I ett trädslagsförsök på skogsmark etablerat 2012 med gran, tall, hybridasp, poppel (och björk i södra Sverige) såg man att mer eller mindre all poppel stannade av eller dog redan första året efter plantering. Poppeln är tydligen ett krävande trädslag och det mest uppenbara är att poppeln är känslig för låga PH-värden. Något som är mer regel än undantag i skogsmark. Därför har SLU nu gjort en serie försök för att lära sig mer om hur man säkrast och bäst kan få poppel att etablera sig och växa.
I första försöksomgången testades olika markberedningsvarianter ihop med kalkning.
Omarkberett, mix (där mineraljord och humus blandats), fläck och fläck/hög där mineraljord drogs ihop till en hög.
Utfallet visade tydligt (se bilden) att fläck och fläck/hög ger högre tillväxt men framför allt att kalkningen ger mångdubbelt högre längdtillväxt. Skillnaden syns i vissa fall under planteringsåret (år 1) och den är mycket tydlig år 2 och 3.
I ett senare försök testade man även att tillföra kalk, aska och gödning. Askan och kalk bidrog till en klart ökande tillväxt i ytor som markberetts med fläck eller fläck/hög. Gödning bidrog också till tillväxtökning men här höjer forskarna ett varnande finger för att gödningen även gynnar annan vegetation som kan konkurrera med poppeln.
I Poppelkprojektet har forskarna även tittat på vilka marker som är lämpade för odling av poppel eller hybridasp. Där har de kommit fram till att följande arealer finns:
- Åkermark (obrukad/nedlagd): 400 000 ha
- Gran som växer på f d åkermark: 1 500 000 ha
- Skogsmark bättre än T26/G26: ca 5 600 000 ha
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto