Ok, måste först börja med någon form av disclaimer eller vad vi ska kalla det; Jag har inget emot de människor som använder produkter från företaget Apple.

Nya appar för skogsforum är på gång. Forumappen för Android är ute sedan någon vecka.
Samtidigt hade jag motsvarande app klar för iPhone och iPad.
Den ligger fortfarande vilande som en zip-fil på min hårddisk. Tyvärr.

Nu till varför jag skrev en disclaimer ovan: Hur har Apple egentligen tänkt?

Vi tar det från början.
Android appen klar samtidigt som iPhone appen. Eftersom jag har Android själv så var det bara att skicka den som bilaga i ett mail till mig själv, öppna den med Androiden och testköra. Skickade även iväg några sk APK filer för andra som ville testa. OK.
Tänkte göra det samma med iPhone appen. Känner flera som har iPhone och det vore kanon om de ville testa innan. Nu blev det stopp. Apple kräver att testappar måste gå genom Developer Console hos Apple och varje testtelefon måste registreras där med UDID. UDID kan man ta fram om man har telefonen kopplad till AppStore och klickar sig in i några menyer.
Ok, Developer licens för Apple behöver jag så det ordnar jag direkt. $99 per år. Fine. Google tar $25 men det är summor man kan leva med. Betalar växelkurs hos Google (typ 213kr) och betalar 999SEK hos Apple. De har en egen växlingskurs alltså. Skitsamma, det är småsaker. Betalar båda och får omedelbar tillgång till Google Play Developer Console (laddar upp appen direkt och publicerar, fyra timmar senare har granskare godkänt appen och det är uppe).
Tillbaka till Apple. Developer kontot måste granskas. Du kommer få ett mail när det är gjort. Visst, typ samma som Google Play, jag väntar. Och väntar. Två dagar sedan skickar jag in en ticket till Apple, när granskar ni mitt konto? Får svar direkt. Apple kommer komma tillbaka till mig inom 24h med svar på ticketen.

26h senare får jag svar. Min profil har godkänts och jag kan gå vidare i proceduren.
Bland det första som står när jag loggar in på Apples Developer är; du måste ha en MAC med minst 10.8 OS om du ska göra något mer.

Jag har ingen MAC.

Letar med ljus och lykta och lyckas hitta en vänlig själ i Säffle som lånar ut sin MAC. Idag var den stora dagen, jag skulle få upp iPhone appen.
Skiter nu fullständigt i detta med att testköra appen innan, det ska fungera ändå! Men det går inte. Apple kräver en sk Ad-Hoc licens även om den inte ska användas. Hur gör jag nu? Jag har ingen iPhone och kommer troligtvis inte under dagen kunna få tag på någon som kopplar upp sin iPhone mot sin MAC, går in i AppStore och pillrar fram sin telefons UDID. Skit. Ska det falla på detta? Söker på nätet och ser att UDID är 40 tecken långt. Testar att skriva in 40 ettor och klickar på verifiera. Det fungerar! Fejkat UDID och AdHoc licensen är klar.

Om du redan nu tycker att det redan är för mycket tekniskt mungo jungo (troligtvis) så hoppar jag över att beskriva de 3h jag mixtrade med att ta fram ytterligare licenser för iPhone appen (Certificate Name, AppStore Provision File, AdHoc Provision File, Private Key, P12, P12 password och Push Notification File, PEM).

Nu är det snart dags att hämta på skolan.

Men allt började bli klart, lade upp info om appen på ItunesConnect och skulle nu ladda upp själva appen. Men tji fick jag. För att ladda upp appen måste man antingen har xCode eller Application Loader. Båda är mjukvaror som är för MAC. xCode, 2,36GB i nedladdning, nja på en lånad dator. Application Loader "bara" 248MB kändes bättre.

Laddade ner Application Loader och laddade upp appen med hjälp av den.

Hur gick detta tror ni?

Inte bra. Fick felmeddelande om att LIPO kräver xCode och att appen inte kunde laddas upp till iTunesConnect.

Nu var det dags att ta hand om ungarna.

Knäckt av ett äpple är bara förnamnet...

Nya tag imorgon. Det ska gå om jag så ska krypa till korset, gräva ett större hål ur plånboken och investera i en MAC (jag gissar att det är dit Apple vill ta mig).


Taggar: AppleAppar
15 kommentarer | Läst 7681 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Fredrik Reuter

Administratör

Blev medlem: tis 15 mar 2005, 10:09

Admins blogg
I denna blogg kommer jag ta upp det som anbefaller mig.
Mycket fokus kommer ligga på att blogga om forumet i sig, men även bloggning om saker som återfinns i de flesta kategorierna på forumet hoppas jag på.

Välkommen!

