Skogsmiljö och Trädlära

Förändrat skogsbruk har fått fåglarna att öka

2 inlägg 1456 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Förändrat skogsbruk har fått fåglarna att öka

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
Användarvisningsbild

Re: Förändrat skogsbruk har fått fåglarna att öka

Älgfoderodlare  
#424344 Vi människor har en tendens att börja rota i saker som är bra. I tron om att det ev. kan bli bättre. Inom Psykiatrin på 90-talet, hade man en grupp väl fungerande mediciner som hjälpte de med grav Psykisk sjukdom på ett för dem acceptabelt sätt. Så kom det nya mediciner som sades ha klart mindre biverkningar men som skulle fungera lika bra. Hos många gamla "kroniker" bytte man därför ut det gamla mot det nya. Resultat. en katastrof för många. Den nya medicinen hade inte alls samma effekt som den gamla och många skadades av detta byte o det var få som klarade sig utan problem i att byta tillbaka till sin gamla medicinering. Vårdbehovet ökade o de positiva resultaten uteblev. Konsensus: Rör inte det som fungerar, om man inte kan förutse effekterna av förändringar.
Nu har vi sedan 90-talet en välfungerande skogsbrukslag som gör att mycket av det gamla synsättet i skogsbruket, har bytts ut för att kunna gynna även den biologiska mångfalden i våra skogar. När det då kommer utredning efter utredning som säger att det INTE blir sämre i våra skogar. Varför har man då benägenheten att vilja byta ut detta mot något som man TROR kommer att bli bättre ? De nya som nu börjat att tillämpas i allt högre grad är de EU-direktiv som funnits men ej fullt ut implementerats i svensk skogsvårdslagstiftning. Vad är det som säger att denna förändring kommer att skapa något som är bättre än det som finns idag ? Om dessa EU-direktiv tenderar att urholka äganderätten, om de förgör möjligheten till skoglig inkomst hos markägare. Då finns riken att detta är en ny "nyhetens behag"-exhibitionism från miljörörelsen, som kommer att få en motsatt inverkan på miljön än vad som är fallet idag. De sätter krokben för sin själva att utverka ett förbättrat läge för skogens invånare, vad gäller fågelarter o djur.
Det kan vara så att miljörörelsen idag, är ett större hot mot den biologiska mångfalden. Än vad skogsbruket är !

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).