Jakt och Fiske

Mörkersikte

16 inlägg 1552 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Mörkersikte

Sture Andersson  
#755142 Var och titta på mörkersikte i dag, fråga då om det gick att använda på dagen,fick då svaret ,det får du inte .Du får inte jaga med mörkersikte på dagen???   TS
Avatar Fallback

Re: Mörkersikte

morco  
#755147 Troligtvis ett helt felaktigt svar men varför skulle du vilja det? På dagen är ett mörkersikte i alla avseenden ett sämre val än ett vanligt sikte.

Däremot är det ju enbart tillåtet för jakt på vildsvin

Avatar Fallback

Re: Mörkersikte

Sture Andersson  
#755149
morco skrev:Troligtvis ett helt felaktigt svar men varför skulle du vilja det? På dagen är ett mörkersikte i alla avseenden ett sämre val än ett vanligt sikte.

Däremot är det ju enbart tillåtet för jakt på vildsvin

Jag tog ju ett exempel ,om jag skulle på jakt men det är ljust och en timme kvar till mörker , och jag får se ett vildsvin på åkern ,funkar mörkersiktet att använda då , svaret var att det funkar helt ok,men du får inte skjuta när det ljust.

   TS
Avatar Fallback

Re: Mörkersikte

morco  
#755150 Ahh, jag har iofs svårt att tro så skulle vara fallet men kan ha fel.

Skulle gärna ha ett tydligt svar själv, jag har dock snabbfäste och skiftar sikte när det skymmer.

Avatar Fallback

Re: Mörkersikte

hfab  
#755152 Utdrag ur jaktförordningen

14 a § Elektronisk bildförstärkare, elektronisk bildomvandlare, värmekamera eller rörlig belysning får användas i nära anslutning till jaktvapnet vid jakt efter vildsvin.

Termiska sikten får dock endast användas vid jakt i öppen terräng eller vid åtelplatser. Förordning (2019:174).

Det som inte uttryckligen är tillåtet är förbjudet.
Om man frågar om lov kan man bli nekad 😉

Avatar Fallback

Re: Mörkersikte

HN  
#755277 Hej vilket mörkersikte har du tittat på. Är själv sugen på ett Pulsar Digex c50. Har skjutit några grisar sista tiden med lampa på geväret. Men grisarna har blivit ljuskänsliga nu inte undra på. Eller skulle kanske det fungera med en lampa med koncentrerad ljusbild. Lampan jag har lyser upp stort område även när den är zoomad.

Användarvisningsbild

Re: Mörkersikte

Amatörhuggare 62  
#755288 Dom är smarta, svinen.
Förknippar ljuset med smällen. Så dom som, vart med. Får man inte.
Räcker m en, som vart med, man hör bara ett grymt å att den blåser till.
Så är det tomt.
Lampan ska vara, koncentrerad, å så får man lyssna var grisen är.
Å så går man, uppifrån , å ner på grisen. Då stör man minst.
Min erfarenhet, efter gris på marken i 10 år nu.

Avatar Fallback

Re: Mörkersikte

morco  
#755291 C50 är säkert ett fint sikte, jag har själv föregångaren 455 Digisight och redan den är väldigt potent i mörker. Under hela sommaren eller under fullmåne behövs inte lampan alls, sensorn är så känslig. Jag skulle idag satsa på en begagnad pulsar Digex455 som finns på blocket konstant för runt 8 000 kr, 30 mm tub som C50 men ingen färg.

Det du sparar skull jag lägga som grundplåt till en termisk handhållen, köpte själv en XM30S.

Digitalt sikte och handhållen termisk håller nog jag för bästa kombon. Nu säljer många sina digitala och uppgraderar till termiska sikte men jag skulle inte vilja vara utan den handhållna.

