Fick besök idag, av ett helproffs från Hedesunda ("halvproffs"). Perfekt dag, solsken och varmt. Vi inledde med en lite rundtur i trakten och besök på älvmarken. Dessutom en massa prat men avsikten var förstås skogen och kojbygget. Tidigt så framkom det jag glömt bort sen vi sist sågs, han är snickare!. Genomfors för ett ögonblick av en tanken "hur ska jag hindra honom att se mitt bygge?" Hittills har jag ju klarat mig genom att ta foton på avstånd :roll:
Nå, den känsla försvann på cirka en halv sekund för att förstås bli glad över möjligheten till expertråd. Så efter avklarad lunch på lunchhaket i Djurås, serverade en alldeles godkänd kålpudding, så blev nästa skogen.

På vägen lite björkgallringsresonemang och fick bekräftat att jag som så många har varit för försiktig, påt igen!
Väl uppe på höjden så dröjde det cirka 10 sekunder till "halvproffs" fällde kommentaren: "Det ser ut som om golvet är vint och lutar fel i alla hörn" - typ :shock:
Lite sådär halvklent försökte jag med att "vi ha väl också sett det men vattenpasset visade rätt". Gick väl sådär med den bortförklaringen, nu visade vatten passet att ena hörnet borde upp en 3-4 cm och ett annat ner lika mycket. Sagt blev det och efter tag var det gjort under professionell vägledning. Nu är golvet, och huset, i plan. Sedan följde i rask takt en imponerande lektion i hur man spikar ihop hörnstolpar och får dem på plats, hur man tänker kring takstolar, hur man ska placera dörren, hur resten bör reglas upp, hur...... Ja du förstås, vilken förmån, jag har kommit väldigt mycket längre som gör att jag på riktigt börjar tro att jag kan få detta klart till vintern. Efter en hel del resonemang, då även min son anslutet till oss så bestämde jag mig för sadeltak. Mer häftiga förslag var på bordet och föredrogs starkt av sonen men jag backade. Insåg att det kommer en vardag när jag står där på höjden i min ensamhet och ska försöka få ihop det hela, utan ett proffs vid min sida. Så, efter starka insatser av både sonen och "halvproffs" så kan du se dagens resultat på bilderna nedan. Nästa steg är förstås att regla upp resterande. Lutar åt att jag köper 3 små fönster från Byggmax, 50*50, det får räcka så länge (de jag har hemma blir för stora). Huset blir cirka 13 kvadrat med en nockhöjd på runt 2,40, fast ska räkna lite till där.

Vi avslutade dagen med att gå runt till min utsikthöjd och jag försökte imponera med en av mina grova tallar, som jag inte når runt. Men "halvproffs" kom runt med sina, det gör han inte på sin stortall hemma. Fast å andra sidan har jag min allra största tall högre upp, dit kom vi inte idag :lol: På vägen ner pratade vi lite tallröjning och röjningsstyrka och se där, där fick jag 4 hektar till att röja omedelbart! Nå, jag hade nog det på känn redan men det är guld värt att ibland få en annan skogstokig och erfaren person med sig in i skogen. Visst är det bra med både inspektorn och skogsforum, men det blir liksom en annan sak så här.
Efter lite eftersnack vid vägen tog vi farväl och "halvproffs" påbörjade resan hemåt.....INTE!

Han hade inte nyckeln till sin bil! Inte jag heller! Nä, för den låg kvar i fickan hos grabben som lånade bilen för att åka och hämta stödreglar. Han hade redan farit iväg tidigare så snabba försök att ringa ledde ingen vart. Jag for hem med fyrhjulingen efter min bil så vi hade någonstans att sitta. Började regna förstås, men hade fått tag på E så han var på väg med nyckeln. Så, inom hyfsat kort så var "halvproffs" på väg hem och jag for hem nöjd och glad över en kanondag med ett väldigt trevligt besök. fler blir det, åt båda hållen! :smile:
Cirka 5 sekunder före "lutningsdomen"!
Börjar få ordning på höjderna i hörnen
Så här gör man hörnstolparna
Två proffs, om än av olika dignitet, som jag fått ovärderlig hjälp av idag!


4 kommentarer | Läst 2776 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

Uvskogen

Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!
Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum!

Blev medlem: sön 20 jul 2008, 18:33

Uvskogens skog i ord och bild

Kommentarer

av halvproffs ons 22 jul 2015, 19:19
Nu är man åter på hemmamark och det har varit en intressant dag med mycket fina timmerhus överallt. Om det eventuellt finns någon på forumet som inte besökt Dalarna så åk dit! Oerhört vacker bebyggelse och natur. Klar Sverigetopp. Sen är det bara roligt att få hjälpa till lite med bygget
för en lika skogstokig som en själv. Tack för guideningen också!
av Kse ons 22 jul 2015, 22:48
Ja elle som kompisen brukar säga när han är förbi; Så kan man ju oxå göra men det är ju inte rätt. ;)
av totte tor 23 jul 2015, 13:51
Proffs har sina användningsområden. Mycet trevligt att läsa om bygget av detta fina tillhåll upp i backarna.

Att avväga med vattenpass är lurigt när det gäller att få en yta plan, små fel adderas och så bär det iväg. Har du kollat att passet visar rätt?

Håller med halvproffs om Dalarna, det är ett synnerligen vackert landskap, med all slags natur från den rika jordbruksbygden till karg fjällnatur uppe i nordväst.
av lfq fre 24 jul 2015, 22:00
Ingen fara om det lutar lite bara det lutar inåt när man går in och utåt när man går ut.