Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Oenighet om äganderätten till skogsmaskinernas data

5 inlägg 4199 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Oenighet om äganderätten till skogsmaskinernas data

Torbjörn Johnsen  
#491139 Det pågår en ordväxling mellan å ena sidan Skogsentreprenörernas VD Anna Furness och å andra sidan forskaren Rolf Björheden från SkogForsk. Oenigheten gäller vem som äger och har rättigheterna till den allt större mängden med skogsdata som dagens skogsmaskiner genererar. Framför allt skördarna. Det senaste utvecklingssteget när det gäller smart datateknik är ett system som kallas HPR Gallring och som det skrevs om här redan 2015 i tråden Automatisk Gallringsuppföljning!

Med HPR Gallring installerat kan skördaren mer eller mindre "kartera" hela skogen (inkl den kvarvarande) samtidigt som den arbetar. Data samlas med all information om trakten, beståndet, det avverkade virket och produktionen. Motsvarande möjligheter finns idag även i slutavverkningsmaskiner där man har järnkoll på det avverkade virket och kan koppa det till GPS-koordinater.

Det är dock inte bara trakt- och virkesdata som genereras utan även ansenliga mängder produktionsdata. D v s hur många träd och kubikmeter som avverkas eller skotas i timmen och hur mycket bränsle som går åt. Hur många timmar man jobbar, hur mång aminuter man står still o s v. Många entreprenörer har idag avtal med sina uppdragsgivare som innebär att bolagen har direkt tillgång till all denna data. I realtid! En del entreprenörer hävdar att det här missbrukas för att pressa ner avverkningspriserna. "Så fort man får upp produktionen lite skapligt på en trakt så används det emot en när det ska förhandlas om framtida bortsättningar..." för att citera en anonym entreprenör.

Nu har Skogsmaskinentreprenörerna bestämt sig för att se över rättighets- & säkerhetsfrågor kring maskindata och i en artikel i SKOGEN 11/2017 säger deras VD Anna Furness:

– Det råder vilda västern därute. Vi, skogsbruket, måste lära oss att hantera den här informationen affärsmässigt som det anstår en modern bransch, säger Anna Furness som är vd för branschorganisationen Skogsentrepre­nörerna.
– Man kan säga att i datorn finns inkråmet i hela virkesaffären. Logistiken flyter på tack vare den.
I dag skickas filerna runt i Skogssverige utan tanke på sådant som äganderätt och affärsmässigt värde.
Vi anser att det är hög tid att hantera den här in­formationen mer korrekt, både när det gäller ­personuppgiftshantering, företagsintegritet och affärs­logistik, tillägger hon.

I datafilerna kan finnas uppgifter som ger en bild av traktens beskaffenhet, maskinens körning, virkeskvaliteter och sortiment samt – inte minst – förarens produktivitet.
– För oss skogsentreprenörer är det självklart att vi som producerar datainformationen äger den. ­Därmed inte sagt att andra, som exempelvis mark­ägare eller SDC, inte skulle få nyttja delar av den. Men vi behöver avtal som reglerar nyttjandet, säger hon.


Nu får hon dock mothugg av forskaren Rolf Björheden på SkogForsk som även är ordförande i Skogsbrukets Tekniska Samverkansnämnd (TSG). Han oroar sig i ett debattinlägg i samma tidning för att skogsbruket kan förlora i konkurrenskraft om inte maskinernas data hålls tillgänglig i hela kedjan och att Skogsmaskinentreprenörerna riskerar att skjuta sig själva i foten om de begränsar tillgången till data:

Skogsbruket och forskningen måste gemensamt kunna utnyttja den nya tekniken på ett klokt och genomtänkt sätt. Den informationstekniska utvecklingen är det största som hänt i skogsbruket, sedan mekaniseringen. Den skapar möjligheter att minska spill och ledtider, att maximera utnyttjandet av virkesvärde och att öka precision och skonsamhet i alla operationer från planta över stubbe och vidare till industri. Som en delmängd av det som benämns Big data hjälper det till att finna de bästa metoderna, den bästa utrustningen och att identifiera var förbättringsåtgärder krävs.

