Avverkning (slutavverkning)

Ny film kritiserar Svenskt skogsbruk

303 inlägg 41943 visningar 33 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Ny film kritiserar Svenskt skogsbruk

rejser  
#702195 Men för mig som är hyfsat ny i skogsvärlden (ur produktionsvinkel) så måste jag säga att jag förstår Stefan Sundström.
Man har blivit matad med att vi ha gammal och fin skog i Sverige, egentligen rent på okunskap men den bilden som samhället vill ge oss. Och ju mer och mer man lär sig så .. ja det blir trädåkrar som är det mesta av vår skog jämfört med Schwarzwald eller Whistler.
Och man har kallat det föryngringsytor för att snygga till det.
Som förskola istället för dagis.

Hur ser våra plantera produktionsskogar ut om vi låter träden stå till dom är 130-150 år?
Har vi belgian blue-skogar som inte klarar sig på egen hand?

Håller inte med om allt han skriver eller hur han skriver det.
Men förstår till fullo vad han menar.

Jag tror vi kommer få vänja oss vid kritiken och för våran skull se till att vara jäkligt öppna och ödmjuka.
Sedan får vi påbörja en lobby-verksamhet för att rikta alla blickar mot regnskogs-skövling och palmplantage, där det som påverkar på allvar sker.

Kanske skulle vara något, svenska skogsindustrin i samlad trupp mot skövling av regnskog för att rädda klimatet.

Iggesund Forest BlueLine skördarsvärd, Norrländsk urkraft
Användarvisningsbild

Re: Ny film kritiserar Svenskt skogsbruk

Camaro1969  
#702206
Josephine skrev:
Mellberg skrev:
bengt.a skrev:Här är en till som inte verkar ha full koll. Men som en del till fullo tror på.
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Qmj ... a-skogarna


Har kommenterat. Går ganska bra om man tränat på skogsforum. =))


Intressant artikel som länkades till där (gammal från december 2019) :

https://www.sodra.com/sv/se/skog-medlem ... -tjeckien/

"hur viktigt det är att undvika för långa omloppstider i gran- och barrblandskog,"

m.a.o. vill man plantera gran får man räkna med att det blir magra massavedspinnar och ingen virkesved? För de torra somrarna kommer att fortsätta. Denna söndagen den 21:a februari 2021 uppmättes + 17,9 grader i Bryssel. Så hög temperatur så tidigt på året finns >aldrig< tidigare uppmätt här.



definiera "så tidigt på året"
när började mätningarna?

Användarvisningsbild

Re: Ny film kritiserar Svenskt skogsbruk

Lars Lundqvist SLU  
#702214
Josephine skrev:[Denna söndagen den 21:a februari 2021 uppmättes + 17,9 grader i Bryssel. Så hög temperatur så tidigt på året finns >aldrig< tidigare uppmätt här.

Kanske inte i modern tid, men granarna har definitivt upplevt det tidigare.
Man räknar med att de tidigaste barrträden dök upp för 150-200 miljoner år sen, och dagens gran blev en egen art för 15-20 miljoner år sen.

Det kanske svåraste när det gäller skog och skogsbruk är tidsskalan. Det allra mesta sker långsamt, nästan omärkligt, och kräver tidsperspektiv som vi människor har svårt att hantera. Vad gör du om 20 år, eller 40 år? Har du full koll på det? Naturligtvis inte. Men den som brukar skog på våra breddgrader måste hela tiden tänka och planera med den tidshorisonten, minst!

Det som händer med granskog nere på kontinenten är möjligen en ekonomisk katastrof för skogsägarna, men det är ingen ekologisk katastrof. Kampen mellan granbarkborre och gran är ungefär som kampen mellan vinterkräksjuka och människa. Det känns för djävligt ett tag, men sen kommer man igång igen. Även om huvuddelen av granarna dör så blir det inte steril öken. Det kommer nya träd och blir skog igen.

