Jag söker ofta efter olika sätt att rationalisera. Detta har ju kunnat reta en del som tycker att det är bättre att hålla sig till den vanliga vägen. Ibland har jag fått rätt i slutändan andra gånger inte. Likaväl som andra blir jag till viss del hemmablind.
Nu är det sådd det gäller. Jag har doserat frön med en kryddburk och ambitionen är att placera frön med 2dm avstånd. Det har fungerat bra i praktiken men känslan är att det tar lång tid.

Jag gjorde ett försök att ta tiden och fick en genomsnittstid på 18sekunder per planteringspunkt. Känslan var att det tog längre tid. Tänkte att borde kunna kapa tiden med 10-15s/punkt. 10s är inte så mycket i sig men på 2500 planteringspunkter blir det 7h/hektar.
En given mängd jord.
Blandar i detta fall 6L jord med exakt dosering av frön så det blir 4frö/dl.
Bara att strö ut 1dl tänkte jag.

Ja, vad tjänade jag tidsmässigt då?
12sekunder/planteringspunkt i detta fall. En besparing på 6s och i förlängningen 4h/hektar.
Nu var detta ett test lite sent påkommet så jag hade bara 60 planteringspunkter kvar.
Nu får jag vänta några veckor och se vad som kommer upp.

4 kommentarer | Läst 626 ggr

Mer om bloggaren

Fixaren1

Medelhuggare

Blev medlem: lör 23 mar 2019, 23:41

Kommentarer

av 80-90 tis 14 jun 2022, 21:57
Härligt 👍sånt gillas starkt 👍lova nu att du följer upp detta med jämna rapporter å bilder
av Fixaren1 tis 14 jun 2022, 23:24
Jag hade beställt en såkanna men den kom aldrig så jag har ingen erfarenhet av den. Däremot om den pytsar ut alla frön på ett ställe så kan man lika gärna plantera. För om t.ex. 5 plantor växer på en yta av en handflata så tar de ju kraft från varandra och det blir en finkänslig sak att gallra bort 4 av dem. Sedan återstår 1 planta och tanken med sådd är ju att få fler plantor pga av betestrycket. Bara ett exempel.
av totte ons 15 jun 2022, 01:22
Om det finns möjligheter att göra det effektivare med så enkla och billiga metoder så är det ju ren vinst. Det är just för den här sortens jobb, där något skall upprepas en massa gånger, som det ofta finns rejält med tid att vinna. Bra tänkt verkar det som!
av alias ons 15 jun 2022, 11:53
Intressant test med matjorden i cementblandaren. 👍

Vet att jag har fått berättat för mig något tips om att blanda ut gräsfrön med sand eller spån vid handsådd från skeppa (det är ju generellt svårare att få en jämnare fröspridning/fördelning över en yta om fröna är små och lätta och den givan/ytenhet är låg).

MVH
Alias