Välkommen tillbaka!
Måste jag nog säga till mig själv. Sist jag skrev hade vi klarat av en av tentorna i Skogsskötsel 1! Det var en tid sedan. Vi hade även vart iväg på norresan och hade sydresan kvar - en höst att minnas för livet!

Tentan i skogsskötsel 1 gick inte riktigt som jag ville - jag blev med några poäng godkänd men inte mer. Jag har ganska höga krav på mig själv har jag märkt, men tiden vi spenderat i bussar och ute i skogen på föreläsningar gav att jag underskattade den egna läsningen (hela Skogsskötselserien som SKS gett ut) och därför satt och bara ögnade igenom det som jag var helt vilse på.

Det går att rannsaka sig själv ganska mycket och inse att man trodde det inte skulle bli så tungt att läsa,
men sen ångrar jag inte att jag tog vara på tiden på kvällarna på ex. Sydresan i bl.a. Skåne och fick se Österlen med några fina vänner.
Skogsskötsel 1 gick över i Skogsskötsel 2 efter en trevlig jaktsittning i slutet av oktober, och där gick det absolut bättre. Den största litteratur-tentan vi hade denna höst gick plötsligt som en dans, 50/60 poäng som gav mig en 4 i betyg.
Några bilder från Söder!
Vi fick träffa Bengt-Åke Alriksson på Södras egna fastighet utanför Ljungby. Bengt-Åke har specialiserat sig på utveckling av motormanuell röjning, och valt att fördjupa sig i metodiken samt kostnaden vid röjningsarbeten.

Allas vår egen labrador Chip var med. Han är väldigt fotogenisk.

Vår lärare och satiriker Tommy Abrahamsson. Relativt ny på Skogsmästarskolan, ny på kurserna Skogsskötsel 1 & 2 och kommer senast från tjänst hos SKS.

Den välkända försöksytan T4 på Tönnersjöhedens försökspark. Vår värd Ulf Johansson tog oss runt på de olika försöksytorna och tog oss för att avsluta dagen här.
Det är Sveriges äldsta levande försök i ett granbestånd. Granplantor från Tyskland planterades år 1885 med 11 000 plantor/ha på tidigare lövskogsmark. Provytan är indelad i tre block.
Ett block är orört och där står det nu ca 665 stammar/ha, ett är låggallrat 10 gånger och innehåller ca 300 stammar/ha och det tredje är krongallrat men har drabbats hårt av stormar och granbarkborre.

Under resan besöktes även Mästocka ljunghed.
Vid 1850 består Halland till 30 % av marktypen ”ljunghed” och endast 1/5 skogsmark. Detta beror på den intensiva markanvändningen, och till slut är det endast ljung som klarar av att växa på dessa lokaler.

Asa försökspark. Där fick vi en träffa försökstekniker från SLU som föreläste om det hyggesfria skogsbruket som bedrivs i forskningssyfte. Parken befinner sig i inledningsfasen och tanken är att det skall avverkas ungefär vart 20:e år.

Det var främst tre olika hyggesfria metoder som användes: Lübeckmetoden, måldiameterhuggning och dimensionshuggning.

Vi mäter en del på våra resor. Detta på ett besök hos en privat markägare tillsammans med Vida.

Ett besök på ett stort gods stod också på schemat - Rössjöholms gods. (Här är vi ganska trötta men ändå förvånade över den värme som faktiskt finns kvar i september)
Rössjöholms gods ligger beläget på Hallandsåsens sydsluttning, cirka en mil väster om Örkelljunga.
Idag består godset av 70 procent granskog, vilket även innefattar exoter som Grandis (kustgran), Douglas och Sitka. Skogsförrådet uppgår till 2,5 miljoner m3sk med en total tillväxt på 20 000 m3sk. Medelbonitet 10,4 m3sk.

Edvin från Kalix är inte van vid dessa rotdiametrar, men lika glad för det!

Kolla årsringarna på denna gran! (Kustgran - Abies grandis)

Lördagsföreläsningar i Snogeholm. Mycket fint landskap Skåne, det må jag erkänna.

Snogeholm. Redovisningar inför grupp efter att ha fördjupat sig 2 timmar i olika kombinationer i beståndsanläggning - själv hade jag gran/ek i olika utföranden. Vad ska man välja? Gran i rader mellan eken eller som brunnar?

På lördagkvällen var vi ett 15-tal som accepterade vår skånings inbjudan till grillfest och "the final showdown". "SM" i skrotning stod på schemat. Masen mot skåningen.

Söndagen i Kivik/Simrishamn och såklart passade vi på att besöka nationalparken Stenshuvud!

Fyra personer och Chip - ett lagom gäng fören heldagsutflykt.

En dag med Södra passar inte alla.... Chip kan inte mutas med kaffe när det regnar och blåser.

Under dagen med Södra skogsägarna spenderades de sista timmarna ute i fält med fokus på Blå Målklassning. Engagerat och under ihärdigt regn och blåst blev vi förkovrade i vattnets värde i skogsbruket.

