SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Föryngring

Södras plantprojekt Bra Satt 01 sätter sina första plantor

2 inlägg 1006 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Södras plantprojekt Bra Satt 01 sätter sina första plantor  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#818446 I mars 2021 lanserade Södra ett projekt för att ta fram en autonom (självgående) liten planteringsmaskin som skulle klara uppgiften att navigera på ett hygge, välja planteringspunkt, markbereda och sätta en planta. Projektet döptes till "Bra Satt" och vi skrev om det i tråden BraSatt - Södra bygger planteringsmaskin på Ebeaver. I den tråden finns även en del tillbakablickar med exempel från tidigare försök som gjorts för att mekanisera föryngringsarbetet.

Till projektet värvade Södra ett stort antal externa experter inom olika kompetensområden som data, elektronik, automation, robotteknik mm och man valde att försöka bygga en maskin på Ebeavers basmaskin. (Ebeaver var ett koncept av småskalig skogsmaskin eller bioenergiskördare som visades några gånger på Elmias skogsmässor runt 2009-2011).

Nu har Södra presenterat utfallet så här långt i form av en maskin som ser ut att klara av de moment man satt upp. Projektledaren Anna Wallner säger att det inte handlar om en färdig maskin att köra ut i skogen nästa säsong men att man uppnått kritiska hållpunkter i projektet.

1699968521_bra-satt-maskin-1.jpeg


- Även om testresultaten är lovande har vi inte en maskin färdig att tas i bruk men vi visar att det med utveckling är möjligt att komma dit. I nästa steg behöver vi bestämma vilka delar av utvecklingen som vi i Södra ska prioritera och driva själva, var vi kan hitta samarbeten och var det sker teknikutveckling där vi inte behöver driva på, säger Södras projektledare för Bra Satt, Anna Wallner i ett pressmeddelande


Vi skrev i tråden 2021 att de kompetenser som mobiliserades i projektet var mycket intressanta och att det borde bidra till en intressant utveckling med så många externa kompetenser.

Anna Wallner säger att man har använt beprövad teknik så långt det varit möjligt och anpassat den för att steg för steg komma närmare morgondagens planteringsmaskin. Men de har också lyft in mycket teknik som inte är vanlig i skogsbruket, till exempel industrirobotar som normalt hittas inomhus på ett betonggolv. I maskinen BraSatt 01 hanteras plantorna automatiskt med robot.

1699968521_bra-satt-planta.jpg


En sak som är speciellt intressant men som inte går att se riktigt i videon från fältuppvisningen, är själva markberedningen. Jag pratade med Anna Wallner och hon berättade att marberedningsenheten och resten av planteringsmaskinen har hanterats separat under utvecklingsarbetet. Markberedningsdelen har suttit på en traktorgrävare för att kunna köras och utvecklas i fält oberoende av andra utvecklingsspår som genomförts på själva planteringsmaskinen. För att knyta ihop säcken så ska allt sedan sättas på samma maskin och frågan är väl då om den lilla basmaskinen räcker till. Eller om man behöver gå upp på en större maskin typ ordinär skotare? Eller om det går att krympa ner markberedningsdonet när man väl kommit på hur tekniken ska se ut? Framtiden får utvisa.

1699968521_bra-satt-markberedare-1.jpg


1699968521_bra-satt-markberedare-2.jpg


I videofilmen här nedan beskrivs konceptet Bra Satt på ett överskådligt sätt:

https://youtu.be/FnXwcv_Rr6g?si=SqTgeLOroDqzKhPk

Lite längre ner här finns en film på den "riktiga maskinen" som nu varit ute i fält och visats upp samt en exposé över alla personer och företag som deltagit i utvecklingsarbetet så här långt.

Parallellt med Autoplant
Det finns ett annat utvecklingsprojekt för autonom planteringsmaskin som heter Autoplant och drivs av Skogforsk. Båda dessa projekt, Bra Satt och Autoplant, drevs delvis parallellt under de första åren och har utbytt mycket erfarenheter och kunskap under resans gång.

Anledningen till att planteringsmaskiner kommit upp som ett stort utvecklingsområde för skogsbolagen och Södra under de senaste åren är nog ingen slump. Det beror antagligen till stor del på att tillgången på planteringspersonal ser ut att bli mer och mer kritisk år för år. Situationen har blivit förvärrad efter Rysslands krig i Ukraina och regeringens nya regler om arbetskraftsinvandring kanske gör det ännu svårare? Ytterligare en faktor som driver på är att upp mot 25 procent av de planterade plantorna inte överlever ens tre år. Går det att förbättra överlevnaden med hjälp av ny teknik? Till detta ska läggas att skogsbruket får kritik för dagens markberedningsmetoder som ganska brutalt bearbetar betydligt större areal än vad som egentligen behövs för att ge några tusen plantor en bra start.

Går det att med hjälp av planteringsmaskiner få jobbet gjort och kanske på sikt även plantera bättre samtidigt som priset kan pressas? Än är vi inte där men det är ju intressant att det drivs så många projekt just nu.

Tillbaka till 70-talsmodellen?
När skogsbruket mekaniserades i snabb takt under 70-talet så var det skogsbolagen som köpte och ägde skogsmaskinerna. Det var därmed även skogsbolagen som var med och drev teknikutvecklingen. De kunde beställa maskiner redan när de endast fanns på ritbordet och de var beredda att ta risker som fanns i oprövad teknik.

Sedan många decennier tillbaka är det nu enskilda, mindre entreprenörer som köper och äger maskinerna och de har inga ekonomiska möjligheter alls att gambla med oprövad teknik. Det här påverkar skogsmaskintillverkarna som har sitt huvudfokus på att öka produktiviteten och driftssäkerheten i dagens maskingeneration. Därför är det välkommet att Södra och skogsbolagen är beredda att investera i projekt som bidrar till att utveckla skogstekniken på lite längre sikt.

Anna Wallner säger att Bra Satt-projektet nu är framme vid en punkt där det är läge att sammanfatta och dokumentera vad man har uppnått för att sedan besluta om nästa steg. Om det blir en förlängning där Södra driver vidare själv eller om fler aktörer kommer att involveras är för tidigt att säga enligt Anna men hon är övertygad om att det blir någon form av intressant fortsättning.

Här finns fler bilder samt en videofilm från Bra Satt-maskinen ute i fält:Samt en länk till pressmeddelandet om Bra Satt 01.   TS
Arevo
Avatar Fallback

Re: Södras plantprojekt Bra Satt 01 sätter sina första plant

JD Skogskonsult  
#818576 Hej Torbjörn!
Ebeaver kommer med en uppgraderad bioenergiskördare 2024 i samma beprövade chassi, men med ett antal förbättringar som har blivit möjligt tack vare teknisk utveckling på komponenter. Med stigande energipriser öppnar sig möjligheten till att ta vara på biomassa i klenare bestånd, något som vi på ebeaver vill utveckla vidare. Även möjlighet till delautonom finns.
Mvh
Johan Dagman
Ebeaver
1700073892_m1-300-0000_-_231115-172815.jpg

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).