Sådär, nu står den här på gården igen, med ny variator skiva :grin: .

Felet uppstår tydligen därför att efter lång och särskilt tung körning så börjar skivan "hoppa över" splinesen. Efter det så börjar nedslitning ganska snabbt. Min skiva hade inte inga synbara splines kvar alls, och det syntes att den gått varm. Den måste ha tappat gradvis i kraft i och med att den "hoppat över" alltmer efter hand. Tycket förstås att den var extra pigg idag :lol:

Har satt ihop vagn, fyrhjuling och lagt på alla "bra att ha grejor" inklusive såg, så nu är jag redo för timmerhämtning i morgon. Vill bli klar med veden någongång. Idag gäller dotterhämtning på stationen, kul det med! :smile:

Är lite fundersam bara över detta med banden, om jag ska ha dem på eller ta av dem, Har ställt frågan i forumet får se om någon har erfarenhet av barmarkskörning. På gräsmattan så blev det att se ut som efter en redig mossrivare :wink:

7 kommentarer | Läst 5716 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Uvskogen

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: sön 20 jul 2008, 18:33

Uvskogens skog i ord och bild

Kommentarer

av totte ons 14 apr 2010, 19:42
Bra! Då vet vi att du är på gång i markerna igen, ser fram mot rapporter från äventyren. Tur det inte var nåt värre med maskin, hoppas nu du slipper mer krångel framöver.
av Ulf ons 14 apr 2010, 20:56
Bara en tanke, Uvskogen..
Kan det vara så att bandsatsen frestar variatorn hårdare, än när du kör med dom ordinarie hjulen..?
Banden ger väl bättre markontakt och fäste, vilket i sin tur frestar övrig transmission...?
MvH. Ulf
av sunemangs ons 14 apr 2010, 21:20
Finns det starkare/bättre skivor kanske? Kan ju också tro detta att bandsatsen frestar mera.
av Uvskogen ons 14 apr 2010, 21:44
Ja, jag har faktiskt funderat i de banorna då man märker att maskinen går tungt med banden, det talar ju också för att man nog inte ska köra annat än undantagsvis på torr mark med banden. Dessutom kanske man ska köra konstant på lågväxeln, även om den då går i typ 5 km/h
av Elias ons 14 apr 2010, 21:58
Jag tror mestadels att man ska köra konstant på lågväxeln. Det gör jag då på våran så länge man inte ska köra väg osv. Men går den verkligen så sakta med lågväxeln?
av Uvskogen tor 15 apr 2010, 06:54
Elias skrev:Jag tror mestadels att man ska köra konstant på lågväxeln. Det gör jag då på våran så länge man inte ska köra väg osv. Men går den verkligen så sakta med lågväxeln?


Nja, tog väl i lite kanske, men eftersom banden växlar ner ca 60% så blir det väldigt långsamt på L. Den gör kanske 60-70 på H, om jag pressar på. Med däck på kör jag alltid med låg i skogen och även på väg med full last.
av trilla tor 15 apr 2010, 21:53
Jasså du gör det? Kör med lågen även på vägen alltså. Det gör jag också men min maskin har ju knappt nån motor. Jag har som halvsneglat mot en yamma 700 med förhoppningen att då kunna köra på högen på vägen men det kanske bara är att sluta bort.