Sista dagen på sydresan var kommen. Våra värdar var alltså Boxholms Skogar AB.
Boxholms skogar AB är en av tio största skogsägarna i Sverige på sina 36 500 ha varav 34 200 ha är produktiv skogsmark.


Efter ett nyår i Skinnskatteberg med min sambo redovisade vi höstens större arbete - vi skulle ha seminarie med "Kronhjort och gran" som ämne. Vi var 5 stycken som gjorde en bra redovisning och kunde svara på frågor som ställdes från de övriga kursarna.
När vi bytte kurs till "skoglig affärskunskap och verksamhetsledning blev det mycket nytt - bl.a. skogspolitik med föreläsare från SLU i Alnarp och andra gästspel.

Före juluppehållet röstades destinationen för vår traditionella Europa-resa igenom - Österrike. Nu på söndag är det äntligen dags att kliva ombord på flygplanet och tillbringa 10 dagar i detta land. De tre första dagarna har vi finansierat helt själva för lite sightseeing, vin i Wien och god mat. Fr.o.m. torsdag och framåt kommer vi ha ett ganska späckat schema som samstämts med BOKU, ett skogligt universitet i Wien.

Nu under en tid med ganska intensiva studier läser även jag och en vän JÖKen - juridisk översiktskurs - mot Uppsala universitet. Det är lite kämpigt i tid och otid, men jag är säker på att vi kommer att klara av det! Väldigt intressant och roligt att skrapa lite på ytan till lite juridiska problem (som dock inte har nått att göra med skogen).

Imorgon kommer vi skriva ännu en tenta - denna gång i national-/samhällsekonomi och en i affärsjuridik. Vi får se hur det går! Jag hoppas på det bästa, och tar råden jag fått förr - inte plugga för sent dagen före tenta.

Ett nytt inlägg bör dyka upp inom kort!

Frid!

7 kommentarer | Läst 5323 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

SHR

Överhuggare

Blev medlem: tis 08 okt 2013, 21:33

Skogsbruksteknikern
Som bloggnamnet beskriver har jag läst till Skogsbrukstekniker.
En lättare beskrivning på examenstiteln vore "välutbildad skogsmaskinförare.

I dagsläget är jag utbildad skogsmästare och arbetar i skogbranchen.

Bland det bästa i livet är skogen, doften av trä och praktiskt arbete - ute i skogen.
På fritiden blir det jakt, kaffe och samkväm med vänner.

Kommentarer

av totte ons 14 mar 2018, 22:58
Jag får instämma: Välkommen tillbaka! Du verkar vara forumets egen ketchupflaska, det kommer ingenting, sen kommer det ingenting och så ingenting igen och sen bara väller det fram. Kul att läsa, massor med fina bilder.

Lite surt det där att underskatta en kommande tenta, men du kom ju igen bra sen. Bra det att du tagit fasta på att inte plugga för sent, sitter det inte innan så är det försent att få in det. Bästa dan före tenta är att göra nåt avslappnande och kul. Sätter skallen i bra skick inför morgondagen.

Så får jag önska en riktigt härlig resa till Österrike. Hoppas verkligen att de lyckas få till lite vårtemperaturer där nere, här hemma är det ju jäkligt klent med sånt.
av JensSkoog ons 14 mar 2018, 23:12
Gott att du är här igen :ymhug: :ymhug:

Och senn vet du att jag har sagt det tidigare att du kan ta
dig jobb som författara när det sku vara :-bd :-bd
av Tåndemåla ons 14 mar 2018, 23:12
Tycker att du gör det hur bra som helst SHR! Nu fick du uppleva de skogar jag gjorde plan på i Skåne!
Jag ser även att ni kör vissa kurser som inte vi hade. Kul att du skriver om Skinnsberg och det som du upplever! Jag gjorde samma sak för femtonår sedan!
av Erre tor 15 mar 2018, 05:49
Härlig läsning Shr!
Är väldigt imponerad av dig. :ymhug:
Högt tempo och full fart kan man minst säga.

Ha så skoj på resan. Och njut av dagarna som ni har lite fritt.
av Göt tor 15 mar 2018, 18:56
:-bd Fantastiskt läsning. Roligt att du är tillbaka på formet. :ymhug:
av Hema tor 15 mar 2018, 20:23
Bara tummen upp och lycka till med studierna. :)
av alias fre 16 mar 2018, 22:21
Trevligt att @SHR är tillbaka på forumet!

Sablar vad jag blev avundsjuk på er Österrikeresa - har varit på skogsresa där själv för många år sedan. Till stora delar ett mycket mäktigt och vackert landskap.

Glöm inte att kolla in slottet Schönbrunn när du är i Wien - och ej heller att sänka några stadiga öl med Dönerkebab och Schnitzlar till :grin:

Wien har ju dessutom många bra kaféer.

Trevlig resa!

MVH
Alias