Har ett litet bestånd som gränsar till inägorna. Det finns spår av lite diken, och det har betat får i området en gång i tiden (20+ år sedan?). Står som kombinerat mål i planen, och jag har gärna lite björk så nära inpå.




Är det dags att gallra björken? Vad gör jag med granunderväxten, låter den stå eller ta ner? Den stör ju ingen, eller?

7 kommentarer | Läst 3610 ggr

Mer om bloggaren

Mangan

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: lör 15 okt 2005, 16:22

Effektivt eller kul?
Jag vill ju inte gå back på min skog, så stora grejer får det stora pojkarna ta hand om. Men röjsåg brukar jag hinna köra, och kanske lite gallring i småbestånd? Har för många hus, och för lite tid. Och så skall jag hinna med att träna 5-6 dagar i veckan också.

Kommentarer

av Blivande snickare sön 27 maj 2012, 00:13
Gran klarar ju av att stå undertryckt så jag skulle spara de finaste av dom och kanske ta nån björk där det behövs.
av totte sön 27 maj 2012, 01:19
Glesa ut björkskärmen så du får ljus ner och röj fram ett snyggt lagom granbestånd under. Eftersom det ser rätt varierat ut så får du nog annars använda sunda förnuftet för att gallra fram en fin blandskog. Att döma av gångna vinterns gallring så har du bra öga för det, lita på det så tror jag det blir bra.

Är alltså vad jag tycker, inte precis expert, var lite för länge sen jag höll på med det själv.
av ulfgustav sön 27 maj 2012, 07:51
Gallra björken och låt granen stå kvar undertryckt i några år, därefter kan du ta ner ganen och nyttja till t.ex gådsgårdsbygge eller som stängsel stolp
av Uvskogen sön 27 maj 2012, 11:12
Precis en sån där björkskog vill jag få till! Har till och med beställt plantor till nästa vår
av Mangan sön 27 maj 2012, 13:18
Syns kanske inte, men skogen är 40 år och 70 m3sk/ha enligt 5 år gammal plan. Är det dags att ta ut lite björk?
av totte sön 27 maj 2012, 16:30
Är det nog om du vill ha bra tillväxt på de björkar som skall stå kvar, det skall vara bra med plats för kronutveckling för björk. Refererar Masterchief som angående lövgallring sa att först tar man tills man skäms och sen lika mycket till. Tror att du kan få till en både vacker och produktiv skog.

Vad du skall göra med granen är väl i första hand en fråga om vad du vill att det skall vara för skog, väljer du främst att satsa på löv så kan du ju göra som ulfgustav säger och sen spara gran där du har luckor i lövskogen, vill du ha mer gran i vissa delar så går du hårdare åt lövet och ställer granbeståndet lagom för att utvecklas bra under högskärmen av löv. Enligt mitt sätt att se det så är det här ett område som gynnas bäst av kreativt tänkande.
av lfq sön 27 maj 2012, 22:18
Björkarna ser raka och fina ut och jag hade satsat på björken. Alltså sparat nya björkplantor och gallrat ut granen. Du kan ju också spara granen och ta ut den om nåt år som ulfgustav säger. Det kan bli fint björktimmer.