Kommentarer

av totte tor 19 mar 2015, 23:39
Att utveckla för Apple är ingen barnlek, det är en egen värld med egna regler, egna interface och egna det mesta. Är ju själv Mac-användare och är hårt inkörd på det, men vad gäller policy och allt sånt så kan jag inte påstå att Apple är ett spår bättre än Microsoft. Jag gillar alltså Macarna, men Apple i sig är ett besvärligt företag, och alla deras i-grejor och i-tjänster tilltalar mig föga.
av Blivande snickare tor 19 mar 2015, 23:45
Nä hör ni gubbs, äpplen passar nog bäst i en skål med socker å lite kanel.. ;)
av Kse fre 20 mar 2015, 07:16
You lost me at; Ok :grin:
av åberg fre 20 mar 2015, 11:19
Fredrik Reuter skrev:Nya tag imorgon. Det ska gå om jag så ska krypa till korset, gräva ett större hål ur plånboken och investera i en MAC (jag gissar att det är dit Apple vill ta mig).

Du är inte dum du, har redan kommit på vad det är de vill åt. :mrgreen: :wink:
av Fredrik Reuter fre 20 mar 2015, 11:41
Hehe, ja jag kanske inte är så dum ändå... :wink:
Jag gillar att fördjupa mig i saker på gott och ont. Blev därför i mer eller mindre affekt sittande igår kväll och läste på lite.

Det finns inga vägar ikring detta. Man måste ha en MAC. Eller ja, det går om man är olaglig (kör WMWare och laddar ner MAC OS från PirateBay och kör därifrån), men det är inget alternativ.

Men sedan blev jag som vi säger på Värmländska "stönig".
Det blir ingen MAC. Dels har jag inte råd och dels så är jag en "Open-Source" människa. Visst, jag använder PC och Windows för det mesta på hemdatorn, men Linux gillar jag skarpt annars.

Sedan är jag stark förespråkare för marknadsekonomi. Men någonstans måste det finnas en gräns. Hörde till och med ett rykte om att väljer att ta betalt för iPhone appen så godkänns den fortare än en gratisvariant. Anledningen: Apple tar 30% av inkomsterna. Vet inte om det är sant, men med tanke på vad jag varit med om de sista dygnen är jag inte ett dugg förvånad...

Det är så man gör en vinst på 180 Miljarder SEK per kvartal!
av lfq fre 20 mar 2015, 12:29
Fredrik: Jag gillar att fördjupa mig i saker på gott och ont. Blev därför i mer eller mindre affekt sittande igår kväll och läste på lite.

Imponerad av ditt datorkunnande och tålamod. \M/

Fredrik: Visst, jag använder PC och Windows för det mesta på hemdatorn, men Linux gillar jag skarpt annars.

Häller med dig ang. Linux som jag kört ända sen det konkurrerade ut Unix. Tyvärr har jag inte det på min laptop så när jag är i skogen så blir det Windows.
av Fredrik Reuter fre 20 mar 2015, 13:26
Tack Lfq.
Ja, Linux är stabila och snabba grejer det!

Kan annars informera om att jag äntligen fått upp appen till AppStore nu. Så nu är den i väntan på dom från Apples Review Team. Vågar inte tro annat än de kommer avslå ansökan och att man får börja om från nytt...

Kunde visst ta några veckor att få den godkänd också... Herregud Apple!
av Slurfi sön 22 mar 2015, 07:36
Hoff, jag är åxå en open source kille i det stora hela även om jag kör Win8 på kontorsdatorn men jag har Ubuntu i en laptop
och har alldeles nyss börjat använda GIMP istf Photoshop så jag håller med, låt inte Apple få dig att betala för sånt som
borde vara fritt för normalanvändaren.
av th sön 22 mar 2015, 21:47
Fredrik Reuter skrev:Det blir ingen MAC.
:-BD :-BD
av totte mån 30 mar 2015, 11:45
Ja, då blev det ju inte Apple-paj.
av Blivande snickare mån 30 mar 2015, 13:17
totte skrev:Ja, då blev det ju inte Apple-paj.

Nä, snarare Partaj! :D
av Fredrik Reuter mån 30 mar 2015, 13:23
Javisst, det blev partaj! Apple borde ju egentligen skicka en äppelpaj efter denna process som tog hårt på tålamodet! :wink:
Sedan vet jag inte hur det blivit egentligen. Kanske mer än hälften av moderatorgänget är ju Apple-fantaster så jag vet inte hur detta ska sluta.
Det var till och med så att moderatorn som bor allra längst i norr lovade att skicka ner en iPhone till mig så jag fick något riktigt att testa med... :lol: :wink:

Får försöka styra upp detta på något vis...
av Fredrik Reuter tis 05 maj 2015, 11:15
Ahh, nu kliar det igen. Äppelklådan tilltar.
Nu försöker Apple enl artikeln nedan att ta död på Spotify och även YouTube innan de ska lansera sin egen nya musiktjänst. Apple för lobbyverksamhet hos musikbolagen att inte förlänga avtalen med Spotify och YouTube. Ouch!

http://www.independent.co.uk/life-style ... 23907.html
av totte tis 05 maj 2015, 22:46
Inte bra! Gillar fortfarande min Mac, men Apple som bolag får alltmer otrevliga inslag.