Tillsammans med lokalt svåra snöbrott tidigare i vinter samt mängder med övervintrande barkborrar så finns nu en synnerligen giftig coctail i skogen. En mix av förutsättningar som kan få barkborrarna att orsaka mycket omfattande skador i sommar om inget görs. Och nu pratar vi inte om åtgärder i form av informationskampanjer utan om kraftfulla åtgärder för att få ut så mycket yngelvirke som möjligt ur skogen innan barkborrarna tar kontrollen. Kanske kompletterat med omfattande fällfångst?
Åtta av tio angripna träd 2021 kvar i skogen
Fjolåret visade att vi inte har kontroll på barkborresituationen. Skadorna blev lika stora som under 2020 med 8 mijoner m3sk dödad skog. I Svealand var skadorna de mest omfattande hittills. Detta trots att ledande forskare från SLU i slutet av 2020
trodde sig se en minskning i barkborrarnas reproduktionstakt inför 2021.
Nu säger samma forskare att granbarkborranas förökning blev större än vad de trodde inför 2021 och att
I år riskerar siffran över dödade granar öka ytterligare.
Det finns rekordmånga barkborrar som övervintrat och som nu väntar på att flyga ut och angripa granar när vårvärmen kommer i slutet av april/början av maj.
Verkningslös kampanj
Skogsstyrelsens och näringens kampanj “Stoppa borrarna” verkar inte ha gett någon effekt alls. Enligt den inventering som SLU gjort i slutet av 2021 på Skogsstyrelsens uppdrag så står åtta av tio angripna träd kvar i skogen vid utgången av fjolåret. Åttio procent (80%) av de dödade träden står alltså kvar, inkl alla övervintrande barkborrar och larver som väntar på vårvärmen 2022.
Vindfällen är högprioriterade yngelhärdar för barkborren då de är försvagade jämfört med stående träd. Att ha stora volymer vindfällen kvar i skogarna i Götaland och Svealand under 2022 kommer att bidra till en stor förökning av barkborrarna och risken är stor att skadorna 2022 eskalerar och blir de värsta någonsin. Klockan tickar snabbt för skogsägarna för att få ut sina vindfällen och barkborreskadade träd ur skogen.
Skogsstyrelsen har ett större ansvar
Som den myndighet som ansvarar för skogslagstiftningen och skogsskyddet så har Skogsstyrelsen ett övergripande ansvar för att barkborreskadorna bekämpas. I Skogsvårdslagen och dess föreskrifter finns tydliga maxkrav om hur mycket skadat eller stormfällt virke som tillåts i skogen. Gränsen inom den del av landet som anges som särskilt bekämpningsområde är max 3 m3sk liggande eller skadad skog per hektar.
Inför 2021 valde Skogsstyrelesen att satsa på informationsprojektet “Stoppa borrarna” där även representanter för skogsbolag, andra virkesköpare, skogsägarföreningar, LRF, Länsstyrelser, Sveaskog m fl deltog. Med hjälp av informationskampanjer och olika digitala kartverktyg skulle jakten efter barkborreträd underlättas. Resultatet blev som sagt klent. Man lyckades få ut 20% av angripna träd men resten står kvar. Fulla av barkborrar.
Fokus på att avverka frisk skog
Man kan spekulera över orsakerna till att barkborrejakten har misslyckats och det finns troligen flera anledningar. Den viktigaste orsaken kan vara att fjolåret fick en sågverksboom utan historisk jämförelse samtidigt som även massamarknaden var starkt. Resultatet blev ett rekordstort vedbehov till industrin och för att få in det timmer och den massaved som behövdes så kördes de flesta avverkningsresurser på frisk skog. Facit blev troligtvis Sveriges högsta årsavverkning någonsin. Preliminärt 96 miljoner m3sk enligt Skogsstyrelsens prognos.
Att åka runt och plocka barkborrevirke lite här och där har inte varit lika intressant om man inte samtidigt kan ta med sig resten av beståndet med stående granskog. Många skogsägare har gjort sådana avverkningar för att få ut skadat virke och många skogsägare har avverkat äldre men frisk granskog i förebyggande syfte, innan den blir angripen. Därmed har det skett ett rekordutbud av timmer på marknaden vilket sorgligt nog även resulterat i att vi i Sverige har Europas lägsta timmerpriser.
Skärpning inför 2022?
Inför årets barkborreangrepp behöver både Skogsstyrelsen, virkesköpare och skogsägare steppa upp om vi ska kunna bryta den negativa utvecklingen av barkborreskador. Att hoppas på en sval och regnig sommar hjälper föga utan det gäller att få ut så mycket skadade träd ur skogen medan insekterna fortfarande är kvar.
Behövs det lagtillsyn för att rädda granen?
Många enskilda skogsägare av idag har inte kunskap, utrustning eller tid för att själv utföra huggning och utkörning av vindfällen och barkborreträd. Därför behöver de hjälp av virkesköparnas entreprenörer och maskiner. Om det visar sig svårt att få virkesköparna att i tillräcklig omfattning styra avverkningsapparaten mot barkborreangrepp, så kanske Skogsstyrelsen behöver gå in och tvinga bolagen att prioritera det arbetet? Skogsstyrelsen är ju ytterst ansvarig för tillsyn om att lagen följs. Att inte göra det kan eskalera skadebilden så att det på sikt slår ut stora delar av den mogna granskogen i södra halvan av landet. Det är definitivt inget som gynnar skogsindustrin heller i det längre perspektivet även om det kan vara frestande att försöka få ut så mycket färskt och billigt grantimmer som möjligt ett år som 2022 när alla sågverk kommer att gå för högtryck och sälja till höga priser.
Mobilisera självverksamma med virkespriset?
Fler virkesköpare borde erbjuda att köpa speciella barkborresortiment till rimliga priser och fler sågverk borde kunna såga barkborregran även om det finns begränsningar för blånad enligt dagens sorteringsregler. Det finns exportmarknader som gärna köper bra konstruktionsvirke från barkborretimmer. Tycker man som skogsägarförening att det är svårt att hinna med att plocka barkborrevirke hos sina medlemmar så kan ju ett riktigt välbetalt barkborresortiment för leveransvirke vara ett bra sätt. Det skulle kunna mobilisera en ännu större avverknigsresurs i form av de självverksamma skogsägarna.
Här kan du läsa om lag och tillsynsregler för barkborrebekämpning på Skogsstyrelsens sajt
och här hittar du det senaste pressmeddelandetdär SLU säger att barkborrana förökade sig mer än förväntat 2021.
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto