Luftkablar är aldrig bra.
Luftkablar som är för lågt är ännu sämre.
Fast det finns entreprenörer som flyttar skogsmaskiner med lastbilar som ser till att nämnda trådar kommer högre upp nästa gång :lol:

Idag var det "fem före" med en telefontråd igen.Var ett stag som höll en stolpe som gett sej med följd att stolpen blitt sned och tråden var sisådär 450-455 över vägen,kraneländet på 1470 lyfte upp tråden men som tur var fastnade den inte i nåt så det klarade sej denna gång,blir ju så att när man kör på kända vägar så håller man onödigt hård fart,den där tråden har man ju kört under ett antal gånger utan problem....

En annan fredag med olycklig utgång ( fast vad vet jag vad som händer i stugorna när tv-n är utslagen :roll: ) var när vi rev ner en kabeltvledning en fredagseftermiddag mitt under en såpa som heter "kauniit ja rohkeat" här i FIN ,vete f-n vad den heter i SWE men den handlar om nån Rick som går från en kärring till en annan....alltså en megasåpa som går dagligen.
Kan säja att fruntimren i byn var inte alls glada åt oss den gången,tror det dröjde ett par veckor innan nya stolpar+ledning var mónterat :lol:

Är ju en sabla tur att mobiltelefonerna kom,alla dessa telefontrådar som drogs hursomhelst för att folk skulle ha telefon på sommarstugorna var ju ett elände för oss skogsjobbare,men idag får man tacka den snabba utbyggnaden av mobilt bredband så man slipper dessa luftledningar.

En kul story ( som oxå inträffade en fredagskväll ) var en gammal,lågt hängande telefonledning som gick till en gammal,timrad stuga i en by lite "utanför stan"
Nåväl,alla kände till den där ledningen,och trots att den hade blivit anmäld åt det lokala telefonbolaget flera gånger så hände inget,innan, givetvis en fredagkväll kom en kollega i full fart hemåt med lastad maskin och han glömde helt bort ledningen som hakade fast i kranen på maskinen.
Det var en telefontråd från krigstiden,trolitvis nåt armeöverskott som hade använts i byn,så kvaliteten var lite utöver det vanliga,finska armen hade otroligt starka telefontrådar under kriget.
Nåväl,på dom gamla timrade kåkarna så hade man bara borrat ett hål igenom väggen,stuckit in ledningen och gått ner längs väggen på insidan och skruvat fast i kontakten,sen hade man tapetserat ovanpå :!:
När då maskinen hakade fast så gick inte ledningen av utan den drogs loss ur kontakten istället och ljudet som uppstod då när ledningsänden "frasade" iväg bakom tapeten,det lär ha varit nåt extra :lol:
Gubben och gumman som bodde där blev jätterädda och sen omvandlades rädslan till ilska över den uteblivna telefonen istället.

Ok,ska och flytta en maskin ännu,och som sagt ännu är det fredag så allt kan hända....

5 kommentarer | Läst 3536 ggr

Mer om bloggaren

Simba

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: mån 25 feb 2008, 22:17

Simbas blogg
Hejsan,är en maskinentreprenör från Finland som med denna blogg försöker förmedla åt er i SWE vad som händer i skogen på denna sida pölen 8) ,samt dessutom lite om vardagens vedermödor :roll:
Fråga och kritisera så mycket ni vill,kul när det blir lite diskussion :-h

Kommentarer

av totte fre 03 dec 2010, 13:14
Kul med en ledningstråd i bloggen.
av Skogshuggarninorr35 fre 03 dec 2010, 13:17
Det kan ha varit 2002 i december som vi var och avverkade efter en väg där det hängde en tele-kabel.
Tele-bolaget var ju vänliga att lägga ner den på marken så vi kunde lägga virket på den.
Vi som avverkade klarade kabeln galant men när timmerbilarna kom hann dom klippa av kabeln på 8-9 ställen innan dom var klara.:)
av finskpinne fre 03 dec 2010, 20:28
Ett tips för att inte riva ner trådar med skotaren: Knyt i ett fiberband i tråden så att det hänger ner framför rutan på skotaren när man kör under den. På det viset ser man trådarna bättre även i mörkret, man brukar ju kunna köra under en ledning 20-30 gånger utan problem men sen så den 31:a gången så tänker man på något annat.
En riktig fälla är när en ledning går längs med vägen och den håller man noga koll på när man lastar av vid vägen men man glömmer snabbt bort staglinorna som går tvärs över vägen!! Eftersom dom är så tunna så är dom också svåra att se och uppskatta avstånd till i mörker...
av ollonet lör 04 dec 2010, 11:05
Vi har dragit ner 2 st 20 parare under en månad nu. Bägge inne i skogen, på ca 4 meters höjd. Förbjud luftledningar......
av huggarn82 sön 20 feb 2011, 13:55
Skogshuggarninorr35 skrev:Det kan ha varit 2002 i december som vi var och avverkade efter en väg där det hängde en tele-kabel.
Tele-bolaget var ju vänliga att lägga ner den på marken så vi kunde lägga virket på den.
Vi som avverkade klarade kabeln galant men när timmerbilarna kom hann dom klippa av kabeln på 8-9 ställen innan dom var klara.:)



och som vanligt fick maskinförarna skulden?