ons 28 okt 2020, 20:19#676469
Blondin 750 skrev:För 10 år sedan byggde jag "ny" verkstad i ett befintligt hus som var ca 90 år gammalt, det som användes var yttertak och delar av stommen, allt annat gjordes nytt med ordentligt med isolering i både väggar och tak. Erfarenheten från den gamla verkstan (gårdens gamla stall) vägg i vägg var att det aldrig blev minusgrader där trots att det endast var timmerstomme med ett lager gipsskivor. Detta gjorde att jag valde att INTE isolera det nya golvet för att komma åt den lilla energin som marken innehåller och få den att komma upp i verkstan och ha det som grundvärme. Det fungerar perfekt och gör att det aldrig kommer under ca 3-4 grader trots att vikporten har ganska dålig isolerande förmåga. Porten är 4.6m bred och 4.4m hög och takhöjden inne är 4,95m på den största delen och utrymmet är ca 115m2 och det värms snabbt upp till 15 grader med en aerotemper de tillfällen då jag ska vara där lite längre stund. Jag vill inte heller kompromissa bort möjligheten att vara fri att borra och fästa saker i golvet.
Nu 10 år senare så har jag förmånen att få bygga ett helt nytt hus som ska innehålla både maskinhall, verkstad och stall. Jag har valt i princip samma koncept som den tidigare verkstan med oisolerat golv utan golvvärme men i den här verkstan kommer det nog att monteras en värmepump (luft-luft) för att öka på grundvärmen ett par grader, Aerotemper får stötta upp när det behövs.
Golvytan är ca 115m2 och takhöjden 4,5m till hammarbandet och på detta står det saxtakstolar för att få tillräckligt takhöjd för pelarsvängkranen (som kräver 4,9m) samt en förhoppning om att kunna få bättre möjlighet till en trevligare ljudbild med vinklade ytor och ljuddämpningsmaterial.
Den större luftvolymen i taket kommer troligtvis att kräva någon form av cirkulerande fläkt men det ser jag inte som något problem i nuläget.
Vikporten står för den största energiförlusten och jag valde även här samma port som tidigare och det var av estetiska skäl, det fanns portar med bättre värden men de föll inte mig i smaken då vill ha mycket ljusinsläpp och att jag inte vill att det ska se ut som en flygplanshangar.
Intressant att både du och andra här i tråden förespråkar oisolerad platta. Har i andra trådar fått uppfattningen att man är "dumsnål" om man inte isolerar plattan, även i ouppvärmda hallar. Hur har ni gjort för att bryta markfukten kapillärt? Cellplast verkar vara helt standard idag.
Det stora problemet tycker jag ändå är väggar och tak, isolerar man inte så kostar det för mycket om man senare vill ha varmt hela året. Vågar inte isolera väggar/tak utan att alltid ha värme på, för kondensrisk i väggarna.
Ni som värmer upp vid behov, är det inte problem med att verktyg mm är kalla när man ska göra något? För att ändå minska energiförbrukningen borde ett system med snabb reglering vara en fördel då man kan minska temperaturen när man inte använder hallen.
Jag lutar mest åt att antingen ha med uppvärmning i budgeten, eller inte bygga alls. Tror man blir besviken hela vintern om man bygger en kallhall när man vill ha en uppvärmd. Dessutom har man kanske varken råd eller plats till att bygga en uppvärmd hall senare.
Samma sak gäller att dela av hallen. På önskelistan står plats för traktor+vagn eller skotare med portstorlek minst 4x4,5. Har också tänkt en mindre port bredvid, minst 3x3, där man även får in traktor/bil/mindre maskiner och plats även finns för lyftbord/fordonslyft i framtiden. Plats för pelarsvängkran i mitten på bredden så man har något smidigt att lyfta med. Här ser jag inte vad saxtakstolar gör för nytta om kranen i princip når mellan långsidorna?
Saxtakstolar funnits med som alternativ, men det blir både större ytor och luftvolym att värma, samt dyrare takstolar. Hade dock varit trevligt med fri höjd för att köra gripen inne. Tar man lite höjd för större griplastare så blev uppskattningen att 6,5 m takhöjd behövdes. Jag hoppas att pelarsvängkran och truck/ledstaplare duger som ersättning. Ska man ha pallställ måste man väl ändå ha en ledstaplare för att kunna nyttja det. Pallställ+ledstaplare känns billigare än att bygga större, särskilt när man ska värma upp. Dessutom blir det bättre ordning.
alias skrev:Vad ska du använda verkstan till (hur ofta och till vilken typ av maskiner ska du få in där)?
200 m2 och 5-6 m högt är en stor volym att värma upp om man inte använder byggnaden konstant.
Det är en bra fråga. I dagsläget använder jag enkelgarage för bil med gjutet golv när det räcker till. För traktorn helst blå hallen på sommaren, just nu snedluta med grusgolv och utan port. Blir snabbt trött på att flytta runt verktygen. Eftersom det är för dålig belysning gör jag helst inget efter skymningen. Man vill kunna jobba hela kvällen när det behövs! Vem vet hur mycket det blir i framtiden, kan både bli mer och mindre beroende på lönearbete.