Skogsmiljö och Trädlära

Granbarkborren gillar även contorta

2 inlägg 1168 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Granbarkborren gillar även contorta

Fredrik Reuter  
#819520 Granbarkborren är mest känd för att angripa granar (därav namnet) men nu skriver Skogsstyrelsen att de har sett granbarkborreangrepp på contortaträd i Uppland. Det är två 30-åriga bestånd av contorta som drabbats och angreppen förbryllar Skogsstyrelsen. Patrik Karlsson, sakkunnig på insekts- och svampskador på Skogsstyrelsen i Uppsala säger att:

– Vi vet ännu inte vad detta beror på och varför insekten inte valt de granar som står alldeles intill. Vi är mycket förbryllade över hur granbarkborren beter sig här och försöker nu få in mer information och undersöker området för att kartlägga omfattningen.


Han uppmanar nu skogsägare med contortabestånd att kontakta Skogsstyrelsen om man hittar angrepp.

– Vi har just konstaterat angreppen, men det är naturligtvis inte bra att granbarkborren nu även ger sig på contortatallen. Det kan vara bra att skogsägare i Uppland som har trädslaget på sina marker ökar sin uppmärksamhet på döda träd och kontaktar oss.


Den senaste tiden har visat att contorta inte är så tålig som man kanske trott. Tidigare har vi skrivit om att Diplodia och Sydowia angriper nu Contorta och nu alltså också granbarkborren.

Här kan du läsa mer: https://via.tt.se/pressmeddelande/33938 ... 63&lang=sv



   TS
Användarvisningsbild

Re: Granbarkborren gillar även contorta

Västgötamulle  
#819532 Contortan verkar få fler och fler sjukdomar och problem i Sverige. Ännu en anledning att fundera över ifall den verkligen var så bra som man hävdat.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).