Smittas tamgrisar eller vildsvin så har sjukdomen ett allvarligt förlopp och enligt SVA så dör den smittade individen inom 5 - 10 dagar. Symtomen kan vara feber, blödningar, kräkningar, vinglighet och dålig matlust. Viruset har enligt SVA spridits med en hastighet av 1 - 2 km per månad men i detta fall misstänker SVA att ett så kallat "hopp" har skett givet att Fagersta ligger i mellersta Sverige.
Detta "hopp" misstänker SVA ha orsakats av människan. Viruset kan leva länge och flera månader i bl.a. fryst smittat kött. Men spridning kan också ske via fordon, foder, skor etc. SVA skriver att om smittan får fäste så kan tamgrisar smittas av lokalt foder. Efter skörd ska därför fodret lagras vildsvinssäkert i en till tre månader beroende på foder.
Området där smittan nu upptäckts är nu förbjudet att tillträda. Det betyder att allmänheten inte får vara i området och ingen jakt får bedrivas. Skogsbruk är också förbjudet under denna tid.
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto