SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Föryngring

Odla granplantor i granfiber (istället för torv)?

1 inlägg 2568 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Odla granplantor i granfiber (istället för torv)?  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#854453 Det här är en artikel från tidningen Norsk Skogbruks unga redaktion. Den återges här på skogsforum.se med tillstånd från norsk-skogbruk.no Text och foto: Svein Erik Solberg, U:RED, Norsk Skogsbruk

Sedan öppnandet av den senaste fabriken i Skjerven utanför Gjövik i Norge 2019, har Hunton nu kört in maskinparken. Här produceras främst träfiberbaserad isolering men under radarn produceras även en annan produkt som inte är lika lätt att se. En produkt med namnet Fibergrow.

1725283519_1_fibergrow_vekstmedium_hunton.jpg


Huntons nya nischprodukt
Hunton är ett gammalt företag som har stått sig genom tiderna och är idag främst känt för sina porösa träfiberskivor och sin framtidsorienterade träfiberisolering. Utvecklingen stannar dock inte där utan idag har de också ett tillväxtmedium som heter Fibergrow i sin portfölj. Denna produkt tillverkas i den senaste fabriken i Skjerven utanför Gjøvik.

– Vi funderar hela tiden på hur vi ska utvecklas och förbättras i framtiden, och den här produkten är en del av utvecklingen, säger Ole Mathias Lygren, affärsutvecklingschef. Resultatet är att du redan kan köpa planteringsjord hos till exempel Felleskjøpet eller Plantagen med upp till 40% Fibergrow.

Utvecklingen av Fibergrow
Odlingsmediet Fibergrow är resultatet av ett nära samarbete mellan industri och forskning. Lygren berättar också att Fibergrow är ett svar på EU:s mål att fasa ut torv som odlingsmedium och tillsammans med NIBIO som forskningspartner har Hunton utvecklat en norsk kommersiell produkt som kan ersätta torv.

– Vi var bara tvungna att ta tillfället i akt när NIBIO och norska miljöstyrelsen kontaktade oss 2018. Sedan dess har bland annat Hunton, NIBIO och Norges lantbruksrådgivning haft ett nära samarbete kring det som blivit Fibergrow, genom delar av ett projekt kallat SUBTECH.

Vad är Fibergrow egentligen?
-Fibergrow är främst ett odlingssubstrat för att förbättra markstrukturen och ge växterna en luftig och bra växtplats, säger produktchef Tove Ladstein. Hon har många år i trädgårdsbranschen bakom sig och vet vilka egenskaper branschen vill ha. Fibergrow träfiber är ett sterilt odlingsmedium helt fritt från näringsämnen. Producenterna av odlingsjord tillsätter sedan kompost eller andra former av näringsämnen och kan på så sätt göra jord. Träfibrerna ger en struktur som säkerställer flödet av tillfört vatten och näringsämnen till växterna, förklarar Ladstein. Hunton tillverkar två varianter av Fibergrow för olika typer av växtproduktion, både som lösfiber och som mattor. Mattorna används i hydroponiska växthus, till exempel vid tillverkning av gurkor och tomater.

– Båda typerna av Fibergrow tillverkas väldigt lika. Flisen går igenom en ångkokningsprocess och blir sedan defibrerad. Fibrerna torkas sedan på några sekunder och packas därefter löst eller i mattor. Det är en väldigt enkel men viktig process, säger Lygren. Hon påpekar också att det är just denna kokning och "flingtorkning" som ger Fibergrow egenskaper som en hygienisk och steril produkt. I samma andetag påpekar Lygren att produkten är homogen, så att det ska vara enkelt för kunderna att blanda rätt mängd i sina jordstrukturer.

1725283504_2.jord_med_fibergrow_som_vekstmediumjpg.jpg



Stort intresse från trädgårdsnäringen
"Det är en succé!" utbrister Ladstein. Hon är mycket förvånad över hur positiv och intresserad trädgårdsnäringen är av produkten.

– Under mina år i trädgårdsbranschen har jag inte varit upplevt något liknande. Vanligtvis när något nytt kommer ut på marknaden tar det tid och evighet innan det blir intressant för en bredare grupp att använda, men nu är det helt tvärtom, förklarar hon energiskt. "Genom Subtech-projektet har vi försökt hitta de bästa blandningsförhållandena mellan Fibergrow och de andra komponenterna, men detta utvecklas ständigt. Och eftersom intresset är så stort för trädgårdsnäringen gör de också egna experiment, så den utvecklingen går snabbt, säger hon.

Vägen framåt
Subtech var ett framgångsrikt fyraårigt projekt mellan 2020 och 2023, och nu väntar ytterligare fyra år av Subtech 2.0.

– Målet är att utveckla träfibern som växtunderlag tills jordblandningarna kan bli helt torvfria. Och i Subtech 2.0 kommer vi att arbeta för att öka andelen träfiber i jordblandningarna, och samtidigt behålla den nuvarande tillväxtförmågan/produktionskapaciteten, säger Lygren när det gäller visionerna för det nya projektet. Subtech 2.0 kommer också att undersöka om träfibrerna kan användas i flera cykler, samt användas som kompost eller energi, tillägger hon.

"Förväntar du dig en så hög efterfrågan att Hunton behöver bygga ut en av fabrikerna?"
– Det är svårt att säga, men produktionen vid fabriken i Skjerven ligger fortfarande långt ifrån maximal kapacitet, så vi har möjlighet att möta den ökande efterfrågan. Vi har också fortfarande 110 hektar mark som vi kan bygga ut, så på sikt kommer produktionen nog att öka, svarar Lygren.

"Vad tycker plantskolorna om Fibergrow, kommer vi att få se gran växa i gran i framtiden"
– Plantskolorna har visat intresse, men de väntar nog på ytterligare utveckling och forskning kring detta. Det hade varit kul att se norsk gran växa i norsk gran, det är vad jag kallar cirkulär ekonomi, avslutar Ladstein optimistiskt.

Det här är en artikel från tidningen Norsk Skogbruk och den är publicerad med tillstånd från redaktionen. Läs originalartikeln här:
https://norsk-skogbruk.no/aktuelt/granp ... tter-torv/

Skogsforums kommentar
Det här är en intressant utveckling, att ersätta torv och det visar på nya användningsområden för träfiber. Hunton hoppas få se granodling i granfiber men i Sverige kan det faktiskt vara så att det redan är verklighet. Det Sveaskogsägda plantskoleföretaget Svenska Skogsplantor gick tidigare i sommar ut i ett pressmeddelande och berättade att de nu odlar skogsplantor i odlingssubstrat som innehåller träfiber:

I årets sådd odlas delar av den ordinarie plantproduktionen i odlingssubstrat med upp till 50 procent torversättning, där träfiber används som ersättningsprodukt.
- Ett minskat behov av odlingstorv är en viktig del i arbetet med att sänka Svenska Skogsplantors utsläpp av växthusgaser. Därför arbetar vi med att ta fram odlingssubstrat som kan ersätta odlingstorven samtidigt som det är hållbart producerat, säger Helene Bergström affärsområdeschef för Svenska Skogsplantor.


1725283504_torversättning-svenska-skogsplantor_(1).jpg


Jag har pratat med Svenska skogsplantor för att ta reda på mer om ursprunget för den träfiber som de använder i sitt odlingssubstrat och den verkar komma från Norge. Vi kommer att göra en separat artikel här på Skogsforum.se om Svenska Skogsplantors satsning när jag har fått in all fakta om vad de använder.



   TS
Arevo
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).