Avatar Fallback

Re: Mörkersikte

nilsszzon  
#755314 jag instämmer i digitalt sikte och handhållen termisk kikare. har själv sysslat med intensivare skyddsjakt sedan snart 10 år tillbaka ( mellan 2-300 fällda vildsvin i vår grupp årligen ) kör fortfarande med yukon photon billigt ir sikte ( 6-8000kr ) man skjuter i regel inte på gris på över 70m avstånd och då funkar den prima!

vi har betydligt dyrare sikten med där de kostar uppemot 50.000kr och du kan se in i skogen mellan löven med de termiska men det kvittar, du kan ju oftast ändå inte komma till skott förrän du har djuren på de där 50-75m ju.

köper du termiskt sikte så var oerhört noga med omgivningen så du inte har grenar eller liknande i vägen , dessa syns dåligt. skada ett vilt vill ingen göra

Avatar Fallback

Re: Mörkersikte

HN  
#755374 Ok det får nog bli ett digitalt sikte framöver. Dom flesta grisarna jag skjutit har varit vid åteln där ja har en foderspridare. Men det blir långa perioder när det inte är gris där och då äter rådjur grävling duvor upp majsen finns det någon lösning på det? Jag har gjort ett mat tråg med lock på men grisarna har inte öppnat den ännu. Kanske det skulle vara en egen tråd om vildsvinsjakt?

Avatar Fallback

Re: Mörkersikte

can  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#755378 Kan du bruka pard 007 eg har eit sånt fungerar greit, du tar det på det kikkartsikte du har i dag. Er eit adapter.

Avatar Fallback

Re: Mörkersikte

nilsszzon  
#755380
HN skrev:Ok det får nog bli ett digitalt sikte framöver. Dom flesta grisarna jag skjutit har varit vid åteln där ja har en foderspridare. Men det blir långa perioder när det inte är gris där och då äter rådjur grävling duvor upp majsen finns det någon lösning på det? Jag har gjort ett mat tråg med lock på men grisarna har inte öppnat den ännu. Kanske det skulle vara en egen tråd om vildsvinsjakt?jag köpte mitt digitala när jag sköt en sugga på belyst åtel, satt och kollade i säkert 40 min och sen var jag övertygad om att det var rätt gris som gjort en snurr men när jag kom fram så var det fel. blev så förbannad så blev mörkersikte direkt. du gör säkrare skott i alla lägen och bättre på att utläsa vilken modell på viltet som är framme.

grisarna vill gärna välta på lådor men öppna lock vet jag inte om de kan , men lådan kan vara bra tung och de fixar det ändå ska du se

behövs ingen extra tråd , mörkersikten används ju på vildsvin :D

Avatar Fallback

Re: Mörkersikte

HN  
#755382 Pard 007 var det jag köpte först på PN jakt men armen på slutstycket tog i siktet så jag lämna det tillbaka. Det var inga problem att returnera det. Angående locket på lådan så är det en plywoodskiva med en sten på.

Användarvisningsbild

Re: Mörkersikte

Emanuel90  
#755393 Jag använder ett Yukon sightline 455, har haft det i två år nu och är väldigt nöjd. Använder en termisk handkikare från Leupold som jag tänkte byta ut mot en pulsar nu med mycket bättre bild och avståndsmätare.
Jag tycker du ska göra en grop eller flera istället för en låda, sen på med plywoodskivan.
Spetta djupa hål och hälla i foder fungerar med väldigt bra

Avatar Fallback

Re: Mörkersikte

can  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#755457
HN skrev:Pard 007 var det jag köpte först på PN jakt men armen på slutstycket tog i siktet så jag lämna det tillbaka. Det var inga problem att returnera det. Angående locket på lådan så är det en plywoodskiva med en sten på.


Ja det kan nok vera eit problem med enkelte rifler, sjølv har eg ei tikka t3x, har ikkje den 60 graders hevearmsløft mon tru?
Kjem sjølvsagt Ann på kikartsikte og høgd på montasje og. Pard har komme med ein ny og kortare utgave (som eg har) men om problemet er større eller mindre med den veit eg ikkje.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).