säga att resultatet gjorde mig förvånad.

Enligt planen är det en 22-årig G30 som det rör sig om. Och det är en åkerplantering, så granarna står i prydliga rader (endast lövröjt). Tyvärr har jag inte gjort några höjdmätningar värda namnet, men min bästa gissning är 12 meter - det skulle dock i så fall betyda att antingen åldern eller SI är fel i planen (eller båda). Får återkomma till höjden. Grundytan då, ja enligt min provyta (tog bara en, men beståndet är rätt homogent och platsen kändes representativ), var den 38,7 m2. Kollar jag detta mot gallringsmallarna är det helt "off the charts". Stammar per hektar enligt samma mätning 1900.

Grundytesiffran är så hög att jag börjat fundera på felkällor, men hittar ingen påtaglig:
- Ytans storlek. Repet satt väl förankrat i marken och jag har mätt det ganska noga till 5,64 meter med måttband.
- Trädens bhd. Använde min klave från husqvarna som jag bara höll in mot trädet, tryckte ihop, drog ut och läste av. Hur fel kan det bli?
- Min uträkning. Pi*r2 ska jag inte göra fel på, men den som vill får gärna syna (BHD 20, 20, 16, 17, 10, 19, 18, 18, 13, 10, 10, 14, 14, 12, 20, 18, 19, 9, 20).

Min gissning är att det är åldern som är helt fel, men oavsett vilket tänker jag mig att en försiktig låggallring måste vara rätt medicin här. Och det blir perfekt bestånd att skota med järnhäst så att jag inte behöver ta upp några vägar. Dumt nog tog jag inga bilder när jag gick där och mätte i regnet. Jag får knäppa några bilder i avdelningen nästa gång jag är uppe.

På vägen hem tog jag en lång promenad på avdelningen jag gallrat och på ett hygge i närheten av det. Jag passade på att sätta lite frystejp och fårull i toppen på tallarna i hopp om att älgarna skall låta dem vara ett år till. Testade i fjol tallskydd i plåt med lyckat resultat, men de jag har sitter redan uppe och jobbar, så måste skaffa mig några till inför nästa säsong.

Påskek


Ekarna jag hittat pyntatde jag som påskris med fårull och tejp i hopp om att de ska få stå i fred till jag har kommit på något mer permanent skydd för dem. Tycker det vore kul att få upp ett par ekar bland allt barr.

6 kommentarer | Läst 1504 ggr

Mer om bloggaren

erik

Juniorhuggare

Blev medlem: mån 17 okt 2005, 16:12

Erik åker till skogs
Döpte bloggen som en barnbok, för det här är en saga om en (förvirrad?) Stockholmare som ger sig ut i skogen på nya äventyr i tid och otid.

Kommentarer

av Mangan mån 21 okt 2019, 21:42
"- Även där plantorna står tätt får jag lite ont i själen de (faktiskt få) gånger jag råkade röja bort en fin liten gran eller tall."

Plantera inte så jäkla tätt nästa gång då! :D
av Erre tis 22 okt 2019, 05:10
Det tar emot lite i början.
Jag lövsanerade enbart ett par år när jag började röja. Att sen komma tillbaka och börja röja ner barr kändes lite skumt. Så jag känner igen tanken. 😁
av erik tis 22 okt 2019, 05:50
Tackar för tipsen. Symptomen tycks dock också gälla självföryngrade plant och plantor som satt redan innan jag köpte fastigheten, så glesare plantering hanterar nog bara delar av problemet :) Är nog som Erre är inne på en vanesak, jag skaffar mig ju incitament varje gång jag går in i någon övertät förstagallring...
av Håkan A tis 22 okt 2019, 19:58
Din grundyta låter inte helt orimlig för en åkerplantering av gran! Och grundytan blir ju samma oavsett ståndortsindex. Det jag spontant funderar på är höjden på avdelningen, du hade fyra stammar på dbh 20, det känns grovt om höjden bara är 12 meter, men absolut fullt möjligt att du har uppskattat korrekt höjd. Facit kommer när du fäller första trädet!
Tänk på att resultatet från provytan kan slå väldigt mycket beroende på hur du placerar ditt provytecentrum. Därför är det bra att lägga flera ytor för att säkerställa att du inte systematiskt har fått med för många stammar. Alternativt tar du också några ytor med ett relaskop.
av erik tor 24 okt 2019, 13:15
Tack Håkan! Ja, det blir att ta lite fler provytor när jag är där nästa gång, slumpade centrum på provytan genom att kasta in en liten träkloss i beståndet och sätta centrum där den landade, men fler ytor behövs för att kunna säga något säkert. Och så får jag som du säger rätt höjd gratis när jag lagt ner några träd. Ska passa på att räkna årsringar då också. Blir material till nya blogginlägg vad det lider.
av totte tor 24 okt 2019, 15:32
Blir material till nya blogginlägg vad det lider.


Ser vi fram emot, det här är ju sånt som jag tror väldigt många här tycker är intressant. :-bd