Efter röjningen har jag tittat igenom mina planer för min alldeles egen skog. Listan är lång på det jag vill göra. Nya körvägar, ytterligare "finröjning", gallring på flera ställen, bygga broar med mera. En hel lång lista med roliga saker att göra till glädje för mig och mina barn :smile: Skogen blir finare för varje dag, har fortsatt på tidigare markägares modell och skyddar ett område med en bäck och lite blötare mark ikring.

Samtidigt så läser jag i en tråd på forumet om en person som vill utöka sin skog med att köpa mer. Han blir mer eller mindre avrådd då skogen han spekulerar på ligger nära skyddsvärd skog. Risk för att länsstyrelsen "tar" skogen från han efter köpet. Jag blev helt enkelt tvungen att surfa runt lite efter detta, plus försöka jaga rätt på lite folk på länsstyrelsen. Efter detta har jag blivit tveksam till om man törs investera något mer i skogen. Min skog ligger granne med ett naturreservat och på andra sidan ett biotopskydd. På tredje sidan, över en väg ligger ännu ett röd-område (biotopskydd). Läser jag dessutom länsstyrelsen strategi för skydd av skogar så är behovet näst intill omätligt och de anser sig inte på långa vägar ha nått målen. (Läs gärna i tråden under skogsfastigheter). :???:

Vad gör man? Ska jag våga lägga ut mer pengar och framförallt engagemang och tid? Ska försöka få ett svar från länsstyrelsen på vilka områden de är sugna på att ta från de privata markägarna. Självklart törs man inte fråga dem om just min mark, då är väl risken att de får korn på just den, utan man får fråga mer allmänt. Fast det är eländigt att man ska behöva vara rädd för att staten ska stjäla marken från en (även om det kallas att man får ersättning).
Just nu så far tankarna från att växtgiftbespruta hela skogen så alla lavar,svampar, insekter dör så man får ha den kvar till att bara lägga ner alltihop. :sad:

Hur tänker alla andra? Är det jag som är överdrivet bekymrad och gnällig/oförstående/miljovänlig eller?

3 kommentarer | Läst 3146 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Uvskogen

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: sön 20 jul 2008, 18:33

Uvskogens skog i ord och bild

Kommentarer

av Elias tis 01 sep 2009, 16:01
Jag skulle vara orolig också, en kompis föräldrar de förlorade 30 hektar skog till naturvårdstjoller. De fick ingenting betalt för det heller om jag förstått det rätt. Finns ingenting du kan göra åt det heller, bara att finna sig i att man har värdelös skog som man betalat en massa pengar för.
av Golddigger tis 01 sep 2009, 21:24
Vi har avverkat ett område som skogstyrelsen gjort till biotopområde utan att markägaren fått nån ersättning.
Markägaren krävde att få betalt för virkesvärdet av Skogsstyrelsen men dom hade slut på biotop-pengar så dom hade inge annat val än att ge han rätt att avverka sin egen skog.
av Elias tis 01 sep 2009, 22:17
Jaha så han fick lov att avverka skogen ändå? brukar ju som inte gå att köra över de där miljö tjopparna