Idag gjorde jag slag i saken och raderade mitt vilande konto på Facebook.
Det som fick mig att göra detta var ett mail tidigare från just Facebook. Bifogar en skärmdump från mailet.

I mailet står att Facebook tror att jag har problem att logga in på Facebook och erbjuder mig nu ett lättare sätt - jag behöver bara klicka på en knapp i mailet så loggas jag in.

Först trodde jag inte det var sant. Det var så uppseendeväckande att jag vidarebefordrade mailet till Torbjörn eftersom vi satt i telefon med varandra. Om han vill så får han testa och klicka sade jag. Det gjorde han och resten är mörk historia.

Torbjörn blev direkt inloggad som mig utan att behöva göra någonting!

Någon sådan lösning har jag inte ens i mina mörkaste stunder drömt om att införliva på Skogsforum. Men jag tycker också det visar på ett fokus hos Facebook som inte är bra för oss användare - därför raderade jag idag kontot.

Ingen större skada skedd för mig. Men det kunde det varit.
Hade detta mail, som inte verkar ha några som helst restriktioner säkerhetsmässigt kommit på avigvägar och jag varit en aktiv användare av Facebook, så hade det inte varit lika roligt.

Den som kommer åt kontot kan givetvis få tillgång till hela kontot på facebook. Men inte bara det. Det är inte otroligt att jag skulle använt Facebook för att registrera mig på andra sajter, även sådana som man anger betalkort till. Även Facebook Messenger, Instagram, rubbet!
Det är faktiskt just av denna anledning jag aldrig lagt på någon koppling till registreringen på Skogsforum med Facebook. Din epostadress och ditt lösenord förblir krypterade på Skogsforums egna servrar i Sverige!

Det som också är anmärkningsvärt är att detta är en världens största sajter. Jag jobbar mycket med Google och har som jämförelse aldrig sett liknande förfarande, tvärtom jobbar de med ex tvåstegsverifiering med mera.

Under 2017 kommer Facebook sannolikt ha en nettovinst på 160 miljarder svenska kronor. De borde faktiskt kunna lägga någon promille på att ta bättre hand om användarna.

Jag rekommenderar dig som har Facebook att inte koppla ihop några andra tjänster med ditt Facebookkonto, inte heller skriva eller publicera något som kan vara känsligt för dig, nu, då eller i framtiden.

Visst, jag har inte varit aktiv på Facebook på ett bra tag, ändå är det med lite vemod jag lämnar. Anledningen är de vänner som är knutna till mitt konto - sorry vänner!

Men jag finns på andra ställen:

IRL
Skogsforum
Forestry.com
Telefon
Email
Twitter
Telegram
Snapchat
mm

Så jag hoppas att det kommer gå bra ändå!

Ha en bra vecka allesammans! :-bd

This text is also avaible in English: https://medium.com/@fredrik_reuter/face ... e1c92368cf

13 kommentarer | Läst 7636 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Fredrik Reuter

Administratör

Blev medlem: tis 15 mar 2005, 10:09

Admins blogg
I denna blogg kommer jag ta upp det som anbefaller mig.
Mycket fokus kommer ligga på att blogga om forumet i sig, men även bloggning om saker som återfinns i de flesta kategorierna på forumet hoppas jag på.

Välkommen!

Kommentarer

av Röjkvist mån 06 nov 2017, 15:37
Har aldrig varit med på fejboken och tänker inte bli heller.
Kan inte mina vänner umgås utan fejan så får det vara!
Ser att isteskog m.fl länkar till fejsboken och det tycker jag är på gränsen till otillåten reklam:(
av tallen100 mån 06 nov 2017, 16:55
:-bd Bra gjort, hoppas fler går ur eländet och börjar prata med varandra på riktigt istället :mrgreen:
av totte mån 06 nov 2017, 17:07
Nej jag har inte heller varit med där, hela upplägget är som gjort för att skapa problem. Att FB är ett enda stort såll som läcker lite hur som helst är kanske ingen nyhet, men det här var ju ett ovanligt otäckt exempel på det.

