Chockhöjning, historiskt höga virkespriser, avverka nu!, Sverige börjar komma ikapp grannländerna...
Håller ni med om att det varit fokus på timmerpriserna ett tag?
Det har blivit så mycket info att man börjar få svårt att hålla ordningen.
Sist ut var Danske Bank och Johan Freij. Deras senaste marknadskrönika fokuserar också på ämnet virkespriser. Eller kanske timmerpriser. Massapriset har inte berörts lika mycket. Det finns anledningar till detta enligt flera, bl a Danske Bank (läsvärd krönika förresten, välskriven, informativ och lite rolig), den största kan vara att både Holmen och Södra startar "monstersågverk" och skriker efter råvara. Trycket är så högt i Sydsverige att till och med mediokra Mellansverige fått del av sleven. Det är så att Sydsvenska sågverk börjat snegla åt billigt timmer i Mellansverige och råvara började flöda söderöver. Det föranledde "chockhöjningen" av Mellanskog som annars riskerade att få leveransproblem.
"Lågprisdiket" i Mellansverige som Danske Bank kallar det har därmed skottats igen.
Det är ju intressant (speciellt för oss som livnär oss i lågprisdiket) varför det är på detta vis? Men det tål säkert att diskuteras i annat än en sen lördagsblogg. Det viktiga är att fenomenet ovan kanske har bidragit till att jämna ut priserna även på sikt regionalt i Sverige.

Danske Bank och Johan Freij anar dock problem i horisonten. Kris i Europa som vi bara sett början på och ett England som inte mår bra. Viktig export till England kan alltså gå till spillo och pessimisterna får rätt.

Konstgjord andning eller en riktigt positiv stark trend för skogen, vad ska man tro?

Hur går det annars då?

Jo, lilltjejen har varit dålig ett tag nu, pneumokocker och hög feber, men det börjar penicillinet ta hand om nu. Lite träligt att hålla inne en tvååring i det otroligt fina väder som varit.

Det får bli allt för nu, vi hörs och ha det riktigt bra alla trogna läsare av min blogg! :-bd


Taggar: Virkespriser
2 kommentarer | Läst 17157 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Fredrik Reuter

Administratör

Blev medlem: tis 15 mar 2005, 11:09

Admins blogg
I denna blogg kommer jag ta upp det som anbefaller mig.
Mycket fokus kommer ligga på att blogga om forumet i sig, men även bloggning om saker som återfinns i de flesta kategorierna på forumet hoppas jag på.

Välkommen!

Kommentarer

av peter j tor 01 sep 2011, 21:33
har skrivit kontrakt med moelven , 50 kr över lispriset på timmer och 20 kr över på massa är detta bra ?
av Fredrik Reuter tor 01 sep 2011, 21:48
Hej,
Jag gissar att du kommer få många bra svar om du provar att ställa frågan i kategorin för avtal, offerter och virkespriser, här är en direktlänk för att posta frågan: posting.php?mode=post&f=29

Lycka till!