Bioenergi

Estland tvärvänder om bränsle från skogen?

7 inlägg 5880 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Estland tvärvänder om bränsle från skogen?

Fredrik Reuter  
#799609 Nyligen fick Estland en ny koalitionsregering och vad det verkar så gör nu den nya regeringen snabbt åtgärder i frågan om biobränsle från skogen. Man vill förbjuda användning av inhemska skogsbränslen vid energikomplexet i Narva samtidigt som man vill lämna den skogsgrupp de sitter och som innehåller företrädare för andra stora skogsländer i EU, däribland Sverige.

Första steget ska redan vara taget när det gäller förbränning av biobränsle. Det handlar om ett avtal som förhindrar subventioner till förbränning av biobränsle från skogen vid Auvere Kraftverk som är en del av Narva komplexet. Den nya regeringen ska också jobba för att biobränsle från Estland, genom export, inte ska användas i andra länder. Detta anser dock regeringen vara en fråga för framtiden då man inte kan förbjuda export inom EU.

Den nya inriktningen baseras på att regeringen inte anser det är hållbart att förbränna primära skogsråvaror. Sekundära råvaror såsom trä från rivningsmaterial anser de dock vara ok. Estland var med i den skogliga lobbygruppen för skogrika länder i EU och röstade därmed också för att skogsbränsle skulle anses hållbart vid ex. kraftvärmeverk. Detta går stick i stäv med den nya regeringens mål och vision och de planerar nu att lämna denna grupp och enligt Jevgeni Ossinovski, företrädare för Socialdemokraterna i Estland:

... i framtiden kommer vi att gå med i gruppen av länder som faktiskt vill rädda skogar.


Energifrågan kan vara utmanande i Estland. Narva komplexet med flera kraftvärmeverk intill den ryska gränsen eldas delvis med oljeskiffer. Detta är råvaror som måste fasas ut på sikt och tydligen nu då inte till förmån för biobränsle från skogen. Man kommer starta en form av tävling för att få fram förslag på hur komplexet vid Narva kan ställas om på sikt. Man pratar också om att titta mer seriöst på geotermisk energi.

Men oaktat Estlands energifråga så väcker den nya regeringens drag en del frågor. Exempel kan vara om fler länder nu följer efter. Och vad händer om de hittar vägar för att minska exporten av biomassa från skogen? Kommer utbudet på marknaden att minska och priserna öka?



   TS
Avatar Fallback

Re: Estland tvärvänder om bränsle från skogen?

ÅsaNisse  
#799610 Kan hålla med. GROT är skogens gödning. Tar man bort allt så utarmas marken och så ska man göda på annat sätt.

Avatar Fallback

Re: Estland tvärvänder om bränsle från skogen?

alias  
#799613
ÅsaNisse skrev:Kan hålla med. GROT är skogens gödning. Tar man bort allt så utarmas marken och så ska man göda på annat sätt.


Lejonparten av näringsämnena sitter i barren. Låter man GROTen barra av på hygget innan flisning så lämnar man näringen i skogen och kan nyttja energin i veden.

GROT bryts ju ner och avger CO2 till atmosfären även om man inte flisar och eldar upp den - om än på några års längre sikt. Skillnaden blir ju om man kan nyttja enegiinnehållet till något vettigt eller ej.

Att inte utnyttja de bränslen som skogen bidrar med låter i mina öron lika dumt som att inte skörda en åker eller att kommendera livsmedelsindustrin att tillverka konserver som inte får konsumeras för att det skulle bidra till CO2-utsläpp.

Vi kanske borde beskatta träning och motion då all träning är nedbrytande verksamhet som bidrar till att folk andas ut en massa CO2 i atmosfären?

(OBS! Sista stycket kan innehålla spår av ironi)

MVH
Alias

Användarvisningsbild

Re: Estland tvärvänder om bränsle från skogen?

Fredrik Reuter  
#799617
alias skrev:[

GROT bryts ju ner och avger CO2 till atmosfären även om man inte flisar och eldar upp den - om än på några års längre sikt. Skillnaden blir ju om man kan nyttja enegiinnehållet till något vettigt eller ej.

