Det grävs ner fiber i byn. Idrottsföreningen, Energibolaget och kommunen försöker få oss alla att rita på ett avtal på fiber. Huvudargumentet är att det är bra för "bygdens framtid". Lika smart som att försöka sälja glass i en kiosk för att det är bra för mjölkbönderna. Nå, är jag en grinig gubbe som inte fattar framtiden? Har idag ADSL som ger 8 Mb/s ner och nåt väldigt slött upp. Men å andra sidan så det enda jag laddar upp är en och annan traktorfilm att plåga er med :wink: . Men om jag köper fibern så får jag 10/10, dvs 10 Mb/s åt båda hållen "plus en "värld av tjänster", ja om nu inte "bygdens framtid" räcker som argument.

För att få tillgång till denna "värld av tjänster" behöver jag bara betala 25 000 kr. Då får jag låna en slang och en fiberstump från vägen in till mitt hus. Ja, jag får förstås gräva ner den själv och grejorna ägs av energibolaget.
Säg att det ska betala sig på 10 år, längre ska det väl inte behöva ta. Då måste jag minst spara en 3000 kr/år (ränta på ränta) på de nya tjänsterna för TV, telefon och lite surf. Ja de 25 tkr täcker förstå inte in några tjänster alls. Finns inte en sportmössa att jag spara in så mycket att det betalar sig.
Det hela slutar med att jag blir en bygdeförrädare som idrottsföreningens provisionsbaserade försäljare kommer titta snett på. Jo, de skickade ut ett brev från föreningen där de bl.a meddelade att "kommer förbi och hämtar upp påskrivna avtal". Hmmm.... :???:

9 kommentarer | Läst 6396 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Uvskogen

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: sön 20 jul 2008, 18:33

Uvskogens skog i ord och bild

Kommentarer

av totte fre 17 jun 2011, 21:06
Skulle jag aldrig gå på, det är åt helvitte för möe pängar särskilt för bara 10/10, det är inget att komma med idag. Långt innan det har betalt sig, om det nånsin skulle göra det, så finns det förmodligen trådlöst intenet med tjugodubbla hastigheten. Har samma ADSL som du och det funkar alldeles utmärkt, bara att gå och fika när man nån gång skall aldda upp en film på tuben. Idrottsföreningar skulle hålla sig för goda för att blanda sig i sånt geschäft tycker jag, låt dom glo snett!
av D Brown fre 17 jun 2011, 21:48
Det var saftigt pris, jag gav för 1½ år sedan 8-9.000 kr någonting färdigt i huset, jag valde 10/10 men det finns ju möjlighet för 100 om man vill ha det. Tre års bindningstid på ett kombinationsabonnemang internet/TV/tele.

Eftersom grannen med tre hushåll inte hoppade på och Telia stod fast vid erbjudandet så slutade det med 1.100 meter fiber + kopplingsbrunn till bara mig, entreprenören sade att dom aldrig någonsin lagt så mycket jobb på en fiberkund.
Turligt nog hade det plöjts med en extra slang tio år tidigare, men det var ändå inte helt lätt att få fram fibern.

Mig passade det perfekt, mitt ADSL funkade skitdåligt, och tv-mottagningen var på väg åt samma håll.
En bonus blev att jag kunde koppla loss kopparledningen från huset och därigenom slippa massa problem med att åskan leds in i huset den vägen och förstör larm e.t.c.
Bara några månader senare kom elnätägaren och satte upp en ny transformatorkiosk + grävde ner 200 meter ny ledning till mig, vips så försvann även den luftledningen.

Efter detta har det vart mycket lugnare, faktiskt helt lugnt under åskväder, innan så sprakade och knäppte det bra så otrevligt bortikring.
av Vesslan fre 17 jun 2011, 21:49
Måste dessvärre instämma med er båda trots att jag är ivrig it anhängare!
De pengarna är ju helt åt skogen!

För 7 år sedan frågade jag min kompis som är it tekniker varför man inte körde mer trådlöst internet och fick då svaret att
det ALDRIG skulle bli av att hastigheterna skulle bli höga nog!

Idag körs ju mycket trådlöst och vem vet vad som händer om några år??

Håll i slantarna o reparera trakton för 25 lök istället :)

V
av Knekten fre 17 jun 2011, 21:51
Håller med helt o hållet..Vi har sagt upp allt vad Telia heter....Numera kör vi bara trådlöst via Tre,funkar ju tillo med mobilen...
av SkogsGotte fre 17 jun 2011, 22:47
vi betalade drygt 20000 kr för 5 år sedan för att få 100 mbit, värt varenda krona... Kändes inte så saftigt dyrt heller med tanke på att det var en omväg på ca 1 km för 2 st hushåll, dessutom tror jag att månadsavgiften bara ligger på ett par hundra.... Men som sagt man vet ju inte vad som händer med det trådlösa i framtiden.
av sunemangs fre 17 jun 2011, 23:39
Är i samma sits. Har två hus. Beroende på hur många som hakar. På så kommer det hamna runt 10k. Då står kommun och eu för endel. I huset där jag bor kommer jag antagligen koppla på mig. Dom lär ju lägg ner koppar nätet och adsl innan de blir riktigt bra trådlöst hemma. Andr huset osäker. Blir ju lite pengar som ska ut. Men jag höjer värdet på husen, lättare att hyra ut osv. Hänger man inte på denna omgången utan tänker att, jaja de där kan jag göra sen. Då hamnar man på minst 40k. Jag tror att fiber kan BMI lite som el och vatten till ett hus
av Sweden-viking sön 19 jun 2011, 10:48
FÖR MIG KOSTADE opto-fiber-ANSLUTNINGEN CA 4800- FÖR CA 6-7 ÅR SEN . Har inte ångrat mig en minut
kör bredabandet, it-telefon och TV kanalerna via ljussignalerna funkar bra. Men idag vill man ta fullt pris för anslutningen ca 25 000 sek.
av mrlynx sön 19 jun 2011, 11:14
Har inte kommunen ansökt om några bidragspengar till anslutningen eller är många som vill vara med och skära emellan?
Verklig kostnad för anslutningen ligger säkert på 25000 eller mer men när det är frågan om byaprojekt brukar det finnas olika bidrag att ansöka om så att priset till kunden hamnar lägre.
Hur ser upplägget ut? Får/måste ni gräva själva eller gör energibolaget allt? Kan ni i byn ta på er grävningen och få en billigare anslutning?
Men egentligen är det inte så mycket att fundera på för du kommer nog inte att få ansluta dig billigare någon annan gång.
Sen kommer snart skanova att plocka ner koppartråden när tillräckligt många har övergått till fiber.
4G tror jag inte kommer att byggas ut ordentligt på landsbygden för att kunna ersätta en riktig fast uppkoppling.
Hastigheten 10/10 är väl den minsta hastigheten du kan få för antagligen byggs det med gigabit då prisskillnaden mellan 100 mbit och 1 gigabit är ca 15 kr för en tranciever.
av frasse sön 19 jun 2011, 14:25
Ja du Uvis,här benämns sådana som du -I fråga om dikningar och vägar(och numera ochså vindkraft)så bor det en djävul i var by. :wink: :wink:

Meen,vet du hur länge din uppkoppling till ADSL(förmodligen via Telia koppar)finns kvar..... :?: :?: :?: :-\

Här i socken försvinner nummerserien 71x xx under hösten utan,vad jag vet,någon form av kompensation.