Skogsnyheter

Finska skogsägare 34 % bättre rörelseresultat än svenska

5 inlägg 4126 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Finska skogsägare 34 % bättre rörelseresultat än svenska

Fredrik Reuter  
#752568 Ny statistik från Luke, den finska motsvarigheten till SLU i Sverige, visar att Finlands skogsägare kan ha 34 % bättre rörelseresultat än Sveriges skogsägare. Siffrorna gäller för 2021 och eftersom Sverige har en egenhet att inte ha bra statistik inom skogen så är vissa jämförelser antaganden och uträkningar.

Sakta men säkert börjar det sjunka in att Sveriges skogsägare befinner sig i ett katastrofalt ekonomiskt läge. Sverige har enligt flera oberoende källor Europas lägsta virkespriser. Läget är katastrofalt genom att lönsamheten inte bara sjunker för skogsägare utan även skogsentreprenörer vars lönsamhet är avhängig på ett skäligt virkespris till skogsägaren. I ordet skogsentreprenörer avses här avverkningsresurser, plantörer, skogsvårdsföretag och liknande.

Färsk statistik från Luke visar nu att rörelseresultatet för finska skogsägare ifjol blev 1630 kr per hektar. Det enda vi har att jämföra med rakt av är Södras så kallade “Typgård” som de presenterar i sina årsredovisningar. Resultatet för typgården blev ifjol 1638 kr per hektar.

Värt att notera är att Södras siffra innefattar både utdelning av insatskapital och efterlikvid på virke. Ytterligare värt att notera är att siffran för Finland gäller hela Finland som snitt. Från jultomtens hemvist till Helsingfors.

Helsingfors i sin tur ligger på ungefär samma breddgrad som Uppsala. Vill man spetsa till det så innefattar siffran från Finland enbart motsvarande Norrland i Sverige. Vi har försökt kolla vidare på detta och letat efter motsvarande siffror för Svealand och Norrland. Närmast vi kommer är Mellanskogs årsredovisning. I denna redovisar Mellanskog ett nyckeltal för medlemmens “Skogsägarnytta”. Detta är dock ett värde i kronor per kubikmeter.

Mellanskogs medlemmar har tillsammans 1,67 miljoner hektar skogsmark och levererade under fjolåret 4,85 miljoner kubikmeter till Mellanskog i avverkad skog. Detta ger 2,9 m3fub per medlemshektar. Skogsägarnyttan blev ifjol ~273 kr/m3fub enligt årsredovisningen. Multiplicerar man detta med 2,9 m3fub så får man ett motsvarande värde på 793 kr/hektar.

Ska vi försöka slå ett medel för hela Sverige så kan vi använda Mellanskogs siffra även på Norrland och får då ett viktat medel på ~1215 kr/hektar och år. Denna uträkning kan säkert diskuteras men är inte helt tagen ur luften. Kontentan blir i så fall att Finlands skogsägare ifjol hade ca 34 % bättre rörelseresultat än Sveriges skogsägare.

Om du inte litar på vår uträkning så kan vi använda siffrorna för Södras typgård och från Luke. De är i princip lika och betänk då på att Götaland, där Södra verkar, har mycket mer bördiga marker än hela Finland. Något är seriöst fel i Sverige. För att ge någon rättvisa åt Finlands siffror så presenterar de även rörelseresultat för södra Finland enbart. Här blev resultatet ~2100 kr/hektar för 2021. 28 % högre än Södras typgård. Fast södra Finland egentligen motsvarar nordligaste Svealand.

Att räkna ut den procentuella skillnaden mellan södra Finland och Mellanskog blir nästan skrattretande, men ok då: här har södra Finlands skogsägare 165 % bättre lönsamhet.

Skogsforum har jobbat stenhårt i flera år med att belysa de låga virkespriserna i Sverige. Av flera har vi fått negativ kritik för att vi gjort så. Vi kan egentligen inte förstå denna kritik och vi hoppas genom statistik som denna att fler skogsägare verkligen nu vaknar och inser vilken dysfunktionell virkesmarknad vi idag lever i i Sverige. Skogsindustrin täljer guld och skrattar hela vägen till banken.

Det är dags att vakna nu. Börja med att virkesstrejka tills virkespriset på normaltimmer når 1200 kr/m3fub (obs inte m3to). Detta är inget hittepåpris utan skälig betalning idag. Det är dags för Sveriges skogsägare att lämna Europas skamvrå och få skäligt betalt för sin högkvalitativa skog!
   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Finska skogsägare 34 % bättre rörelseresultat än svenska

Alvarsson  
#752570 Ja, att vi accepterar dessa U-landspriser på vårat virket är för mig en gåta! Ur mina skogar kommer det inte en pinne till industrin!

Användarvisningsbild

Re: Finska skogsägare 34 % bättre rörelseresultat än svenska

multiw  
#752685 De är kanon bra med denna information 👍
Sedan får man ju förstå att det är svårt att jämnföra å att få fram vettiga nyckeltal då systemen verkar skilja sig åt.
Men ett är säkert. Industrin gör rekordvinster å det är på tok för krångligt att sälja virke i Sverige. De som jag tycker är de märkligaste är att inte myndigheterna har styrt upp virkesmarknaden till att vara enklare, tydligare å mera transparent.
I princip alla andra branscher har ju det.

Användarvisningsbild

Re: Finska skogsägare 34 % bättre rörelseresultat än svenska

Torbjörn Johnsen  
#752691
multiw skrev:De som jag tycker är de märkligaste är att inte myndigheterna har styrt upp virkesmarknaden till att vara enklare, tydligare å mera transparent.
I princip alla andra branscher har ju det.


Skogsindustrins lobby gentemot svenska politiker och myndigheter är uppenbarligen ganska effektiv. Det som är tråkigast att se är att Skogsstyrelsen inte håller en högre integritet gentemot virkesköparna. Mer om detta i Analys: virkesmarknaden i Sverige fungerar inte

Användarvisningsbild

Re: Finska skogsägare 34 % bättre rörelseresultat än svenska

multiw  
#752715 Var på bygma å träffade min säljare nyss. Prislistorna på
virke stiger med 20% den 1/4
De är viktigt att alla skogsägare får inblick i hur värdefullt deras skog är i dagens samhälle.
Ifjol steg det med ca 100% sänkningen i höstas var endast ca 5%.
De finns helt klart goda marginaler på de bud virkesköparna lämnar.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).