MVH
Alias


Fast bryts 100 % av GROT:en ned till atmosfären om den får ligga kvar?
Viss forskning visar på (tror jag) att delar av kolet i GROT:en ombildas till markkol.

Detta är ett spännande område som tål att diskuteras.

https://www.sciencedirect.com/science/a ... 2716303309

https://www.mdpi.com/1999-4907/14/3/623

https://www.sciencedirect.com/science/a ... 9310001599

   TS
Användarvisningsbild

Re: Estland tvärvänder om bränsle från skogen?

Fredrik Reuter  
#799619 Passade på att fråga Bings AI som blivit ganska populär. Här svaret på vad den, enligt sin kunskap, anser vara andelen av GROT:en som går till markkol. Rätt eller fel låter jag vara osagt.

Barr: I boreala skogar dominerade av barrträd är nedbrytningshastigheten för barr generellt sett låg, och endast en del av den ursprungliga mängden barrnedfall omvandlas vanligtvis till organiskt material i marken. Uppskattningar tyder på att cirka 10-30% av den ursprungliga massan av barrnedfall kan omvandlas till organiskt material i marken genom nedbrytning i boreala skogar.

Löv: Lövnedfall från lövfällande träd i boreala skogar kan brytas ned snabbare jämfört med barrnedfall. Uppskattningar tyder på att cirka 30-50% av den ursprungliga massan av lövnedfall kan omvandlas till organiskt material i marken genom nedbrytning i boreala skogar, även om detta kan variera beroende på miljöförhållanden.

Trä: Större träavfall, såsom stockar och grenar, kan ta längre tid att brytas ned i boreala skogar, och en mindre andel av den ursprungliga trämassan omvandlas till organiskt material i marken. Uppskattningar tyder på att cirka 5-20% av den ursprungliga massan av träavfall kan omvandlas till organiskt material i marken genom nedbrytning i boreala skogar.

Mossor och lavar: Mossor och lavar är vanliga typer av undervegetation i boreala skogar, och deras nedbrytningshastigheter kan variera. Uppskattningar tyder på att cirka 10-30% av den ursprungliga biomassan av mossor och lavar kan omvandlas till organiskt material i marken genom nedbrytning i boreala skogar, även om detta kan bero på lokala förhållanden och arter.

Det är viktigt att notera att dessa uppskattningar är grova approximationer baserade på tillgänglig vetenskaplig litteratur, och faktiska nedbrytningshastigheter och organiska kolflöden från nedbrytning av nedfall i boreala skogar kan variera beroende på specifika platsförhållanden, nedfallskvalitet och andra faktorer. Exakta mätningar av nedbrytning och organiska kolflöden i marken i boreala skogar kräver vanligtvis platsspecifika studier och långsiktig övervakning.

   TS
Avatar Fallback

Re: Estland tvärvänder om bränsle från skogen?

bengt.a  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#799626 Har jag bara fått för mig? Men tycker nästan en klen stock förmultnar fortare än grenar.

Användarvisningsbild

Re: Estland tvärvänder om bränsle från skogen?

Skogsstugan  
#800052 "Energifrågan kan vara utmanande i Estland. Narva komplexet med flera kraftvärmeverk intill den ryska gränsen eldas delvis med oljeskiffer."

Ja, det kommer bli en utmaning!

Just nu tittar många på solvärmen som en bra miljövänlig men också kostnadseffektiv lösning på värmefrågan.

Bryggerier som Heiniken, Carlsberg, Asahi investerar nu i CPS (koncentrerad solvärme).

https://renewablesnow.com/news/engie-st ... in-800014/

https://www.privataaffarer.se/brewing-w ... 1680702577

https://www.nordiskaprojekt.se/2022/06/ ... absolicon/

Men detta finns också för fjärrvärmenät. Danskarna har kommit rätt långt i bland annat Dronningelund. Där lagrar man sommarens värme i stora groplager för att sedan plocka upp värmen med värmepumpar på vintern.

https://www.sciencedirect.com/science/a ... 2X22009252

Sommarens sol kan alltså värma, även på vintern.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Annons:
Emmaboda skog och traktor
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).