Skogsfastigheter

Avanzaägare har rundat bolagsförbudet vid stort skogsförvärv

4 inlägg 2583 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Avanzaägare har rundat bolagsförbudet vid stort skogsförvärv

Torbjörn Johnsen  
#743314 Tidningen ATL har gjort ett intressant avslöjande om hur köpare av större skogsfastigheter i några fall kunnat runda jordförvärvslagen för att lägga dessa skogar i aktiebolag. Artiklarna (det är flera) ligger tyvärr bakom betalvägg men sajten Realtid har refererat innehållet öppet på sin sida: https://www.realtid.se/skatteverkets-mi ... ka-i-lagen

Metoden har i korthet gått ut på att köparna har köpt både skogsfastigheten och samtidigt en närliggande småhusenhet. Sedan har man begärt en lantmäteriförättning där skogen slås samman med småhusenheten. Taxeringskoden för småhusenheten (som egentligen blivit en lantbruksenhet) ändras inte mer än en gång per år och innan dess hinner köparens aktiebolag köpa småhusenheten innan taxeringskoden ändras. Det är tillåtet för ett aktiebolag att köpa en småhusenhet men inte en skogsfastighet. Därmed kan köparen runda jordförvärvslagen genom ett "smart upplägg".

Det handlar enligt ATL om två stora fastigheter som bytt från lantbruksenhet till aktiebolag trots förbudet i jordförvärvslagen. Mäklaren Karl Danielsson har bistått i den ena affären och han intervjuas i artikeln men vägrar svara på frågor.



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Avanzaägare har rundat bolagsförbudet vid stort skogsför

Skarpan  
#744442 Kan det vara lagligt, eller blir det en polis sak?
Kan han senare sälja fastigheten som juridisk person till annan juridisk person?
I sånt fall har han ju verkligen ökat värdet på fastigheten.

Användarvisningsbild

Re: Avanzaägare har rundat bolagsförbudet vid stort skogsför

Camaro1969  
#744451 rätt smart som sagt, men undrar om det inte kommer bli något "backjobb" på denna

Avatar Fallback

Re: Avanzaägare har rundat bolagsförbudet vid stort skogsför

akeragnar  
#767561 Tycker även man kan fundera på om varför de privatägda fastigheter som hamnar hos allmänna arvsfonden kan säljas utan förvärvstillstånd. Varför söker inte Kammarkollegiet vilande lagfart som Trafikverket så slipper vi för en överflyttning till bolagsägande

https://www.smt.se/2022-08-15/smt-avslo ... kordbelopp

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).