Nämen, det är ju inte tisdag idag!
Nej precis, men jag gör ett försök att höja bloggfrekvensen hos mig själv, det är ju faktiskt riktigt roligt att både skriva i egen och läsa andras!

Satt och bläddrade i nya numret av Skogsvärden som ges ut av Skogssällskapet.
Det blir ingen vidare seriös läsning när jag samtidigt ska ha koll på och underhålla barnen, men men...

Jag måste göra en betraktelse över orden i rubriken efter att ha skummat denna artikel: http://www.skogssallskapet.se/skogsvard ... 4/sv20.php

Bara ord förvisso, men skillnaden kan vara stor fast det i grunden är samma sak.
Ordet Skogsägare känns lite passivt, bara äga, ungefär som en bil.
Man använder den, sköter den förhoppningsvis och äger den.

Ordet Skogsföretagare känns mer aktivt, just detta med företag som det faktiskt är.
Jmf. med bilen; Investera i rätt bil som skapar mervärden för företaget, budgetera/planera så bilen bidrar till att genera vinst i företaget, sköt den utifrån att skapa optimalt netto, utvärdera investeringen regelbundet osv...

Kanske inte någon som håller med mig här, jag vet inte.
Men "LRF Skogsföretagarna" eller "Södra skogsföretagarna" skulle klinga annorlunda, eller vad tycker ni?

Vart vill jag komma med detta då?
Tja, jag vet faktiskt inte, en betraktelse för att förgylla bloggen kanske...

Ha det gott alla!

10 kommentarer | Läst 17518 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Fredrik Reuter

Administratör

Blev medlem: tis 15 mar 2005, 10:09

Admins blogg
I denna blogg kommer jag ta upp det som anbefaller mig.
Mycket fokus kommer ligga på att blogga om forumet i sig, men även bloggning om saker som återfinns i de flesta kategorierna på forumet hoppas jag på.

Välkommen!

Kommentarer

av Jasi lör 17 jan 2009, 11:31
Om du äger en skogsfastighet och söker på dig själv i allabolag.se så ser du att du är skogsförvaltare, det tycker jag låter bra.
av Skogshuggarn lör 17 jan 2009, 16:42
"Förvaltare"!?!.

Det låter ungefär som att man är "hustomte" på uppdrag åt utomstående ägare,,,, (i 2á hand).
"Skogsägare" - det ordet kan väl knappast misstolkas i någon större utsträckning.
av Anonymous lör 17 jan 2009, 17:30
"Skogsägare eller skogsföretagare" - intressant fundering angående mest rättvisande benämning.

Håller med om uppfattningen att "skogsägare" lätt associerar till något passivt. Kul också med jämförelsen att äga en bil och kommer då att tänka på att det berättats om den tid då bilägande inte var så vanligt, samtidigt som det här med titel användes flitigt i olika sammanhang, t. ex : då angav en del personer titeln "bilägare" i telefonkatalogen.

Vi benämner ju inte en jordbrukare med "jordägare", så "skogsägare" är nog missvisande, även om det ju inte är självklart att jordbrukaren äger fastighet, den kan ju vara arrenderad. - Är däremot tveksam till benämningen "skogsföretagare", eftersom då närmast associeras till "skogsentreprenör". Även om skogsägande egentligen handlar om förvaltning av fastighet, är jag på samma sätt tveksam till benämningen "skogsförvaltare", som uppfattas som att man sköter skogen åt någon annan.

Sammanfattningsvis håller jag med om att det inte finns någon bra yrkesbenämning (om det nu behövs, många utboägare har ju ofta en helt annan huvudverksamhet/yrkesbenämning/titel och kanske mer är passiva "skogsägare" än "skogsföretagare"?) och kan inte komma på någon klockren benämning.

Kan vara intressant att nämna att även i detta forum är naturligtvis olika kategorier representerade; exempelvis entreprenörer (och anställda av dessa) och "skogsägare" (båda kategorierna är ju ofta "skogsföretagare"). Man skriver och läser ju inläggen utifrån sin horisont, och kan ibland undra över vissa inlägg i trådar, innan man konstaterar att diskussionen kan ha olika intressehorisont beroende vilken av kategorierna man representerar (prova att lägga in en tråd: "Är det för dyrt att förstagallra?").
av Skogshuggarn lör 17 jan 2009, 18:04
I juridiska sammanhang så benämns nästan alltid jordbrukare som "Jordägare", och motsv för dem som äger skog är "Skogsägare".
Bakar man ihop båda kategorierna så brukar man säga "Markägare".

Hur man sedan bedriver verksamheten på sin fastighet/fastigheter är av mera sekundär betydelse, (passivt/aktivt skogsbruk).

