I övrigt gjorde troligtvis inte visningsdagen någon besökare besviken då Rottne valt att ta med alla skogsmaskiner utom de allra största. Det var med andra ord skördarna H8E och H11E samt skotarna F11E och F15E. Tillsammans med gulaschssoppa och öppen eld så skapades en trevlig stund ute i skogen. Detta märktes också på besökarantalet som var förvånansvärt stort.
Framgång för mellanmjölken?
Vi pratar nästan dagligen med företrädare för skogsmaskinstillverkare och en trend just nu verkar vara att de riktigt stora slutavverkningsmaskinerna säljer dåligt. Däremot så verkar mellanmodellerna sälja desto bättre. När man pratar med skogsfolk i gemen så verkar i alla fall djungeltrumman vara att det beror på att slutavverkningsskogen som vi sett den tidigare inte finns längre.
Den riktigt grova skogen över större arealer verkar alltså inte finnas i samma omfattning längre och genom detta styrs avverkningar om till mindre områden eller områden med klenare skog. Gallringen får också per automatik ett uppsving. Skulle det vara på detta vis så vädrar mellanmodellerna definitivt morgonluft. Kanske för första gången med rätta? För det är ju så att mellanmodell egentligen inte är bra på något. Den är för klen för den stora slutavverkningen och kan anses vara för “klumpig” eller stor för gallringen.
Nu är kanske “för stor” är en sanning med modifikation när det kommer till skördare, snarare kanske det handlar om att mellanskördaren ofta jobbar i par med skotare och det blir ofta då en 15-tonsmodell. Och jämför man en 15-tonnare med en gallringsskotare på ~10 ton så blir det så klart skillnad. Men oaktat detta så kanske vi nu gå in i era där “mellanmjölken” sett som skogsmaskin kommer bli än mer populär?
Rottne H11E 8W
På visningen utanför Nora hade Rottne alltså med sin första H11 med modellbeteckningen “E”. Nyheterna på denna är främst kranen och infästningen av den samma även om det givetvis finns många andra nyheter på skördaren. H11 går att beställa i 6- eller 8-hjulsvariant och det åttahjularen som var med på visningen. H11 är enligt tillverkaren Rottne avsedd för lättare slutavverkning och gallring och på visningen fick vi se den i gallring enbart. Dock med ett större skördaraggregat i form av SP:s 561LF.
Detta kanske var ett väl planerat drag av Rottne eftersom besökarna fick möjlighet att se hur skördaren fungerade i gallring med skördaraggregat som främst kanske är avsett för slutavverkning. För det var just detta som var en snackisarna. Rottne H11E var i visningsutförandet otroligt stabil. Tyvärr testkörde jag den inte men jag har, för många år sedan, provkört en H11A. Skillnaden verkar vara enorm givet att man knappt vågade köra ut kranen till fullängd när jag testade H11A. Som du ser i videon nedan så provoceras maskinen ganska bra på fullängd (11,3 m) och det finns inga tendenser till att den vill vagga över.
Detta är en stark framgångsfaktor för en stickvägsgående skördare. Det är av yttersta vikt att föraren har förtroende att använda kranens fulla längd för att få isär avståndet mellan stickvägar och helt enkelt skapa ett bra gallringsresultat.
Kranen RK220 är helt ny och skräddarsydd för nya H11E. Kranen har en fin geometri och eftersom den hanterar ett SP561LF på 11,3 meter så är kranen också stark. Rottne har också lagt stor vikt för att förbättra sikten för föraren. En stor del av detta är den nya kranfoten där svängcylindrarna ligger parallellt med ramen. H11E och givetvis då också RK220 kan fås med kranspetsstyrning och för Rottnes del heter den RCA.
Basmaskinen som visades var som sagt en åttahjuling. Denna kan fås med boggilyft vilket demomaskinen hade. Detta är inte standard men kan vara ett mycket bra tillägg för att få en smidigare maskin i vissa lägen samt även flytta maskinen kortare sträckor om man använder kedjor och inte band.
Det ska bli intressant att följa denna maskin ut på marknaden. Rottne har med hög sannolikhet skapat en konkurrenskraftig skördare i mellansegmentet, ett segment som kanske nu växer när vi ser en ny era i den svenska skogen.
Nedan finns en video från besöket:
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto