SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

En titt på ett extraordinärt skogsentreprenadsföretag

8 inlägg 8186 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

En titt på ett extraordinärt skogsentreprenadsföretag  ARTIKEL

Pelle Skog  
#724090 En normal skogsentreprenör har 2 – 10 maskiner, kanske två avverkningsgrupper dvs. 4 maskiner i snitt. För somliga räcker inte det. Metsäkonepalvelu Oy, MKP, med säte i Finland, har 115 maskiner i sin maskinpark. Jag besökte deras svenska dotterbolag, MKP Sverige AB i Eksjö.

MKP Group – en ovanlig skogsentreprenör

Metsäkonepalvelu Group, MKP, grundades 1970 i Finland med 9 skogsmaskiner från starten. Redan då var de den största skogsentreprenören i Finland. 1973 inhandlades företagets första skördare. Från 1988 och än idag växer företaget, delvis genom köp av andra skogsentreprenadföretag.

1629375970_mkp_group_70-talet.jpg


Fram till 2005 var MKP aktiva i flera branscher: sågverk, skogsegendomar, bensinmackar, värmeverk, mm. Idag är det vara skogsmaskiner som gäller, i Finland och i Sverige. Totalt har MKP 115 skogsmaskiner vilket gör företaget till den största skogsentreprenören i Europa, kanske i världen.

MKP Sverige AB
En skogsentreprenör i den här storleken är med andra ord något speciellt. Därför bestämde jag mig för att besöka deras filial i Eksjö, inte allt för långt från mig.
Den svenska delen har 25 egna maskiner + ytterligare 5 underentreprenörer. På deras kontor i Eksjö träffade jag vd:n för MKP Sverige AB Mattias Ringström för att förhöra mig lite om företaget.

1629375740_mkp_mattias_ringström.jpg


Mattias rekryterades 2019 från sågverksbranschen. Han hade ingen erfarenhet av skogsmaskinsbranschen och kunde se både MKP och skogsbranschen ur en annan, mindre traditionell, synvinkel. Under Mattias’ två år vid rodret har MKP Sverige ökar omsättningen med 50 % och förlust har vänts till vinst.
1985 startade Håkan Dunberg företaget som skulle komma att bli MKP Sverige AB. Han byggde upp ett stort skogsentreprenadsföretag som köptes upp av MKP 2011. Håkan stannade som vd för den svenska delen av företaget till 2019 när Mattias Ringström tog över. Håkan lämnade då företaget för nya utmaningar.

Storleken spelar roll(?)

Varför är det bra att vara stor?
”Med många maskiner av olika typer och storlekar är man flexibel och kan erbjuda en bredd av tjänster som små entreprenörer har svårare att göra,” förklarar Mattias Ringström. ” Vi vill dessutom hålla oss med en fräsch maskinpark, och att kunna köpa flera maskiner på en gång i stället för en åt gången påverkar ofta priserna på maskinerna.”
Den genomsnittliga åldern på MKP Sveriges maskiner är 2 – 3 år. För närvarande är de äldsta maskinerna från 2016 men de är inbytta mot nya och försvinner inom kort från företaget.

1629375970_john_deere_1910g.jpg


Om man studerar ledningen för MKP genom åren ser man att det har varit flera personer med anknytning till John Deere Forestry som suttit på ledande poster i företaget. Finns det någon form av samarbete mellan MKP och John Deere?
”Nej,” svarar Mattias. ”Något samarbete har inte funnits, men vi är ju en bra kund för dem. Ungefär hälften av den svenska maskinflottan är John Deere-maskiner.”
Den andra hälften av maskinparken är Ponsse-, Komatsu- och Rottne-maskiner. När det gäller val av märke har förarna en hel del att säga till om. Det är trots allt de som ska sitta i maskinen under ett antal år framöver så därför är det viktigt att involvera dem.

Hålla maskinerna igång
Tillgången på service och reservdelar är en viktig parameter när man väljer maskiner. När något går sönder måste hjälpen vara nära. MKP Sverige har en egen verkstad i Eksjö, intill kontoret. Denna används i stort sett enbart till att serva maskinerna under semesterstillestånd. Dagliga problem som kan uppstå löser maskinförarna själva eller, om så krävs, auktoriserade mekaniker från maskinleverantörerna.
MKP Sverige har ytterligare två depåer, en i Vetlanda och en i Vimmerby, men dessa sysslar bara med slangtillverkning och håller små lager av sågkedjor, andra slitdelar, fett, oljor, etc. till maskinerna.

