Under den senaste tiden har man varit mycket på resande fot men nu har man kommit in i vardagen efter utlandsresa, en sväng nere i skåne & alnarp samt någon fjälltur.

Känns skönt att vara tillbaka till trygga slu här i umeå!

Just nu läser man ännu en ny intressant kurs på avancerad nivå, (var bitvis rätt seg grundutbildning)... Som heter Human Dimensions of Fish & Wildlife. Bra att få lite olika perspektiv på resursutnyttjande, bra blandning med studenter från hela världen och inte enbart skogsfokuserat folk. Annars är det viktigaste nu att få tag på ett vettigt exjobb, blir iaf något inom skogsvård men exakt vad är inte riktigt spikat. Planen är att kunna ta ett tidigt sommarlov både i år samt kunna avsluta utbildningen tidigt under våren 2018.

Är rätt lugnt på jobbfronten, mest fokus på att åka ut och kolla på kommande jobb inför röjsäsongen. Hunnit med ca 200 ha, resterande del blir med skoter då man är lite för lat för att åka skidor/gå (oplogade skogsbilvägar) Lite inventering har hunnits med även med skoter, blir dock en del repor då björkarna haft lite snö på sig, https://www.facebook.com/Gotte85/videos ... 786811451/

På fritiden är det en hel del pimpelfiske som gäller!


En fin firre, inte lika grov som förra årets abborre men runt ett kg iaf.
Lite röjningsbilder,
Alltid bra att ha en såg i bilen...
Bitvis bra underröjningsföre!
Dessa trakter är trevliga då det i princip bara är lite enkelställning att göra!
Fina vinterdagar!
5 kommentarer | Läst 3486 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

SkogsGotte

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: tis 06 maj 2008, 18:06

Kommentarer

av totte ons 01 feb 2017, 19:29
Välkommen hem!
av isteskog ons 01 feb 2017, 21:53
En fin matabborre!
Såg ut att vara lämpliga röjningar :)
av Hugin ons 01 feb 2017, 22:55
Riktigt trevligt, Gotte, att läsa om din utveckling och utbildning inom skogsområdet!
Dessutom väldigt upplyftande att någon med genuin praktisk erfarenhet satsar på akademisk utbildning, något som branschen alltmer saknar.

Nåväl, detta med examensarbete är högintressant. Här bör rimligen detta forum kunna ge stoff till mängder av (praktiska och skogsaktuella frågeställningar) att borra i.

Något om skogsvård? - Låt mig komma med ett första uppslag (kanske gränsfall mellan skogsvård och "ekonomiskt utfall av tidig skogsdaning"), men enkelt uttryckt skulle det vara intressant med en studie rörande en senare röjning (utan tillvaratagande av gagnvirke) i syfte att skapa ekonomiska förutsättningar för en senarelagd förstagallring ... . Detta med invägande av förväntade förändringar av framtida kostnader för manuellt röjningsarbete, gallring, virkesvärde (-efterfrågan), livscykelintäkter på ett bestånd mm.

Kortfattat: Pekar framtiden mot en senare röjningsåtgärd i syfte att senarelägga/eliminera nuvarande förstagallring för att därigenom öka ekonomisk total avkastning på ett bestånd under dess cykel?
av SkogsGotte tor 02 feb 2017, 08:48
Tack totte :)

Jo just dessa var rätt trevliga, överlag är höjden sällan över 3m i röjningar på bolagsmark förutom vid vissa andraröjningar. Men kan vara oerhört mycket lågt löv som kan vara svårt att få tillräckligt bra betalt för.

Hugin: menar du att man skall satsa på 1 röjning eller flera röjningar varav en sen? Tror att det blir en hel del simuleringar i olika program om man skall lösa en sådan uppgift, simuleringar är något jag avskyr då det sällan återspeglar verkligheten. Men är givetvis ett intressant ämne då gallringskostnaderna & skogsvårdskostnaderna knappast lär minska i framtiden!
av Hugin tor 02 feb 2017, 14:42
SkogsGotte skrev:Hugin: menar du att man skall satsa på 1 röjning eller flera röjningar varav en sen? Tror att det blir en hel del simuleringar i olika program om man skall lösa en sådan uppgift, simuleringar är något jag avskyr då det sällan återspeglar verkligheten. Men är givetvis ett intressant ämne då gallringskostnaderna & skogsvårdskostnaderna knappast lär minska i framtiden!


Tänker att nettot från en förstagallring sannolkt i framtiden övergår i allt större negativt dito, samtidigt som trenden med alltför stora maskiner orsakar sämre ekonomiska förutsättningar inför en andragallring (ist för en sen förstagallring i ett mer välväxt bestånd, utan stickvägar från tidigare gallring) - Alltså, samma antal röjningar, men efterhand förskjutet allt senare. Sistaröjningen skulle då tids- och växtmässigt hamna någonstans mitt emellan nuvarande sistaröjning och förstagallring (och vara rel. hård). Alltså: belysa effekter av senarelagd förstagallring (och därmed ev. också eliminera en gallring innan slutavverkning)