Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Lars Bruun har somnat in

4 inlägg 2958 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Lars Bruun har somnat in

AKKAMAAN  
#737360 Av en vän, Leif Rosell, som inte är medlem i vårt forum har jag blivit meddelad att innovatören och skogsmaskinutvecklaren Lars Bruun har somnat in.
Lars hade många strängar på sin lyra under ca 7 decennier som tekniskt geni. Han var med och ledde utvecklingen av ett flertal mycket framgångsrika skotare. Men störst betydelse för utvecklingen av skogsbrukets mekanisering av virkesupparbetning anser jag var den traktorburna hyggesgående upparbetningsprocessorn på vilken han mig veterligen var först att använda matarvalsar för kontinuerlig stammatning. Lars Bruun utvecklade till att börja med, runt 1966-1967, den prototyp processor som flera år senare skulle förfinas till att bli BM•Volvo's/Volvo BM's bomprocessor SM 980. Processorn hade liggande horisontella matarvalsar. Under tiden BM•Volvo fortsatte samarbeta med ÖSA så hann Lars Bruun med att utveckla Kockums bomprocessor "78" som hade stående vertikala matarvalsar. Båda dessa processorer hade klingsåg för apteringskap. Både ÖSA och Umeå Mekaniska hade också processorer i utvecklingsstadiet i början av 1970-talet, men de var matade med vikarms-kranar. Tviggen från Umeå Mekaniska var troligen först med att använda kedjesåg på en matarvalsprocessor. Dock fanns stegmatande engrepps-skördare med kedjesåg som prototyper redan runt 1960.
Jag hoppas Leif Rosell hann med att intervjua Lars Bruun innan han gick bort. Leif arbetar just nu på sin andra bok om skogsmaskiner och vi kanske kan få läsa lite mera av det okända bakom Lars Bruuns maskinutvecklingar.
// Per A
1638504603_vsa_processor_bruun_kvistning_med_slagor.jpg
1638504603_bruun_processor_ford_bla.jpg
1638504603_bruun_processor_ford_bla2.jpg
   TS
Olofsfors skogsmaskinsband KovaX
Avatar Fallback

Re: Lars Bruun har somnat in

Pelle Skog  
#737388 Verkligen tråkigt att höra. Han var en av de riktigt stora pionjärerna inom skogsmaskiner - en av de som tog de stora stegen i utvecklingen.

Avatar Fallback

Re: Lars Bruun har somnat in

tallen100  
#737399 I fjol var han väl igång med idéer om någon ny skotare bland annat, han var driftig.
Han blev 87 år.

Användarvisningsbild

Re: Lars Bruun har somnat in

Torbjörn Johnsen  
#737420 Pelle har lagt upp en artikel om Lars Bruun på Forestry.com. Med lite bilder på gamla Bruun-maskiner:
https://www.forestry.com/editorial/lars ... y-left-us/

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).