Skogsnyheter

SP Maskiner går in i Eco Log koncernen

7 inlägg 4227 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

SP Maskiner går in i Eco Log koncernen

Torbjörn Johnsen  
#683494 Efter samgåendet mellan Eco Log och Gremo tidigare i våras så blev aggregattillverkaren SP Maskiner i Ljungby lite ensamma. Men nu meddar Eco Log att även SP Maskiner införlivas i den växande Eco Log koncernen. SP Maskiner, Gremos kvarvarande verksamhet i Ätran samt Gremos servicebolag GMS blir helägda dotterbolag i Eco Log Group. SPs nuvarande ägare (och tidigare även helägare till Gremo) Weland blir nu istället delägare i Eco Log Group.

Det har hänt mycket hos oss på Eco Log på relativt kort tid, däribland uppköpet av försäljningsbolaget Eco Log Försäljning AB och sammanslagningen med Gremo som gör att vi har marknadens mest heltäckande sortiment av skotare. Samgåendet med SP breddar vårt utbud ytterligare och gör att Eco Log blir en komplett leverantör av skogsmaskiner som täcker kundernas varierade behov inom skogsbruk världen över, säger Anders Gustafson


SP kommer att fortsätta som fristående bolag med produktion i Ljungby och med sina egna försäljningskanaler. Men det kommer att utvecklas ett "Eco Log-aggregat" som nu ska erbjudas kunder som köper Eco Log, enligt Vd Anders Gustafson.
Det handlar i första läget inte om ett helt nytt aggregat utan om en anpassning som ska optimera kombinationen SP-aggregat och Eco Log-skördare.

Eco Logs samarbete med LogMax fortsätter enligt Anders Gustafson som tidigare.

Lite mer fakta om Eco Log Group från dagens pressrelease:

Huvudägarna av de båda bolagen, Accent Equity och Weland, har enats om att samla bolagen under koncernen Eco Log Group. Koncernen kommer att bestå av Eco Log Sweden AB, Eco Log Försäljning AB, Gremo AB, Gremo Maskinservice AB samt SP Maskiner AB. Huvudkontoret kommer att vara placerat i Söderhamn medan verksamheten för SP fortsätter att bedrivas som ett fristående bolag i Ljungby. Sammantaget beräknas omsättningen i koncernen Eco Log Group att uppgå till cirka 800 MSEK för 2021. Försäljningen av SP's ordinarie aggregatsortimentet kommer även fortsättningsvis att skötas via SP's återförsäljarnätverk, medan de nya Eco Log-aggregaten kommer att säljas tillsammans med maskinerna via Eco Log's återförsäljare.


Läs mer om dagens affär här.
Skördaraggregattillverkaren SP Maskiner i Ljungby går nu in som dotterbolag i Eco Log Group AB. Källa: Eco Log
   TS
Avatar Fallback

Re: SP Maskiner går in i Eco Log koncernen

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#683659 Hur var det nu? Ecolog var Cat men från början Skogsjan, Skogsjans aggregat blev så småningom Logmax som sedan köptes av Komatsu?
Nu finns alltså en svensk skogsmaskinskoncern som äger både maskintillverkare och aggregattillverkare men de köper aggregat från den japanskägda konkurrenten?
Har jag missat något i historieskrivningen?

Användarvisningsbild

Re: SP Maskiner går in i Eco Log koncernen

Torbjörn Johnsen  
#683664 Ha ha! Ja, så kan man nog beskriva det idag.

Det kan tyckas lite ologiskt, men allt bottnar nog i att "kunden har alltid rätt". Många skogsmaskintillverkare utrustar skördaren med det skördaraggregat som kunden vill ha. Eco Log har ju sedan tidigare som du konstaterar ett släktskap med LogMax. Men numera finns ingen ägarkoppling eftersom Komatsu äger LogMax utan det är väl en kombination av tradition och att man har bra lösningar för hur aggregat och maskin (dator) lirar ihop. Sedan en tid tillbaka kan man även få Eco Log med Waratahs aggregat. Waratah är identiska med John Deeres aggregat och tillverkas i samma fabrik som John Deeres aggregat i Finland med John Deere som stor delägare.

Rottne tillverkar egna aggregat men utrustar sina skördare med både SP och LogMax-aggregat. Kunderna har ett stort inflytande och inte bara då entreprenören utan även entreprenörens uppdragsgivare. Det finns bolag som inte accepterar vissa aggregat som de hävdar mäter för dåligt.

En viktig sak är också den fristående aggregatmarknaden som är stor internationellt. I länder med plantageskogsbruk är det vanligt att hänga på stora aggregat på andra basmaskiner typ grävmaskiner. Vill man vara med även på denna marknad måste man ju ha ett "eget" aggregat att sälja. 👍

   TS
Användarvisningsbild

Re: SP Maskiner går in i Eco Log koncernen

Torbjörn Johnsen  
#683665 Var det föresten Skogsjans aggregat som (via Grangärde maskin) blev LogMax? Hade inte Skogsjan egna aggregat parallellt med att Grangärde tillverkade sina? Eller var det samma? Någon som vet?

   TS
Avatar Fallback

Re: SP Maskiner går in i Eco Log koncernen

Mikael A  
#683668 Känns väl ändå troligt att SP/Ecolog kommer att satsa på att utveckla, anpassa och marknadsföra sina egna aggregat för Ecolog maskiner mer aktivt i framtiden eller?

Användarvisningsbild

Re: SP Maskiner går in i Eco Log koncernen

skogsjan695xl  
#683683
Torbjörn Johnsen skrev:Var det föresten Skogsjans aggregat som (via Grangärde maskin) blev LogMax? Hade inte Skogsjan egna aggregat parallellt med att Grangärde tillverkade sina? Eller var det samma? Någon som vet?


Det bar helt separata aggregat. Cat byggde aggregaten under en period oxå innan man la ner den tillverkningen.

Användarvisningsbild

Re: SP Maskiner går in i Eco Log koncernen

Torbjörn Johnsen  
#683693 OK, tack för info!

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).