Försöker fixa till en gammal körväg som blivit söndekörd av skotare. Vill komma fram med traktor och vagn för en klengallring.

Här är en sten som jag började gräva upp. Tog sin tid, kanske skulle låtit den vara...



Men fick upp den efter kanske 2 timmar igår och 1 idag. Med hacka och spade breddade jag vägen en smula in i sluttningen till vänster för att inte glida över i spåren till höger i bilden ovan.

Sen så kom fru och barn, och vi tog lunchpaus i skogen.



Efter pausen velade jag omkring lite, det började regna rejält. Tog gödeslhackan och rensade lite dike, men hackan gick sönder så då var det dags att ta kväll. Mörkt fort så här års.

3 kommentarer | Läst 3914 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av totte lör 03 nov 2012, 20:36
Finner ett stort nöje i att läsa och se hur du och familjen använder skogen, inte bara för att jobba utan som en plats att vara och glädjas åt. Och så är det alltid lika kul att se andra jobba med sånt man själv slitit med tidigare, stenbrytning t ex. Kräver ett hyggligt mått av envishet att få upp och iväg ett sånt skrälle.

Ett tips, en hygglig bunt stumpar av reglar, plank och brädor underlättar stenbrytning, stoppas in i kors under vartefter man vickar upp den med spettet. Är ju oftast det besvärligaste, att få den att inte ramla tillbaks i gropen.
av Mangan lör 03 nov 2012, 20:48
Jo, det blir inte mycket gjort, men varje gång familjen kommer ut i skogen känns som en litet, litet steg till att få upp intresset av att flytta hit från villan. ;)

Hade tänkt ta ner lite virke för att lägga emellan, fick använda stenar istället idag. Skall försöka komma ihåg nästa gång. Fördelen med virke är att det är lättare att stoppa emellan när man är själv vid spettet misstänker jag.

Varje gång jag ser en liten terrass, skärning eller stenläggning på en gammal farväg i skogen, så funderar jag på hur lång tid det tog att göra, och hur de resonerade när de gjorde det. Jobbade de själv, eller var de 2-3 man på samma ställe? Tänk vad det hade varit intressant att kunna vara med för 100 år sedan och se hur det gick till?
av totte lör 03 nov 2012, 21:33
Jo, precis så, det är mycket smidigare att kunna skjuta in ett par virkesbitar och så ligger det oftast kvar ordentligt utan att vicka över åt olika håll.

Sådär brukar jag också tänka när man ser stenarbeten, utgrävningar och annat: Vilket arbete de har lagt ner och vilken möda och tid för att göra det ordentligt. Glad på ett vis att jag varit med och arbetat en hel del manuellt med stenläggning och annat på 60 - början av 70-talet. Aldrig varit med på riktigt stora jobb, men tillräckligt för att få en insikt i arbetet som krävs och hur mycket kunskap och arbetsteknik som det skall till för att göra jobbet både effektivt och mindre påfrestande. Jag hade turen då att få jobba ihop med äldre gubbar som verkligen kunde, dessutom hyggliga människor som inte var jäkliga vid en grön tonåring som jag var då.

En liten anekdot från den tiden: Vi var ute på en bondgård och gjorde, minns inte vad, men där var en stenmur, otroligt fint lagd, lång sträcka var det. Men mot slutet så övergick den till nåt som mer såg ut som ett uppkastat röse. Jag undrade hur det kunde komma sig och Ejnar sa: "Det föstå du väl pajk, di hade en gubbe som kunne de hära, men när di hade kummet hit så dog han!".

Lycka till med det familjeinterna lobbyarbetet!