Jag blev skogsägare för fem till sex år sedan med dåliga förutsättningar för att lyckas ta över skogen på ett bra sätt. Det blev ganska snabbt bråk om hela bytet och det kom stämningar och hot från min närmsta familj. Relationer infekterades och kontakter klipptes av. Just i den stunden var mina tankar om en framtid någon annan stans och inte hos dem, med ett sådant stort ansvar. Jag distanserade mig från min kvarvarande familj och lät dem sköta allting - jag skrev på allt som behövdes för beslut på sin höjd.

Nu är jag äldre och känner att jag behöver ta tag i det här. Jag får ångest över att någon annan tar beslut om min mark. Därför har jag bestämt mig för att det här året ska bli starten för att bli en medveten skogsägare. Jag kan inte se mig själv som en skogsägare och vet inte vad det innebär. Människor talar över mitt huvud och jag förstår inte de termer som talas till mig. Det är med ångest, det är med rädsla, det är med okunskap jag tar mig an det här.

Få ta ett steg i taget.


Taggar: SkogSkogsägareNybörjare
9 kommentarer | Läst 887 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Humlan91

Nykomling

Blev medlem: ons 08 jan 2020, 11:37

Drömmen till Hannåsen
Jag blev en ofrivillig skogsägare med sura miner på köpet. Hot, stämningar och avbrutna kontakter. Helt rensad på sparkontot för att täcka de akuta avgifterna för att ordna upp kaoset som den döende mannen gav mig. Fem år av bara skit om vem som ska få vad så ska jag försöka sätta mig in i skogsägandet. Rädd för allt vad det innebär - men det här är en kamp om drömmen till Hannåsen.

Kommentarer

av Erre ons 08 jan 2020, 12:58
Oj då.
Lät inte som det roligaste sättet att bli skogsägare på precis.
Strongt av dig att nu försöka sätt dig in i det hela.
Önskar dig lycka till med allt.
av halvproffs ons 08 jan 2020, 14:24
Skapa en tråd där du ställer alla tänkbara frågor så besvarar vi dom så gott vi kan!
Trevligt med blogg också så fortsätt gärna med det också.
av Mikael.O ons 08 jan 2020, 20:43
Hoppas du kommer in i skogsägandet och kommer finna glädjen med det framöver.
Lycka till.
av sundelius ons 08 jan 2020, 22:07
När jag tog över skogen kände jag mig väldigt ensam och villrådig. Många beslut och för lite kunskap, jag hade heller ingen att fråga.
Skogsforum och de vänner jag fått därifrån har hjälpt mig massor.
Tänk på det Fredrik alltid säger, det finns inga dumma frågor
Var i Sverige håller du till? Kanske finns det en forummedlem i din närhet som är villig att hjälpa dig igång
Lycka till
av Vardon tor 09 jan 2020, 00:02
Ja tadin tid. Det är sällan bråttom med skog och glöm inte att ta hand om dig själv
av Humlan91 tor 09 jan 2020, 11:59
Erre skrev:Oj då.
Lät inte som det roligaste sättet att bli skogsägare på precis.
Strongt av dig att nu försöka sätt dig in i det hela.
Önskar dig lycka till med allt.


Tack för din kommentar, den värmer!
av Humlan91 tor 09 jan 2020, 13:00
halvproffs skrev:Skapa en tråd där du ställer alla tänkbara frågor så besvarar vi dom så gott vi kan!
Trevligt med blogg också så fortsätt gärna med det också.


Ja det ska jag absolut göra! Har mycket frågor!
av totte tor 09 jan 2020, 16:58
Ja välkommen till Skogsforum-gänget.

Du har ju, så att säga, hamnat i vattnet och skall försöka lära dig simma. Bra flythjälp finns här i Skogsforum. Här finns alla sorter, från rena amatörer, de som inte har någon egen skog till de som äger stora arealer och de som jobbar som proffs. Alla har frågor och funderingar av olika slag, och det finns nästan alltid nån som kan svara, oavsett vad det handlar om.
av vittran tor 07 maj 2020, 01:07
Detta lät tungt, men verkligen fint att läsa de omtänksamma svar du får från medlemmar på sidan. Jag sitter i samma situation, med folk som tycker sej ha någon slags rätt att tycka och hota utan att ingå på något sätt, men med skillnaden att jag hunnit skaffa mej utbildning om skog och skogsägande. Du måste skaffa dej en rofylld plats där du kan tänka ifred. Hur du vill ha det själv. En termos kaffe på en stubbe i skogen är inte dumt alls. Kunskapen om skog går alltid att skaffa sej och när du fått den kommer du tycka att det är intressant att kunna läsa det du ser i markerna, göra förbättringar eller rent praktiskt arbeta i din skog/på gården. Allt är ett system och vi pratar inte raketforskning. Det är en ren fröjd att plantera röja gallra och se vad man kan åstadkomma. Avtal och hit och dit saker lämnar du till en skogskonsult, värt vartenda öre. Hot ska du absolut inte acceptera från någon utan anmäla. Så mitt råd är ; res dej och släpp inte in andras frustration. Skaffa dej kunskap. Sen kan du ta dina beslut i lugn och ro.