Det är nog dags för en liten uppdatering i detta projekt eller vad man ska kalla det.
Det har hänt lite av varje så får väl börja i hyfsad tidslinje.
Då det inte läcker ner så mycket spån längre så har jag börjat att städa upp och omorganisera lite i verkstaden. Det kommer ta tid så mycket saker som jag har knökat in där på så kort tid. Har sorterat delar och verktyg samt plockat ut lite sågar och därmed fyllt ca halva utedasset till höjden med sågar staplade på varandra. Då jag kunde se golvet igen så kunde jag reparera dom värsta groparna samt byta ut en hylla och få in ett skåp istället.
Finns fortfarande mängder att göra där nere men det är en bra start.Sen så fick jag bort det mesta spånet från vinden. Helt rent får jag det inte utan att sopa och dammsuga vilket inte är så noga för min del.
Med sågspånet borta så var det gamla innertaket på tur.


Det blev en liten hög med gamla brädor som endast är tjänliga till sommarved, vissa knappt det. Tror det blev ca 7 lass med skottkärran för att få ner det till vedboden när jag hade kapat upp det. Räcker nog till att elda med för varmvatten en bra stund framöver skulle jag tro.


Nästa steg blev isolering mellan takstolarna och det kommande golvet där det gamla innertaket låg.
Köpte 4 rullar isolering och fick låna en mycket slö isoleringskniv av farsan. Den gick inte att skära med när isoleringen var försedd med papp på ena sidan. En övergripande slipning var på sin plats.
Då avståndet mellan takstolarna inte är det samma någonstans så blev det en hel del mätande och skärande men isoleringen kom på plats till slut.Sen till det mer givande arbetet, att börja lägga golvplank.

Detta gick ju bra en stund tills jag som amatör på området stötte på det första planket som böjt sig när det torkat. Det gör inget om dom buktar lite uppåt eller neråt med åt sidorna vill jag helst undvika då det ska passa i slutänden med, och då ska dom inte se ut som pilbågar om det ska stämma. Nu tycker jag att problemlösning är rätt kul för det mesta under normala omständigheter.
Nu kan säkert dom flesta detta redan och det finns säkert enklare sätt att lösa det på. Men detta är vad jag kom på som lösning på stående fot med dom saker jag hade tillgängliga.
Så här mycket glipar det mellan brädorna på grund av att virket böjt sig.

Vilket håll jag ville ha brädan åt var självklart så vad fanns till hands för att lösa det... Något måste tvinga den i rätt riktning osv. Kapade till en trädkloss och skruvade fast den framför brädan och testade med kofoten men det funkade inte riktigt tillräckligt bra. Har ju bara två händer.
Men då slog tanken mig att jag har ju lite gamla kilar av träd i vedboden. Det blev lösningen på just detta problem, om det är det enklaste vet jag inte men det funkar. Bör tilläggas att kraften som spänner brädan åt sidan tar lite form uppåt och neråt istället men det påverkar inte så mycket för min del, är ju ingen dansbana.
Det rullar på sakta men säkert.


Tänkte försöka få dit dom sista 3,95 brädorna imorgon får se hur jag löser den sista.

7 kommentarer | Läst 4505 ggr

Mer om bloggaren

Jocke91

Semi-proffs huggare

Blev medlem: sön 28 jul 2013, 21:34

Jocke's lite röriga verkstad
Tänkte testa att lägga ut något projekt här någon gång ifall jag får för mig det.
Kommer troligen bestå mest av äldre sågar eller andra halvkonstiga projekt.

Kommentarer

av JensSkoog mån 07 aug 2017, 00:04
Bra kämpat Joche91 :-bd

Du ska se att du blir snickare ochså, och inte "bara" motorsågsmekarexpert :grin:
av Blivande snickare mån 07 aug 2017, 08:58
Proffslösning! :-bd
av totte mån 07 aug 2017, 13:20
Snyggt jobbat! Det är exakt så man skall göra när brädorna jäklas. Klossar och kilar. Det där kommer att bli riktigt bra.

Det är ett miljöbrott att elda brädor med färg på, Kumlabunkern väntar :twisted:
av johan eriksson mån 07 aug 2017, 19:11
Blir jäkligt bra Jocke. Om man vill få än mer effekt så tar man två kilar och knackar växelvis på dom. Så gjorde August Plym som drev det legendariska Neglingevarvet där de byggde Kravellbygda båtar av Ek på stålspant, de byggdes så exakt och kunde spännas ihop hårdare tack vare stålspant, så de var täta utan att de behövde drevas.
av Jocke91 mån 07 aug 2017, 22:15
Kul att bygget får godkänt betyg så här långt. Har påbörjat bearbetningen av den sista brädan nu idag efter att ha valt ut den rakaste av dom som var kvar. Helst så skulle jag vilja ha den utformad med lite varierande bredd beroende på avståndet till väggen som skiljer sig några cm här och där. Återkommer när jag löst det.
av Tosca lör 12 aug 2017, 19:22
Är inte innertaket kalkat?
Är det också dåligt att bränna?
Uppnår man inte tillräckliga förbränningstemperaturer själv eller är det avgasreningen som saknas för heemmaeldaren?
av totte sön 13 aug 2017, 00:14
Det är både förbränningstemperatur och rökgasrening det handlar om, finns ofta tungmetaller i gammal färg. Vet inte hur det lagmässigt är med kalk, men kan ju inte tänka mig att man släpper ut nåt farligt i alla fall.