SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Små skogsmaskiner och övriga maskiner

Mindre skotare minskar i antal

1 inlägg 8843 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Mindre skotare minskar i antal  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#674972 Skogsforum har tittat på registreringsstatistiken för mindre skotare med lastvikter mellan 5-8 ton. Det är en relativt liten totalmarknad för de här maskinerna och den ser dessutom ut att minska.

I den här storlekskategorin finns Malwa 560F, Terri 34C och Vimek 610SE. För Malwa och Terri registreras även deras kombimaskiner då de har skotaren som basmaskin. Detta görs inte för Vimek som istället har skördaren som basmaskin för sin kombi (Vimek Duo). I storleksklassen 5-8 ton finns även Novotny och Woodtiger-maskiner men inga sådana maskiner har registrerats hos Transportstyrelsen under 2019 eller 2020.

Toppåret för de mindre maskinerna var 2018 då 40 skotare (eller kombimaskiner) registrerades i detta storlekssegment. Sedan dess har marknaden minskat till 31 maskiner under 2019 och hittills i år har det registrerats 20 maskiner. Det indikerar att det kan bli ännu färre under 2020 än 2019. I statistiken ingår som sagt skotare och kombimodell (skotare som kan användas som skördare) för Malwa och Terri men ej för Vimek. Det är troligen dock endast någon enstaka sådan maskin som sålts i Sverige under 2020.

Förändrade marknadsandelar
Det man kan se om man jämför tillbaka till 2017 (se tabell) är att Malwa behåller sin marknadsandel runt 55 procent medan Terri dubblar marknadsandelen (från 12 till 25%) och Vimek minskar (från 32 till 20%). Det här innebär nu att Terri levererar fler femtonsskotare på den svenska marknaden än vad Vimek gör och att Malwa nu levererar lika många maskiner som Terri och Vimek gör tillsammans.

För stort fokus på Belarus?
Vimek har under 2017 och 2018 haft ett stort fokus på att tillverka och leverera skogsmaskiner till Belarus. Efter att företaget fick en stororder på 126 maskiner under 2016 samt ytterligare en order på 22 maskiner under 2019 så har det här låst upp en betydande del av Vimeks tillverkningskapacitet. Något som kan ha gått ut över förmågan att sälja och leverera maskiner i Sverige. När dessa ordrar nu är avbetade har man inte förmått att öka försäljningen i Sverige vilket även syns i företagens ekonomiska redovisning.

Både Malwa och Vimek är enkla att följa via deras bokslut. Vimek toppade sin omsättning med 160 miljoner kr 2017. Då hade Malwa 66 miljoner i omsättning. Men tittar man på siffrorna för 2019 så har Malwa nu gått om med 98 miljoner i omsättning jämfört med Vimeks 91 miljoner. Terris omsättningssiffror för skogsmaskiner går inte att få fram då bolaget (Alfing i Älmhult) har flera andra grenar i sin verksamhet.

Jag pratade med Vimeks VD Johannes Nilsson och han bekräftar att de Vitryska leveranserna har gått ut över Vimeks position på den svenska marknaden men att det här inte är en situation man är nöjd med på Vimek. Han säger att Vimek nu kommer att jobba hårt för att återta sin position på den svenska marknaden framöver.

Skillnader i återförsäljarledet
Det finns en tydlig skillnad i hur de olika företagen jobbar med sin försäljning. Både Malwa och Terri har egna säljare som jobbar direkt mot slutkund och de är väldigt aktiva i sin ”uppsökande verksamhet”. Vimek å andra sidan säljer främst sina maskiner via ett återförsäljarnät som till stor del har sin tyngdpunkt inom lantbrukssektorn.

Ännu mindre maskiner
Tittar vi på Vimek så har de ytterligare en skotarmodell i det mindre 3-tonssegmentet. Vimek 606. Den ingår inte i den här sammanställningen då den inte är jämförbar med en femtonsskotare men tar men med 606:an i beräkningen så hamnar Malwa och Vimek på ungefär samma maskinantal 2019 och 2020.

Marknadsutrymmet för de mindre skogsmaskinerna verkar ha ett visst storleksutrymme men man kan inte med den bästa vilja i världen påstår att det ökat. De senaste åren har det snarare minskat. Om vi jämför med de något större gallringsskotarna, som lastar 8,5 till 10 ton, så har antalet maskiner minskat även i det här storlekssegmentet under senare år. Däremot har 11-tonsskotarna ökat i antal och marknadandel bland gallringsmaskinerna. I den här tabellen kan du se hur antal och andel fördelas mellan gallringsskotare i storlek från fem till elva ton.

Skogsforum följer utvecklingen och redovisar återkommande marknadsstatistik även för de mindre maskinerna.

Marknadsstatistiken över mindre skotare baseras på Registreringsdata från Transporstyrelsen som sammanställts och analyserats av Skogsforum.se



   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).