Öppna kategorin

Friktionssvetsning av trä, limträ utan lim!

2 inlägg 3899 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Friktionssvetsning av trä, limträ utan lim!

Fredrik Reuter  
#349734 Att svetsa med friktion är en väl känd teknik för stål och järn. Videon nedan visar att forskare vid "svetsinstitutet" TWI, Cambridgde, England har lyckats överföra tekniken på trä.

Med en vibrationsfrekvens på 200Hz och tryck så vibrerar de träytorna mot varandra så värme uppstår. Värmen tros påverka ligninet i träet som "svetsar" ihop bitarna.

Jag hittade detta klipp av en slump och har inte haft tid att göra någon vidare research, är det någon som vet, används denna teknik idag?

Det jag har hittat hittills är att tester gjorts i England på Bok och Ek med förvånansvärt positiva resultat. TWI använder en speciell maskin - Bielomatik vibration welding kit och ytorna hyvlas innan de vibrerar samman i maskinen, detta syns i videoklippet nedan.
Artikeln nedan verkar vara från 2006, skrämmande länge sedan. Skriv gärna vad du vet om denna teknik och vad som hänt under nio år.

http://www.twi-global.com/news-events/c ... tall-tale/

   TS
Avatar Fallback

Re: Friktionssvetsning av trä, limträ utan lim!

Fredrik  
#409860 Nu har även svenska forskare presenterat resultat om friktionssvetsning i trä. Ytterligare en nyhet är att tekniken kan göra tallvirke lika hårt som ek. Tack @bjärven för tipset!

http://www.nyteknik.se/innovation/lulef ... ra-6791700

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).