Sågverk (mindre)

Starta småskaligt sågverk

3 inlägg 3353 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Starta småskaligt sågverk

Sman  
#771197 Tjena,

Jag har på senaste tiden tänkt lite löst på att eventuellt införskaffa mig ett mindre sågverk av modell bandsåg. Typ WoodMizer eller Logosol. Syftet med tråden är att utvärdera ett småskaligt sågverk i Stockholms-regionen.

Jag märkte att det är i princip omöjligt att hitta schysst prisatt ädelträ på nätet och i Stockholms-regionen. Alternativen jag hittade är antingen riktigt dyra - uppemot 140 000 kr/kubikmetern för ek på Bauhaus, eller så behöver man köpa stora mängder - åtminstone 1 kubikmeter.

Så tänker rent spontant att investera i ett småskaligt sågverk + virkestork som specialiserar sig i möbeltorrt ädelträ för finsnickerier kan vara en helt okej verksamhet.
Går dessutom relativt enkelt att skapa träprodukter i lite mer unika dimensioner än de som erbjuds i bygghandeln. För att förädla träet ytterligare ett steg (utöver sågning och torkning) kan man ju planhyvla virket så att man får riktigt schyssta plankor.
Finns många potentiella kundgrupper, privatpersoner, snickerier, slöjdskolor, möbeltillverkare osv..

Ett problem kan ju vara att få tag på stockar att såga upp, men löser man den ekvationen torde sig idén att bära rent finansiellt.

Anledningen till ädelträ är att jag är av uppfattningen att konkurrensen från stora sågverk är mindre än om man t.ex skulle såga gran/tall.

Så... Är det en helkorkad idé eller finns det en solid möjlighet här? Har gjort lite kalkyler, och känns som det definitivt finns en möjlighet. Men som jag förstått det är det svåra inte att få tag på stockar/själva sågningen, utan att få det sålt. Men mitt mål med verksamheten är endast att bli självförsörjande.

Tänkte även att det är en bra idé att rådfråga er med mer erfarenhet inom området!   TS
Woodmizer sågverk
Användarvisningsbild

Re: Starta småskaligt sågverk

Torbjörn Johnsen  
#771598 Menar du att bli självförsörjande på virke för eget bruk eller självförsörjande på pengar? Gäller det det första så är det nog inga problem men ska du leva på det så kan det möjligen vara mer utmanade. Men det behöver ju inte vara omöjligt!

Det finns en hel del grov lövstock som går till spillo idag p g a att den inte är intressant för dagens skogsindustri, varken sågverk eller massabruk. Oftast hamnar dessa stockar i högen med bränsleved men värmeverken är heller inte överförtjusta i att hantera och flisa övergrovt virke. Utmaningen är att komma åt detta virke då det finns få aktörer som har tid, råd eller lust att lägga tid på specialbehandling. Tipset är att försöka hitta lämpliga kontakter i bränsleflödet till värmeverken. Typ entreprenörer och/eller mindre virkeshandlare.

Många bandsågar klarar att såga ganska grov stock om man ser till själva kapsnittet. Däremot så är det utmanande att hantera vikten av en stor lövstock. Dels så ska sågverket vara stabilt nog och hålla för att lägga upp en entons-stock och dels ska du ha något som orkar lyfta den.

Att torka ner till möbeltorrt är nog en bra idé om man vill sälja virke till mindre möbeltillverkare. Har du några idéer om hur detta kan göras och vilken typ av anläggning som krävs? Det tror jag skulle vara ett intressant ämne för många här om du har kunskap i ämnet👍

Användarvisningsbild

Re: Starta småskaligt sågverk

Camwood  
#772005 Att såga lövträ som ek och bok mm är är nog väldigt lönsamt och jag tror det funkar bra i ett microsågverk, träindustri. Men tror det blir svårt att skala upp då efterfrågan på fint ektimmer är stort. Jag vill skälv börja såga främst ek men förstår att det blir svårt att få tag i råvara förutom väldigt små partier typ från parker eller tomter. Jag räknar med att man får hämta med egen bil enskilda stockar här o där. Att sälja är nog inget problem efterfrågan är stor på ek av bra kvalitet. Frågan är vad göra med dom enklare kvaliteterna men typ stängselstolp eller bjälkar o sparrar mm som inte behöver torkas i kammare. Även ekved finns det avsättning för.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).