Skogsnyheter

Angrepp av granbarkborre förväntas minska 2021

1 inlägg 1901 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Angrepp av granbarkborre förväntas minska 2021

Fredrik Reuter  
#694896 Angreppen av granbarkborre på granskogar tros klinga av under 2021, detta baserat på att vi inte får en sommar likt 2018. Detta konstaterar Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i en arbetsrapport efter att en undersökning som gjorts i Svealand och Götaland under 2020. Störst bevis för denna prognos finns i den så kallade förökningsframgången hos granbarkborren, hur många döttrar en granbarkborrehona genererar.

SLU konstaterar i arbetsrapporten att förökningsframgången sjunkit rejält på tre år. 2018 var förökningen 5,1 döttrar per hona. 2019 var samma siffra 2,3 och 2020 var den så låg som 0,7. Förökningen verkar alltså sjunkit med mer än 85% sedan rekordåret 2018.

Vidare visar historisk data att ett större angrepp av granbarkborre klingar av efter ca 3 år.

Det ser alltså positivt ut inför årets växtsäsong. Det är dock viktigt att påpeka att granskogar kommer få angrepp även i år men sett ur ett nationellt perspektiv så ser det ut att klinga av. Det finns dock några "men".

Prognosen bygger på att sommaren inte blir lika varm och torr som 2018. Då kommer vi få se ökade angrepp av granbarkborre. Vidare är det viktigt att du som skogsägare fortsatt har bra koll på din skog och identifierar angrepp och skador så fort som möjligt.

Barkborreplågan som härjat sedan sommaren 2018 bedöms ha skadat omkring 17 miljoner kubikmeter granskog i Sverige (2018 - 2020). Vill man sätta det i relation så har granbarkborren under tre säsonger skadat skog som motsvarar slutavverkning av drygt 60.000 hektar i Sverige.

Vill du läsa hela arbetsrapporten så finns den här: https://www.slu.se/globalassets/ew/org/ ... e_2021.pdf
Granbarkborren är en skalbagge som är 3 - 4 mm lång. Det latinska namnet är Ips typographus Foto: Göran Liljeberg, SLU




   TS
Elmia
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Annons:
Emmaboda skog och traktor
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).