Skogsnyheter

Stora Enso utvecklar bioplast

2 inlägg 1370 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Stora Enso utvecklar bioplast

Torbjörn Johnsen  
#605604 Det händer mycket inom skogsindustrin just nu. Stora Enso håller t ex på att ta fram ett plastliknande material (PEF eller polyethylene furanoate) som kan användas som vätskebrytande barriär i förpackningar. Råvaran består av organiskt material i form av enkla sockerarter. I början använder man fruktos men tanken är att på sikt kunna använda enkla sockerarter. Kanske från ved och massaindustri? StoraEnso startar nu en pilotanläggning för PEF vid sitt bruk i Belgiska Langerbrugge.

Enligt Stora Enso är intresset stort för hållbara förpackningslösningar som kan ersätta fossilbaserade material. Spännande!

En annan liknande utveckling som vi skrivit om tidigare men där första leveransen nu är balad och skeppad är Södras försök med inblandning av återvunnen textil i viskosmassa. Läs mer om det i tråden Södra börjar återvinna textil - blandar in bommull i massan

I båda fallen breddar man, i alla fall initialt för Stora Enso, råvarubasen utanför vedflödet och man gör delvis nya produkter av nya material.

Läs mer om Stora Ensos pilotanläggning för PEF här.
Snart kanske vi får se vätskeförpackningar som rakt igenom består av fossilfritt, förnybart material. Bild: storaenso.com
   TS
Skogsnolia 2023
Användarvisningsbild

Re: Stora Enso utvecklar bioplast

Micoel Rolisch  
#605820 😤 👍

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).