Det som kritikerna av skogsbruk tycks ha svårast att förstå är att ingen idag aktiv skogsbrukare planterar gran på ett hygge för att tjäna pengar. Man planterar gran därför att man är övertygad om att de människor som är aktiva om 80-100 år, alltså dagens skolbarns barnbarn, kommer att ha lika stort behov av trä och träfibrer som vi har. Det skulle naturligtvis vara fullt möjligt att köra "hyggesfritt" och bara plocka ut det bästa ur skogarna idag, så som man gjorde i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Men det skulle ge våra barns barnbarn skogar med hälften av dagens tillväxt och mindre än det som vore avverkningsbart med god ekonomi.

Men problemen med biologisk mångfald då? De är verkliga och måste lösas. Dels med skyddade områden och dels med mer funktionell hänsyn i den brukade skogen. Bättre buffertzoner längs bäckar och våtmarker, mer av viktiga substrat som lämnas i anslutning till hyggen, osv. Det är en långsam förbättringsprocess. Men det blir sakta bättre.

Man kan jämföra med biltrafik. Det skogsbrukets kritiker gör idag är jämförbart med om man så fort det har skett en trafikolycka skulle skrika "förbjud all biltrafik och återgå till häst och vagn!". Det har vi inte gjort. Vi har istället gjort vägarna och bilarna säkrare, eftersom vi behöver bilarna. På samma sätt är det med skogen. Vi behöver virke för en hel massa ändamål, och med en växande befolkning på jorden kommer vi behöva producera ännu mer.

Hyggesfritt då? Det fungerar i skogsekosystem där trädslagen är anpassade till ett liv med "intern beståndsdynamik" och inte storskaliga störningar, exempelvis regnskog. Våra trädslag är alla, utom gran, anpassade till att återkolonisera efter storskaliga störningar som skogsbrand, eller istid! Ett kalhygge är inget onaturligt för tall, björk, asp, osv utan ett tillfälle som de är anpassade till att utnyttja och har utnyttjat i miljontals år.

Användarvisningsbild

Re: Ny film kritiserar Svenskt skogsbruk

Lars Lundqvist SLU  
#702551
rejser skrev:Hur ser våra plantera produktionsskogar ut om vi låter träden stå till dom är 130-150 år?

Då ser dom ut ungefär såhär om det är tallskog.

Den svartvita bilden är tagen för 100 år sen i 133-årig skog i Västerbotten och färgbilden är tagen i Siljansfors för 6 år sen i 176 år gammal gallrad tallskog. Träd ser inte annorlunda ut när de är 100 år därför att fröet grodde i en torvkruka som sen sattes ut i skogen och inte direkt i skogen. Det är inte föryngringsmetoden som avgör hur skogen ser ut när den är uppvuxen, utan hur den har skötts från röjning och framåt.

Fotograf på svartvita bilden: Gunnar Schotte
Fotograf på färgbilden: Lars Lundqvist :)

1614203013_wibecks_yta_svartberget.jpg


1614203020_img_0221.jpeg

Avatar Fallback

Re: Ny film kritiserar Svenskt skogsbruk

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#702553 Hur uppkom skogen på Svartberget?

Användarvisningsbild

Re: Ny film kritiserar Svenskt skogsbruk

Lars Lundqvist SLU  
#702555 Det finns inga dokument från 1785 som beskriver det. :)

Avatar Fallback

Re: Ny film kritiserar Svenskt skogsbruk

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#702572 En stor brand på trakten borde ha kommits ihåg? 🙂 HIttade lite info på Silvaboreal skall läsa och se om jag begriper något.

Användarvisningsbild

Re: Ny film kritiserar Svenskt skogsbruk

Josephine  
#702595
Camaro1969 skrev:
Josephine skrev: Denna söndagen den 21:a februari 2021 uppmättes + 17,9 grader i Bryssel. Så hög temperatur så tidigt på året finns >aldrig< tidigare uppmätt här.



definiera "så tidigt på året"
när började mätningarna?


