Idag så kom inspektorn från Mellanskog på besök. Vi skulle diskutera gallringen av den lilla avdelningen med starkt försenad förstagallring. ( har diskuterat den här viewtopic.php?f=2&t=12427)

Alltid lika trevligt att träffa Jörgen från Mellanskog. Bra svar och anpassade till just min skog och det faktum att jag är där jämt. Så hans råd blev så här, utifrån det faktum att jag är där och kan titta till tillväxten regelbundet:
1) Forsätt gallra men lite försiktigare än nu. Detta framförallt för att inte chocka granen då dess barr inte gillar för mycket ljus. Så det var inte i första hand av risken för stormfällning utan för att granen kan må dåligt av för hård gallring.
2) Prova att satsa på tillväxt en 7-10 år till. Granarna ser fortfarande friska och pigga ut generellt. Det ser man på att de har gröna grenar långt ner.
3) De stora tallarna är yngre än granen. De är det trots att de är högre. Fick lära mig att man se även det på att det fanns mycket gren kvar långt ned. Några av stortallarna är äldre, 80+ men även det syntes också på att de inte finns någon gren kvar på kanske 1/3 av stammen nedifrån räknat.
Sen tittade vi runt lite på angränsande avdelningar och med lite "flyt" så kan både avverkning av den här avdelningen kombineras av förstagallringen av de 5-6 hektaren på ömse sidor. Båda ska göras maskinellt och om ca 7-10 år. Sköter jag mig så får jag med andra ord vara med om en slutavverkning och plantering också :grin: Då har jag lyckats klämma in ett helt omlopp på sisådär 20 år. Vilken varierad och underbar skog jag har eller hur!
Han visade mig på ytterligare spår efter tretåig hackspett så den trivs och frodas i min skog. Brukar hålla mig sällskap dessutom när jag är där.

På vägen, längs bandspåren hittade vi den här i snön. Finns ju inte mycket användning för en sådan i skogen om man inte är ute i skumma ärenden. Den har hamnat där under den här veckan troligen måndag/tisdag för sen snöade det lite. Kanske bandspåren gjorde att de trodde det skulle stå en stor skogsmaskin med diesel därute. Men tyvärr blev jag en illusion fattigare, att jag kan lämna saker kvar i skogen, för i min skog stjäl ingen :sad:
För skumma syften....

Nu ska det skruvas - mer om det sen :smile:

13 kommentarer | Läst 7507 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Uvskogen

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: sön 20 jul 2008, 18:33

Uvskogens skog i ord och bild

Kommentarer

av Mangan fre 10 feb 2012, 14:32
Ser ut som en från Biltema? Lite nyfiken på hur den hamnade där blev jag ju...
av totte fre 10 feb 2012, 14:33
Lite illavarslande med den där bultsaxen, men du tog förstås vara på den.
av lfq fre 10 feb 2012, 16:44
Bra kontakt du verkar ha med Mellanskog, jag tycker att folk på Södra verkar lite mer stressade. Intressant att följa din gallring också - allltid lär man sig nåt
av masterchief fre 10 feb 2012, 20:34
Mmm man undrar vart sämhället är på väg... var bultsaxen obegagnad??
av Uvskogen fre 10 feb 2012, 21:22
Jodå, jag tog hand om den. Men den var ganska slut i klippet. Vist är det lite skumt. Det var säkert 150 m från "stora" vägen in på den basväg jag använder nu.

Mellanskog, eller i varje fall Jörgen, är hur bra som helst, särskilt som jag faktiskt inte gått med än.... Har förvisso köpt min plan därifrån, men ska nog gå med nu.
av totte lör 11 feb 2012, 01:04
Om det var en fultema-sax, som Mangan tror, så bör den vara slut i klippet om den har använts till nåt.
av Tosca lör 11 feb 2012, 09:04
Härdade hänglås är oftast för hårda för att klippa, men det går. Skador uppstår dock på skären, som ganska snabbt ser slitna ut.
Själv föredrar jag gassvetsen eller vinkelslipen, har blivit utelåst en gång från en skogsväg och då tog jag med mig gastuberna och skar av bomsprinten, den var lättast att svetsa ihop igen efter mig.
av Slurfi lör 11 feb 2012, 11:31
Kul med ett helt omlopp på 20 år!
av Uvskogen lör 11 feb 2012, 17:03
Slurfi skrev:Kul med ett helt omlopp på 20 år!


Ha ha, ja det är bonitet att snacka om det! :lol:
av fredden lör 11 feb 2012, 20:52
Kul med hackspetten alltid trevligt med sällskap i skogen
av mashun02 mån 13 feb 2012, 10:56
på tal om skummissar. Ta det lite varligt om ni träffar på några vid vagn eller maskin. Detta skedde i Umeå i fredags,
Yrkeskrimminella som inte ville bli gripna, plockade fram machetes och annat kul och viftade med. Sprang sen från platsen när polisen skjutit. Fick då besök av två hundar som hade kli i tänderna. Ta det lungt så vi inte behöver läsa om något otrevligt som inträffat mot forumkollega.
http://www.vk.se/575038/varningsskottet-ska-utredas
av Blivande snickare mån 13 feb 2012, 19:27
"OKLART OM DOM SKA BEGÄRAS HÄKTADE"
Va faaan, häkta dom få en dom och lås in dom PUNKT.
av totte mån 13 feb 2012, 22:57
Lugna dig snickaren, dom blir säkert häktade, men det kan inte göras förrän polisen lagt fram bevis nog för att utgöra häktningsskäl, dvs i det här fallet tillräcklig sannolikhet för att det faktiskt var dom, eftersom dom inte greps på brottsplatsen, samt att det faktiskt begåtts ett brott, vilket nog inte blir så stora problem att visa i det här fallet. Men det hela kallas rättssäkerhet, man häktar inte folk utan att skälen är väl dokumenterade. Därför är inget klart förrän det finns en utredning. Tills dess är dom anhållna, dvs inlåsta.