Det som mest avhållit mig är den synnerligen suspekta modellen med styrda flöden. Ingen behöver anstränga sig det minsta för att slippa något som ifrågasätter ens fördomar. FB sköter det galant och ser till att alla kan vara kvar i sin lilla fina bekväma bubbla.

Sen är det det här med "Gilla". Det är något som jag varit mycket kritisk till här på Sfo, en riktigt usel idé att kopiera det hit ansåg jag då och anser nu. Det enda det bidrar till är att ytterligare befrämja det ytliga och opersonliga. Men det är förstås bara en åsikt.
av tallen100 mån 06 nov 2017, 17:33
Nja gillaknappen här på forat tycker jag är bra, när man håller med någon i en diskussion istället för att upprepa det som någon annan redan skrivit eller bara lägga in en smileys, så är det fint att bara trycka på gilla knappen...
Däremot skulle en ogilla knapp vara en katastrof, för delar man inte åsikt så är det bättre att skriva ett svar varför, plus att det säkert skulle skrämma vissa att skriva överhuvudtaget.
av SkogsGotte mån 06 nov 2017, 18:01
Använder mig väldigt mycket av messenger, lätt att skapa grupper, alla anställda har facebook, smidigt att se ifall de läst meddelandet jämfört med t ex mail. Annars används facebook mest för att hålla koll på när bekanta fyller år och få läsa lite filterade nyheter man är intresserad av :)
av totte mån 06 nov 2017, 18:26
Jag vet tallen, det är jag som har en massa fördomar mot gillaknappar. Det värsta är att jag vill ha fördomar också.
av Röjkvist mån 06 nov 2017, 18:33
Filtrerade nyheter......
av Fredrik Reuter mån 06 nov 2017, 19:05
Lite OT men lite lök på laxen. Paradisläckan visar att Facebook fått 138 miljoner kr i statliga medel av Sverige för att bygga serverhall.
Uppskattningsvis köper svenska företag annonser för 1 miljard av Facebook.

Ändå betalar de ingen skatt i Sverige...

http://www.svt.se//nyheter/granskning/u ... kattkassan
av Göt mån 06 nov 2017, 19:38
En fråga eftersom jag har Facebook. Skogsforum finns ju på Facebook, men man blir länkad in hit när man trycker på det...Vet du om det...
av Fredrik Reuter mån 06 nov 2017, 20:32
Hej,

Ja, det är från Skogsforums sida på Facebook som jag startade en gång i tiden och som Torbjörn nu sköter om.

Just inlänkningen ser jag inga problem med, det är säkerheten med kontot som är det största problemet, i alla fall för mig.
Jag kollade lite mer ang detta med deras säkerhet och tydligen så är det så att det blivit en halvmörk business att betala för att få tag på någon annans lösenord på facebook. Tydligen vanligt om någon partner misstänker den andra vara otrogen.

Jag länkar inte in något här men det finns till och med kostnadsfria tjänster där man kan ta reda på någons lösenord, sök på "How to hack facebook 2017" och gör bedömningen själva.
av Göt mån 06 nov 2017, 20:43
Är ju inte ovanligt att konton blir hackade på Facebook, vad jag har sett. Bland annat ett skoj m gratis bensin som många har råkat ut för.
av Slurfi mån 06 nov 2017, 20:52
Som fejsbokkare så måste jag säga att den dagen jag måste välja mellan olika forum då ryker Facebook sist för den är bäst.
Fördelarna med FB överskrider med råge de små små nackdelar som finns, tex att jag slösar mkt tid där.
I framtiden kommer mer att vara kopplat till FB eller liknande sociala media, och det av enkla orsaker, nämligen: bra och billigt.
Filtrerade nyheter är inte så nytt, tänk bara före 1990 innan TV4 då hade vi bara SVT och SR som nyhetsförmedlare, ryyys.
av Göt mån 06 nov 2017, 22:09
för min del tror nog jag att det blir skogsforum som kommer att bli det forum som jag släpper sist :)