år 1833 > https://www.meteobelgique.be/article/do ... epuis-1833

Användarvisningsbild

Re: Ny film kritiserar Svenskt skogsbruk

Mettämies  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#702631
rejser skrev:Sedan får vi påbörja en lobby-verksamhet för att rikta alla blickar mot regnskogs-skövling och palmplantage, där det som påverkar på allvar sker.

Kanske skulle vara något, svenska skogsindustrin i samlad trupp mot skövling av regnskog för att rädda klimatet.


Håller med om att det behövs en samlad trupp, öppenhet och "raka puckar" i dialog från branschen.
Men är inte helt galet att rikta uppmärksamheten mot något annat fel, peka med hela handen och skrika "men kolla upp dem då, där skövlas det mycket mer". Det är väl ändå en dålig argumentationsteknik oavsett om det är allvarligare fel som begås "därborta" eller inte? Städa framför sin egen dörr och hela den biten...

Avatar Fallback

Re: Ny film kritiserar Svenskt skogsbruk

Bosse1  
#702634 Vad är det vi kämpar emot egentligen 😎
1614275785_saeger_allt_.png

Användarvisningsbild

Re: Ny film kritiserar Svenskt skogsbruk

Gregzore  
#702664 Ett sätt att se på saken är så här: Om man låter en skog självföryngra och sedan stå länge, till slut blir det 'den naturliga skogen som hade stått på den platsen'. I mycket av sverige blir resultatet mest troligt jätte stora graner eller jätte stora taller med lite ris eller gräs på marken. Men, tiden för att få fram dessa stora fina träd är lång eftersom träd måste växa upp och dö och förmultra för att de starkaste träden så småningom kan ta deras plats och sedan dominera skogen.

Genom att röja, röja, gallra och röja, tar man bort konkurrensen och låter de starka träden ta höjden på mycket kortare tid. Vi helt enkelt hjälper de genom att hålla bort konkurensen för vattnet. Samtidigt skapar man en massa död materia i form av rästerna ifrån allt som röjts ned under åren.

Så det man kan säga är att 'genom skogskötsel skapar man gammal skog'

Användarvisningsbild

Re: Ny film kritiserar Svenskt skogsbruk

Mellberg  
#702716
Mellberg skrev:Nu är det i huvudsak Skydda Skogens åsikter som förs fram av deras frontfigurer. Så vad kan man vänta sig. Men som vanligt faller man på målsnöret eftersom det fortfarande är den brukade skogen som tar upp mest koldioxid. Skyddad/obrukad skog avger över tid lika mycket co2 som den tar upp. :mrgreen:

Nya rön har dessutom visat att "kalmark" inte avger mer co2 än beskogad mark. Många påståenden är direkt felaktiga.

Den Svenska skogen hade 2020 en årlig tillväxt på ca 120 miljoner m3sk. 50 år tidigare 1970 var den endast 70 milj. m3sk. Samtidigt är totala virkesförrådet dubbelt så stort som för 100 år sedan. 😎


Miljöaktivisterna har idag inget vetenskapligt stöd när de angriper det Svenska skogsbruket. Aldrig någonsin har den Svenska skogen lagrat in så mycket kol som idag. Andelen gammelskog har inte heller varit större än idag, drygt 5 miljoner hektar. Den biologiska mångfalden är inget problem, då ingen artutrotning i den Svenska skogen skett de sista 30 åren. 😎

Användarvisningsbild

Re: Ny film kritiserar Svenskt skogsbruk

machonisti  
#702758 Slutledning, propaganda!
EN som påstår sig tjäääänat eeeenooooorma suuuummmmor på att måla tavlor kanske hittat ett annat agn.