I bransch efter bransch utlöser tillgången på data en veritabel guldrush – ska skogsbruket vara med?

En ökad användning av maskindata är ett kraftfullt verktyg för att öka lönsamheten i skogsbruket, och det behövs. Skogbruksindex, ett mått på skogsbrukets lönsamhet, visar att sektorns lönsamhet stadigt har sjunkit under de senaste 20 åren. Kakan att dela på blir allt mindre. En klok användning av maskindata kan vända den utvecklingen och den gemensamma kakan blir större.


Skogsmaskinentreprenörerna samarbetar med sina Nordiska systerorganisationer i den här frågan.

– I Finland har skogsbruket kommit lite längre än här och deras första rekommendationer är att maskera i datafilerna var trakten är och vem som utfört körningen. Det är tills vidare ett bra råd, tycker vi.


EUs nya dataskyddsförordning (GDPR) som träder i kraft i år gör att de här frågorna om datasäkerhet, ägande och ansvar ställs på sin spets lite här och var. Och det finns så många dimensioner i den data som skogsmaskinerna hanterar. Data om skogsfastigheten och skogsbeståndet. Data om virkesflödet och data om produktionen. Hur ser ni på de här frågorna?

-Ur ett entreprenörsperspektiv?
-Ur ett skogsägarperspektiv?
-Ur ett branschperspektiv?
-Ur ett effektivitetsperspektiv?
-Ur ett integritetsperspektiv?



   TS
Olofsfors skogsmaskinsband
Avatar Fallback

Re: Oenighet om äganderätten till skogsmaskinernas data

bgl  
#491147 Skogsforsk och Björkheden borde ha ett stort behov av att förklara sina resp positioner i frågan.
Är det utifrån aningslöshet eller en måhända dold agenda som Skogsforsk så klart biträder de allt fler och starkare krafter i samhället som strävar mot funktionssocialisering av svenska skogsbruk och framför allt skogsägandet?
Eller har Skogsforsk insett den bistra verklighet som vissa av oss allt tydligare anar, det är en irreversibel process som ingen vill eller kan stoppa?

Användarvisningsbild

Re: Oenighet om äganderätten till skogsmaskinernas data

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#491153 Det är väl markägaren som får betala entreprenören och då borde väl markägaren också ha rätt till datan?
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Oenighet om äganderätten till skogsmaskinernas data

Bax  
#491177 Känns lite skrämmande att bolagen kan kartera vad som återstår vid gallring, för att på så sätt efter ett antal år återkomma med "riktade" erbjudanden till markägaren.
Jag tycker att det borde vara den som äger marken/virket, eller maskinen som producerar datan, som äger datan.
Men rätten till datan går väl snabbt för en virkesköpare att villkora in i ett kontrakt antar jag.

Användarvisningsbild

Re: Oenighet om äganderätten till skogsmaskinernas data

Torbjörn Johnsen  
#491318 Diskussionen om äganderätten till skogsmaskinernas data fortsätter med en debattreplik från Skogsentreprenörernas VD Anna Furness.

Jag är ingen happy trigger. Mitt uppdrag är inte att skjuta skogsbruket i sank vilket man kan tro om man läser Rolf Björhedens inlägg. Men vi måste reda ut vem som ska ha vilken skogsmaskindata och varför. Och det är hög tid att göra det nu”, skriver Anna Furness, vd för Skogsentreprenörerna, i en replik.


Debatten går i vilda västern-tema och börjar bli ganska skarp i formuleringarna.

Smickrande nog är hälsningen riktad direkt till mig, som vore jag Billy the Kid med hela vilda västern för mina fötter. Björheden har läst mitt ”sista ordet” i decembernumret av tidningen SKOGEN där jag ganska godmodigt kommenterar att vi, skogsbruket, behöver ta mer aktiva immaterialrättsliga hänsyn i vår datahantering. Björheden sammanfattar mitt påtalande som ett överdrivet revolverviftande, med stor risk för förlupna skott och utfärdar också en varning för onödiga kamerala rikoschetter.


Läs hela inlägget på tidningen Skogens sajt här.

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).