Rundvirke

Skogsindustrierna spår trävarubrist i höst

3 inlägg 2083 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsindustrierna spår trävarubrist i höst

Torbjörn Johnsen  
#804328 Marknadsdanalytikerna på branschorganisationen Skogsindustrierna förutspår en tight sommar och höst både för råvaran och trävarorna. Vårens timmerbrist förstärks av besvärliga avverkningsförhållanden på grund av värmen. Sågverksproduktionen sjunker på grund av råvarubrist vilket enligt Skogsindustriernas marknadsanalytiker för trävaror, Christian Nielsen kan innebära brist på trävaror i Europa i höst.

– Vi befinner oss i ett märkligt läge. Även om vi ser en minskad efterfrågan märker vi samtidigt att tillgången på skogsråvara hotas. Det kan faktiskt bli ont om sågade trävaror i Europa redan framåt hösten, säger Christian Nielsen.


Christian Nielsen uppmanar sågverken att såga mer barkborreskadat virke och försöka få den europeiska marknaden att acceptera blånad i konstruktionsvirket:

– För att klara klimatmålen är det viktigt att kunskapen om hur man kan använda blånat virke i byggnationer ökar även i Europa, så att vi kan använda den fossilfria och förnybara råvaran från skogen så effektivt som möjligt. Det krävs helt klart en attitydförändring och mer insikter i byggsektorn och bland konsumenter om hur blånat virke kan användas.


Läs Skogsindustriernas pressmeddelande här och här hittar du Skogsindustriernas senaste marknadsrapport Så går det för skogsindustrin   TS
Användarvisningsbild

Re: Skogsindustrierna spår trävarubrist i höst

Mattias_E  
#804343 Har du inte i tidigare artiklar just skrivet och visat bilder på att i alla fall i Tyskland så sågar och säljer de virke som just har blånad m.m. på byggvaruhusen?

Användarvisningsbild

Re: Skogsindustrierna spår trävarubrist i höst

Torbjörn Johnsen  
#804351 Jo, i alla fall i virkesavdelningen på Bauhaus i Tyskland👍

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).