Avatar Fallback

Re: Ny film kritiserar Svenskt skogsbruk

fax  
#703388 Hmmm….
Vad fel man kan ha. Jag som i min infantila enfald trodde att vi brukade skogen på ett ansvarsfullt och miljöanpassat sätt. Vi har ju bara drygt 11 % av arealen avsatt som NS (naturvård skötsel) i skogsbruksplan, men det är egentligen betydligt mer. Ett område med 100 årig tall och blåbärsris (bonitet T20) kommer vi att låta vara. Det är det enda ställe där man ser något av det friluftsälskande folket utanför vägar och stigar, som vi håller öppna. De brukar gå ända upp till 50 m från bilen. Att vi planterat 0,9 ha ek med björk som amträd räknas väl in i plantageskogsbruket. Att vi lämnar gamla och ibland fula aspar och ekar kan kanske räknas oss tillgodo liksom alla solitära gbbgranar. Ekoxarna försöker vi vårda (hur man nu gör det) och jordgetingarna håller vi minst coronaavstånd till. Visserligen gjorde vi en avverkning på 1 ha i vintras på en sönderhuggen granbarkborreskog (f d åker avsnörpt av SJ), men det var inte någon slutavverkning. Efter vad jag sett på filmen är alla slutavverkningar minst 100 ha. För det var väl inte så som i filmen ”Om skogen” att man visade ett stort kalhygge, som egentligen var brandområdet i Kårböle? Alltnog så blir den avverkade veden till massa till bl a toalettpapper (ni har väl slutat använda sånt) och barken blir uppeldad till el och CO2. Jag beklagar!
I filmen pratades mycket om naturskog – vad det nu egentligen är. Vi har nog inget träd på gården, som är äldre än ca 110 år (förutom ett antal ekar, som får stå till blixten tar dem). Jag får erkänna att jag häromdan sågade ned en gran på 10 cm i rotändan, som var ca 100 år - svårt att räkna årsringar (med både granbarkborre och rotröta).

Jag känner mig dock inte speciell, då de flesta skogsägare (familjeskogsbrukare) man talar med har ungefär samma inställning till s k skogsbruk.
Vad fick jag ut av filmen? Sluta att avverka – nya hus får byggas i betong och plast istället samt sluta tvärt att använda bioenergi och använd kol, olja och gas istället samt att alla skogsägare ska satsa på ekoturism.
Annars allt väl

Användarvisningsbild

Re: Ny film kritiserar Svenskt skogsbruk

ulf 1  
#784922 Här har ni artikeln:
"Skogsavverkning är bra för planetens klimat påstår SLU-forskare!

Denna sensationella nyhet kan vi läsa i VK häromdagen (24/8) i en debattartikel av författarna Tomas Lundmark, professor i skogsskötsel, och Peter Högberg, professor i marklära, bägge institutionen för skogens ekologi och skötsel SLU.

Om det nu till allas förvåning vore bra för klimatet med intensivt skogsbruk, då borde ju världen glädjas över att regnskogar avverkas och de bränder som följer.

Vissa tongivande forskare på SLU ägnar sig åt spekulation. Låter sig påverkas av externa uppdragsgivare. Bidrar därför inte till att förbättra samhällets kunskapsnivå.

Ingen, utöver forskare på SLU gläds heller över att de nordliga skogarna nu avverkas i hög takt. Baserat på den så kallade forskning som bedrivs med stöd av statliga Sveaskog påstår ledande SLU-företrädare tvärsäkert att intensivt skogsbruk är bra för klimatet.
Brukad skog minskar inte kolförrådet

Sveaskog är Europas särklassigt största skogsbolag, ett av världens största. Det är ett mycket speciellt läge med stor risk för just den korruption vi ser på Skogshögskolan i Umeå, att en och samma tunga organisation både är störst skogsägare och betalar skogsforskningen.

SLU Umeå skämmer ut sig.

Det är mycket viktigt att forskning enbart har sanning och kunskap som mål. Annars är forskning meningslös, eller än värre, kan utnyttjas av makthavare för att ta riktig dåliga kortsiktiga beslut.

Övre Norrland består huvudsakligen av skog. Om forskningen om hur skogarna ska brukas inte är fri och kunskapsorienterad så innebär det en risk för att vårt län skadas och utarmas.

Skogarna är mycket viktiga för framtida klimat och miljö, och på så många andra sätt. Kan verkligen SLU ha missat det, eller är just dessa två forskare ensamma om sin åsikt på SLU? Jag hoppas det."

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).