1629375740_mkp_1170g_iv.jpg


Alla MKP:s maskiner har kontrakt på körning. Kunderna är bolag som t.ex. Sveaskog, Holmen och Södra Skog. I undantagsfall kan jobb utföras direkt åt skogsägare om det passar och inte stör verksamheten i övrigt.
Att hålla maskinparken ung gör det lättare att hålla maskinerna igång. Det har bl.a. inneburit att man inte behöver hålla sig med några reservmaskiner. 800 000 kubikmeter skördas och skotas, i slutavverkning och gallring, årligen av MKP Sveriges maskinpark.

Behålla personalen
Ett vanligt problem inom skogen är att rekrytera unga människor som maskinförare och få dem att stanna kvar. Medelåldern på maskinförare inom skogen i Sverige är hög och många närmar sig pensionsåldern. Vid manuellt arbete, som röjning och plantering, är det vanligt med utländsk arbetskraft. Men detta har inte slagit igenom på samma sätt vad gäller maskinförare.
MKP är ett internationellt företag och man kan anta att de har kontakter lite överallt, inte minst runt Östersjön. Har de funderat på alternativet att använda maskinförare t.ex. från de baltiska länderna eller Polen?
”Vi har bara lokal personal till våra maskiner,” säger Mattias. ”Vi får det folk vi behöver på nära håll. Om inte annat så har vi bra kontakt med skogsbruksskolorna som vi hjälper med praktikplatser åt studenterna under deras utbildning.”
”Generellt sett är svensk personal välutbildad och/eller erfaren så vi föredrar att använda oss av dem. Det handlar om att säkra upp kvalitén på arbetet vi utför,” lägger han till.

En blick framåt
”Planen är att fortsätta växa genom att hitta nya kunder och att köpa andra företag,” berättar Mattias.
Han pekar också på vikten av marknadsföring, att synas och skapa en medvetenhet om företaget bland kunder och inte minst hos allmänheten. Alla i branschen borde ta vara på varje chans att synas i media, tycker Mattias.
Kanske behöver skogsbruket fler från andra branscher precis som Mattias?
Att växa som företag verkar vara en lämplig strategi mot bakgrund av att uppdragsgivarna/kunderna drar mot att ha färre men större underentreprenörer. Det är helt enkelt lättare för dem att ha färre parter att förhandla med. Det är en utveckling som pågått i Sverige under minst 30 år. Enmaskinsföretag blir alltmer ovanliga i skogen.
När jag frågar Mattias om det finns några nackdelar med att vara stor, svarar han ”Nej”.

Fakta om MKP Group
Personal: 180 (45 i Sverige)
Kontorspersonal: 15 (4 i Sverige)
Maskiner: 115 (25 i Sverige)
Avverkad volym per år: 3 miljoner kubikmeter (800 000 i Sverige)
Årsomsättning EURO: 33 miljoner (7 miljoner i Sverige)
Huvudägare: Grundarfamiljerna


Senast redigerad av Pelle Skog mån 23 aug 2021, 16:00, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Olofsfors skogsmaskinsband
Användarvisningsbild

Re: En titt på ett extraordinärt skogsentreprenadsföretag

KranTompa  
#724558 Det du kallar "skördaren" från 70-talet är en processor.

Märkligt låg kunskapsnivå....

Användarvisningsbild

Re: En titt på ett extraordinärt skogsentreprenadsföretag

anersimyra  
#724561
KranTompa skrev:Det du kallar "skördaren" från 70-talet är en processor.

Märkligt låg kunskapsnivå....
. En extraordinärt magsur kommentar över en skitsak..😖💩

Användarvisningsbild

Re: En titt på ett extraordinärt skogsentreprenadsföretag

KranTompa  
#724567 Japp :)

Användarvisningsbild

Re: En titt på ett extraordinärt skogsentreprenadsföretag

skogsjan695xl  
#724606 7 miljoner i omsättning på 25 maskiner kan väl inte stämma? Det låter väldigt lite.

Avatar Fallback

Re: En titt på ett extraordinärt skogsentreprenadsföretag

Tosca  
#724610 Jag tror att omsättningen är angiven i euro.

Avatar Fallback

Re: En titt på ett extraordinärt skogsentreprenadsföretag

Pelle Skog  
#724616
skogsjan695xl skrev:7 miljoner i omsättning på 25 maskiner kan väl inte stämma? Det låter väldigt lite.

Notera att det är i EURO 😉 dvs. ca 70 miljoner SEK.

   TS
Användarvisningsbild

Re: En titt på ett extraordinärt skogsentreprenadsföretag

skogsjan695xl  
#724642
Pelle Skog skrev:
skogsjan695xl skrev:7 miljoner i omsättning på 25 maskiner kan väl inte stämma? Det låter väldigt lite.

Notera att det är i EURO 😉 dvs. ca 70 miljoner SEK.


Ja det låter ju mer rimligt 😆

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).