För att förvirra debatten ytterligare så lägger jag till benämningen "Hemmansägare".
Vad ska man då anse om denna "välbeprövade" benämning? :lol:
av totte lör 17 jan 2009, 18:23
Jordbrukare. Skogsbrukare?
av Fredrik Reuter sön 18 jan 2009, 08:43
Hej,
Vad kul med så många svar!
Förvaltare är säkerligen också en korrekt benämning, skulle dock kunna blandas ihop med förvaltarfunktionen flera skogsföretag (... :lol: ) tillhandahåller, ex sällskapet.
Dessutom lite konfunderad när man läser på Wiki: http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rvaltarskap

Hemmansägare, ja, lite "old school" över detta, men det känns som det har pondus iaf.
Vanligt också (enl: http://sv.wikipedia.org/wiki/Hemmans%C3%A4gare) att hemmansägare har ägor som bär ett familjeskogsbruk, även "skattebonde" fanns med som benämning där... :grin:

Annars fick jag upp denna sketch i huvudet när ordet kom upp: http://www.youtube.com/watch?v=m7SKzDe2whk
Mor i skutan som "hålls med bockfrämmat"... :lol:

Kärt barn verkar ha många namn iaf.
Jag skulle gärna vilja ha lite mer diskussion kring ökad aktivitet ibland Sveriges ca 300.000 skogsägare, bättre företagande!
Någon som håller med...?
av Simba sön 18 jan 2009, 09:00
Är lite likadant här i Suomi,ordet "skogsägare" har tyvärr fått en lite trist klang,man blir å tänka på nån gammal gumma som sparar sin skog till äldre dar trots att hon fyllt 90...
"Skogsbrukare" som Totte var inne på så har man via en drive försökt aktivera,och den termen används nu av dom aktiva "skogsägarna",alltså såna som hela tiden grejar i sin skog :grin:

Finska ordet "metsänomistaja" som direkt översatt är just "skogsägare" har en bättre status och en bredare innebörd.

Ibland går det fel,för ett antal år sen så försökte ett skogsbolag knyta bättre kontakter med "skogsägarna :mrgreen: ) och istället för att som tidigare kalla dom "kund" så blev det istället "leverantör" :roll:
Tanken var god men den fick motsatt effekt,ordet "kund" upplevs som högre i rang än "leverantör"
av totte sön 18 jan 2009, 13:27
Jo, min tanke var att om du brukar jord så är du jordbrukare och då spelar det ingen roll om du äger eller arrenderar gården, det är ditt arbete som producent av jordbruksprodukter som är fokus. Således tänkte jag att som skogsbrukare så har du satt fokus på att du faktiskt aktivt arbetar med att producera skogsråvara. Men som Simbas inlägg visar, ord vill ofta leva sitt eget liv när det gäller hur de uppfattas.

Kom just att tänka på hur ordet "förvaltare" uppfattas här i Sverige. Det innebär i nästan alla sammanhang att du har ett uppdrag som fristående eller som anställd att förvalta någon annans tillgångar, åtminstone är det så jag uppfattar det. Inom jordbruket har titeln "förvaltare" använts för en anställd på större gods som har haft huvudansvaret för driften av gården åt ägaren. Tror inte att en jordbrukare skulle komma på att kalla sig "markförvaltare".
av Skogshuggarn sön 18 jan 2009, 22:39
Kan till viss del hålla med dig Simba när det gäller benämingen "skogsägare", men även "skogsbrukare" kan ju vara mer eller mindre aktiva.
Hugg 2 vindfäller per år till ved - eller 100 ha i slutavverkning så har man ju ändå "brukat" skogen till något,,,eller hur? :lol:

Hemmansägare - det är enl min uppf person som på något sätt har bostadsfastigheten knuten skogen.

Markförvaltare,,, - det låter som någon tjänsteman/inrättning på kommunkontoret,,,,:-B :-??
av Bosse1 fre 13 apr 2018, 11:59
Ett försök av hjärntvättarna att göra ordet äga till ett fult ord. Hemmansägare,skogsägare ska de vara :-bd

Bosse1 - LRF gör satsning på äganderätten synd att ena länken "försvann" lydde som följer:

"I en motion från Nordöstra Hälsinglands SBO yrkade Sven Bergström Trolin på att namnet Mellanskog Skogsägarna byts till Mellanskog Skogsbrukarna. Det skulle ge en tydlig signal om att medlemmarna brukar sina skogar aktivt och ansvarsfullt, ett faktum som i dag ifrågasätts allt mer, enligt Trolin. Styrelseledamoten Erika Eriksson svarade att förslaget blir en del av en pågående varumärkesprocess inom Mellanskog, vilket godtogs av stämman."

Torbjörn Johnsen - Snittpriser per län, slutavverkningar vintern 17/18