Jag har funderat på hur många skogsägare som stöter på vargen och ser spår i skogen där de jobbar. Norr om Svealand och uppåt måste det väl vara hög frekvens på vargen och ännu längre upp i Lappland och hela riks gränsen.

För jägarna innebär det många hundar som går bort och det är väl därifrån den lite allmänna avskyn mot vargen men vilken risk finns för skogs ägare som kanske inte har hund att tänka på?

Vildsvinet skördar ett bra antal hundar per år men där ser man ingen liknande avsky kan det bero på att det är åretrunt jakt på så grisen. Tar man bönderna lägger de ut hundratals miljoner på majs åt "skadedjuren" och göder populationen efter den majs de får.

Undra vem som lider mest av grisen egentligen det är ju dem som inte jagar förstås men hur ses den och vargen på av andra har man funderat på ibland. Jagar själv emellanåt och är ganska liberal i mina tankar. Jakten är viktig hur etiskt man än vill se det.

1539441784_varg.jpeg
1539441784_varg.jpeg (7.53 KB) Visad 201 gånger
6 kommentarer | Läst 1672 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Byggonomen

Seniorhuggare

Blev medlem: fre 15 maj 2015, 22:47

Kommentarer

av uge lör 13 okt 2018, 18:01
Jag bor i Mellersta Västmanland, och vi har fullt med varg här, trots att vi sköt 6 st i vintras. Västmanland räknas till ett av det revirtätaste områdena i Sverige. Det där med utfodring av grisar har du nog överdrivit. Riktiga bönder har stora skador av vildsvinen utan att mata dom också.
av totte lör 13 okt 2018, 18:46
Utfodring av grisar gärs rätt mycket, det står matningsgrejor ute i skogen lite överallt, åtminstone här i skogarna runt Nävlingeåsen. Verkar som tanken är att man skall mata fram djuren för att komma åt att skjuta, för det står nästan alltid en skjutstol eller gömsle några tiotal meter ifrån. Men det är nog inte bönderna i första hand som matar gris utan folk från olika håll som har jakträtten.
av Göt lör 13 okt 2018, 22:34
Jag har mött vargen för många år sedan, och ser även spår av den ibland bor dock inte i ett revir, bor i Dalarna...
av 80-90 lör 13 okt 2018, 22:39
Jobbar inte längre i skogen på heltid men ser spår efter varg väldigt ofta !! Har haft visuell kontakt en handfull ggr !! Vildsvin har jag noll koll på ! Västra Värmland
av Göt sön 14 okt 2018, 16:12
störst problem med vargen har ju fårägarna har bekanta som har slutat med får efter vargattacker, andra som har gått ut i tidningarna och berättat om det som har hänt blir väldigt hotade av människor, så nu står det aldrig i tidningarna efter dom har blivit attackerade. Måste i perioder bevaka fåren dygnet runt...
av Byggonomen ons 17 okt 2018, 18:35
Ja, senaste vargattacken på en jakthund var häromdagen jag tror idag var den senaste men en vanlig sällskaps hund. Se länken där jag läste det, hittade inte den med jakthunds attacken men de tar för mycket hund såg en bjässa på Youtube som liknande en varulv han äter dig och hela din familj.

http://www.ja.se/artikel/55085/varg-tog ... garen.html