Det stora klimatproblemet med kött och mjölk är att den mark som används för att producera animalier även förhindrar att denna mark används till att binda in koldioxid i form av växande träd och skog. Även om vi tar hänsyn till att marken producerar kött under många år innebär den förlorade kolinlagringen i skog ett koldioxidutsläpp på ungefär 150 kg per kg nötkött. Detta motsvarar utsläppen från 60 liter bensin, enlig Stefan Wirsenius som är docent på Chalmers.
Det är ju trevligt med skog men frågan är om det skulle vara speciellt bra för den biologiska mångfalden att beskoga artrika betesmarken där många hotade arter finns? För att inte tala om landskapsbilden.
Man skulle ju kunna önska sig att personer med så mycket engagemang också kunde se lite större perspektiv. Hela världen bränner, eldar och kör på fossila bränslen i en skala som inte går att jämföra med djurens "fisande". Dessutom ingår matproduktionen i ett slutet kretslopp till skillnad från det fossila. D v s att det som släpps ut nyligen tagits upp av det växande och sedan tas upp igen när det släpps ut.
Vad är det man säger? Sila mygg och svälja koss... förlåt kameler!
Läs hela debattinlägget här.