SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Föryngring

Skogsbruk på Island - mest plantering än så länge

7 inlägg 5744 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsbruk på Island - mest plantering än så länge  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#768120 Ni som lyssnar på vår podd "Skogsfredag" vet redan att jag varit på Island i mitten av augusti. Jag bjöd mig själv och hustrun på en resa dit i 60-årspresent😎. Det blev en del rundresande med bil mellan Islands alla fantastiska attraktioner som t ex Thingvellir där världens äldsta parlament Alltinget hölls för snart 1100 år sedan, år 930. Ganska svindlande!

1661250963_island-thingvellir.jpg


Givetvis ett besök i Geysirområdet och även en tur ut till Hemön i ögruppen Vestmanöarna. Där var det ett stort vulkanutbrott 1973 som jag minns från nyheterna och alla öns drygt 5000 innvånare fick evakueras mer eller mindre över en natt. Ön dränktes i aska och lavan från vulkanen Eldfell höll på att täppa till hamninloppet innan flödet stannade av. Delvis tack vare intensiv vattenbegjutning av kämpande räddningsarbetare. Idag har det mesta av askan grävts bort. Hus har grävts fram och nya hus har byggts där lavan fördärvade de gamla. Mer än 4000 personer har återvänt till ön som nu inte bara är en stor fiskehamn utan även en turistattraktion, med möjlighet att vandra upp på två vulkaner eller på omgivande gröna fågelberg.

1661250964_island-geysir.jpeg


1661250964_island-eldfell-helgafell.jpeg


Fantastiska attraktioner och företeelser i all ära men som skogs- och naturnörd är det ändå att se landskapet och landsbygden i stort som är det mest intressanta. Det finns väldigt många får på Island och enorma mängder med islandshästar. Både hästarna och fåren går fritt uppe på de mer höglänta delarna av landet och samlas in under hösten. Det liknar nästan renskötsel med inslag av fäbodbruk. Nere på slättlandet i södra delarna av ön finns stora, prärieliknande vidder. Här slås det gräs i mängder som vinterfoder (ensilagebalar) till djuren och här finns även en del nötboskap. På några ställen odlas tydligen även korn men det såg vi inget av där vi åkte. Island har t ex en begynnande näring som brygger öl och kokar whisky på eget korn.

Skogen på Island
Enligt historieböckerna har Island varit beskogat en gång i tiden men när vikingarna koloniserade och fårflockarna brede ut sig så försvann skogarna successivt och marken drabbades på många ställen av markerosion. Skogen som har funnits var nog inte högresta pelarsalar av tall utan mer av björkskogar av fjällskogskaraktär med inslag av asp.

Trädarterna
De senaste hundra åren har islänningarna jobbar hårt med att försöka få ny skog att växa på ön. I början gick det långsamt och trögt men allteftersom man har lärt sig mer om vilka trädarter och provinienser så blir arbetet allt mer framgångsrikt. De träd som används idag vid beskogning verkar vara främst nordamerikanska arter med provinienser från nordvästra delen av kontinenten inkl Alaska. Sitkagran, contortatall samt en typ av balsampoppel som heter Populus Trichocarpa. Jättepoppel på svenska eller "Black cottonwood" som den kallas på amerikanska. Utöver dessa nordamerikaner planterades också sibirisk lärk samt glasbjörk.

Islands högsta träd
Idag finns många fina sitkabestånd som är 12 meter eller högre och det högsta trädet på Island, en sitkagran, är 28 meter högt och växer fortfarande bra. Många av sitkabestånden man såg hade rejäla toppskott och såg ut att trivas bra. Däremot tycker jag att contortan ser rätt ledsam ut (även på Island😬). Den har en förmåga att växa mer på bredden än på höjden om den inte står tätt nog, En del contortaplanteringar såg mer ut som rhododendron-snår än som skog.

