Håller på att gallra ut Björk och asp till förmån för granskog på ett litet skifte vid en sommarladugård.
Kör med kranman330 och atv, blir smutta stickvägar men små lass.

En entreprenör i luleåtrakten sålde beg. Husqvarna elsåg 536 med batteri bli200 så jag slog till, bra pris.
Svärd och kedja var slut köpte nytt på internet, svärd och 3 kedjor för 450 spänn.

Ville ha jämt antal länkar 44 dl Husqvarna orginal var 45 dl, en idiotisk idé speciellt när man slipar kedjorna delvis i kedjeslipmaskin, stoppar man inte efter 1 varv i maskin slipar man alla länkar åt samma håll.

Naturligtvis passade ej piratsvärdet utan nödvändig urfilning av sträckhål, behövde bara 3 mm, sen satt svärdet och kedjan som smäcken.

Har nu nästan gallrat igenom beståndet som består av mycket storasp och Björk, ibland runt 50 cm i rotskäret.

Det går att fälla med elsågen men går för sakta för dåligt klös i elmotorn och så ovässer man kedja i onöd, den måste vara vass för att spara batteri och skära nog snabbt.

Min jonsered 2054 får sköta fällningen så det blir nödvändigt att ha 2 sågar med sig, elsåg fungerar inte för fällning av större träd.
Behöver även fimpa någon stubbe på körvägen då får man ovässa bensinsågen.

Fördelen med elsågen är aptering och kvistning, går lika snabbt som bensinsåg.
Har apterat stockar upp till 50 cm, no problems, får bara skära vertikalt 20 cm på ena sidan först innan man kör av stocken. Det tunna svärdet och kedjan ger hög avverkningskapacitet trots klen motor.

Fäller 90 grader mot stickvägen så jag kan få fast kranen i trädet, har markerat längder på barken, bara springa och kapa när man dragit åt sig trädet lämpligt, inget rassel med att dra igång sågen, bara trycka på knapp och köra.
Tror jag försökt dra igång elsågen minst 100ggr reflexen sitter benhårt i högerarmen men efter 2 veckor börjar man vänja sig.

Ofta har man glömt någon kvist när man lyfter trädet samt toppkvistarna brukar jag ta med de två sista bitarna hängande i kranen, perfekt att rusha ut och fixa med elsågen.

Storträden orkar inte kranen dra in hela, fimpar bort de nedersta stockarna och winchar in dem när jag apterat och lastat lättare delen av trädet. Kör med hydraulwinch med fjärrkontroll, snabbt och effektivt.

Arbetssättet funkar inte om man sitter i traktorhytt med skogsvagn men är otroligt smidigt när man kör atv och hydraulvagn, behöver knappt lyfta något och slipper brossla.

Kör upp ett bli200 batteri och nästan tomt i mitt andra bli300 batteri efter 5 Tim, kör bara i dagsljus. Har Husqvarna 500 laddare går runt 45 min att ladda ett batteri.
Så använder man elsågen för ”rätt” uppgifter är den kanon, spöar bensinsågen med råge.

Har sparat runt 10 lit Aspen och sluppit suga i mig avgaser i onödan. Lättare såg sparar även kroppen.

Tycker inte omaket med 2 sågar är så farligt när man kör atv, behöver inte bära och bensindunken får stanna hemma.
Använder jag bara bensinsågen till fällning räcker tanken gott och väl för att skapa arbete med aptering och körning resten av tiden.

3 kommentarer | Läst 410 ggr

Mer om bloggaren

Joonsered

Juniorhuggare

Blev medlem: tor 10 okt 2019, 20:19

Kommentarer

av halvproffs mån 25 nov 2019, 08:24
Trevlig och informativ läsning om ett lite annorlunda skogsavverkning! Batterisågar kommer nog mer o mer.
Har själv en Avesta 34h med fjärr till vinchen och lika där, rätt arbete till rätt maskin så är den jättebra och jag är imponerad av styrkan i dessa små maskiner.
av Mangan tis 26 nov 2019, 12:51
Riktigt intressant att höra hur det passar med vinschning. Vi som jobbar utanför hytten med att lasta kan ju göra på ett annat sätt. :-bd

Har du kört gran med batterisågen också?
av Joonsered tis 26 nov 2019, 17:06
Mangan skrev:Riktigt intressant att höra hur det passar med vinschning. Vi som jobbar utanför hytten med att lasta kan ju göra på ett annat sätt. :-bd

Har du kört gran med batterisågen också?


Bara en liten men man får nog räkna med hög battförbrukning, storgran tas nog bäst med bensinsåg.

Men en av forumnisterna körde visst gallring med nämda såg, han verkade ta många granar och många batterier.