1661250964_island-poppel.jpeg


Jättepoppel
De lite äldre bestånden är ofta trädslagsrena, främst sitka, medan yngre planteringar och ungskogar ofta är trädslagblandade med både barr och löv mixat. Och det som framför allt sticker ut är hur fantastiskt bra jättepoppeln verkar att växa. Den ser ut att trivas som fisken i vattnet på Island och växer snabbt med rak stam. På en del ställen kunde man se björksnår typ fjällbjörk med popplar som växte rakt upp kanske 10 meter genom björkdjungeln. Poppeln används mycket i odlingslandskapet som någon typ av vindskydd. Runt åkrar och hus samt utefter vägar.

1661250964_island-poppel-sitka.jpeg


Avverkning och begynnande trädförädling
Varje år planteras det runt 5 miljoner plantor, motsvarande återbeskogning av några tusen hektar mark. Det planteras både på privat mark men även på statens domäner och idag uppgår arealen skogsmark till ca 200 000 hektar eller drygt 2 % av den isfria ytan. Fortfarande en försvinnande liten del av Islands totala landareal om drygt 10 miljoner hektar (varav ca 9 miljoner ha är isfritt) men betydligt mer än när det var som minst skog kvar i början av 1900-talet. Knappt två miljoner hektar används som betesmark och arealen "odlad mark" uppgår till ca 100 000 hektar. Teoretiskt sett så finns enligt det isländska statsskogsbruket ca 4 miljoner hektar som kan beskogas på sikt. Här snackar vi kolsänka!

Idag börjar det huggas en del i de isländska skogarna. Dels så gallrar man i bestånden när de börjar komma upp i höjd. Och dels så avvecklar man äldre planteringar med arter eller provenienser som inte växer så bra och ersätter med ny skog.

Är det lövskog så går det att sälja virket som brännved. Både till braskaminer (populärt i fritidshus) och framför allt till pizzarestauranger med vedugnar. En del gallringsvirke flisas direkt i skogen och används för att göra stigar och vandringsstråk. De isländska skogarna är populära besöksmål och något som verkar locka är en begynnande förekomst av svamp. Med skogen så kommer svamparna. Något som inte funnits på Island tidigare i modern tid. Grövre barrvirke börjar sågas i mindre sågverk och det säljs små volymer av trä för olika ändamål. Allt från slöjdvirke, staket eller byggmaterial.

På många ställen såg vi hur det byggs små fritidshus i uppväxande skogsområden och väldigt ofta såg man mindre hus i det öppna landskapet där det planterats en rejäl skyddande kappa av skog runtomkring. Skogen ser ut att vara en uppskattad miljö på Island.

Gynnas av klimatförändringarna
Island har ett ganska jämnt men svalt klimat. Milda vintrar men ganska kalla somrar. När vi var där nu i mitten av augusti låg dagstemperaturen runt 10-12 grader. Svalt och skönt! Under vintern blir det tack vare Golfströmmen sällan speciellt kallt och årsmedeltemperaturen i Reykjavik ligger runt 5-6 grader. Precis som här så blir klimatet varmare och växtsäsongen längre vilket gynnar skogen. Enligt Islands statsskogsbruk finns det bestånd som har löpande tillväxter mellan 5 till 20 m3/hektar och år. En hel del skogar passerar 20-meters höjd och man tror att sitkagranen kan komma att bli riktigt hög. Likaså jättepoppeln som inte verkar ha några spärrar för hur mycket den kan växa.

Enligt statsskogsbruket så har det varmare klimatet gjort att den möjliga trädodlings-gränsen har förflyttats ca 100 meter högre upp över havet idag jämfört med 1980.

Bara pengarna som begränsar
Skogsplantering är dyrt, speciellt på Island. I ett skogsbruk med bara plantering och nästan ingen avverkning så måste pengar skjutas till utifrån. Som privat markägare går det att få bidrag för att plantera skog och statsskogsbruket har en årlig budget för att plantera skog på statlig mark. Just nu verkar verkar som sagt planteringsnivån ligga runt 5 miljoner plantor per år.

Affär i den skogliga kolsänkan
En intressant möjlighet som finns för islänningarna är att sälja kolkrediter eller kolsänka i sina beskogningsprogram och på så sätt få in pengar för mer skogsplantering. Det här är något som redan är satt på marknaden av organisationen Kolviður – Iceland Carbon Fund. En organisation som bildats av två organisationer som i princip motsvarar Skogsstyrelsen och Naturskyddsföreningen hos oss här i Sverige: Icelandic Forest Service (IFS eller Skógræktin på isländska) och Icelandic Environment Association ( Landvernd på Isländska).

Island - Fantastiskt med dyrt resmål
Det är definitivt en upplevelse att besöka Island. Ett fantastiskt resmål helt enkelt med möjlighet att se och uppleva mycket som är annorlunda än det vi är vana här hemma. Utöver de mer spektakulära turistattraktionrna som att bada i varma källor och pooler eller titta på geysirs eller valar så är det också ett intressant och fascinerande landskap att resa runt i. Allt från fågelberg runt kusten till milsvidda slätter i söder, tundra i inlandet. Fjäll, vulkaner och lavafält och gigantiska glaciärer. Massor av rent, kristallklart vatten överallt i landskapet och fiskrika sjöar. Mängder av hästar och får överallt och möjlighet att besöka små ullspinnerier eller ta en tur på hästryggen för den som gillar att ta sig fram på det sättet.

Tyvärr är Island ett dyrt resmål jämfört med många andra destinationer. Speciellt för oss svenskar som nu har en svag valuta i förhållande till dollarn. Flygresorna är relativt sett dyra och det kostar mer än i Sverige att bo och äta. Likaså är det även avsevärt dyrare att hyra bil än i de flesta länder i Europa inkl Sverige. Smakar det så kostar det! Själv tröstar jag mig med att jag ju bara fyller 60 en gång i livet😎...



   TS
Arevo
Avatar Fallback

Re: Skogsbruk på Island - mest plantering än så länge

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#768122 Visst hade du en monterbesökare från Skogselmia att besöka? Var det inte vinnaren av motorsågsdiscusen som var maskinförare på Island?

Användarvisningsbild

Re: Skogsbruk på Island - mest plantering än så länge

Torbjörn Johnsen  
#768125 Jo det stämmer. Jag träffade hans far som arbetar i stadsskogsbruket inte så långt från Geysir-området.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Skogsbruk på Island - mest plantering än så länge

anersimyra  
#768162 Har man boendet förlagt till Reykjavik så rekommenderas den lite mer hungrigt lagde att gå och äta buffé på Sjöfartsmuseet nere i hamnen. Där är priset ungefär detsamma som hemma men själva maten slår det mesta och består av flertalet fiskrätter, får och lamm..🤤🙂👍

Användarvisningsbild

Re: Skogsbruk på Island - mest plantering än så länge

grönmossa  
#768282 Jag har också varit på ön, hängde med en hel del trångsynta islänningar.
"They used to plant trees here, but trees will destroy our view so we ripped them up"
Utöver det, fantastiskt resmål!

Användarvisningsbild

Re: Skogsbruk på Island - mest plantering än så länge

anersimyra  
#768312
1661436625_733167a3-f1b1-496e-90f5-eb91c8b56b86.jpeg
När jag besökte Island i maj 2019 så besökte jag Islands största skog som bestod av barr av något slag. Guiden berättade att försöken att driva upp björkskog dock misslyckats då björkarna inte växte till på höjden utan bildade lågvuxna täcken vilket man här kan se bortom barrskogen.

Användarvisningsbild

Re: Skogsbruk på Island - mest plantering än så länge

anersimyra  
#768314
1661436766_61625f41-7dae-4a90-bbbf-8e45ad5e21b3.jpeg
1661436766_1b66c13c-34ac-4616-b6cd-178e7e188c95.jpeg
Lite mer Isländsk ”storskog”..🙂

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).