Skogsfastigheter

Generationsskifte och skatt i framtiden

6 inlägg 7621 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Generationsskifte och skatt i framtiden

Crillaz  
#461587 Hej

Först vill jag börja med att säga att detta är min första post på skogsforum. Jag har dock smugit runt lite här på forumet och läst en hel del.
Grymt med så många kunniga och hjälpsamma här!

Fråga,

Jag står inför ett generationsskifte under året.

Det jag undrar är hur det funkar med skatter när man samtidigt har en heltidslön.
Låter luddigt det här men vet inte riktigt hur jag ska förklara.

Samkör jag gårdens ekonomi med min privata? Och kommer det innebära statlig skatt på inkomst från gården då jag redan betalar det på min lön?
Eller betalar man kapitalvinstskatt på överskottet från en avverkning?

Tack på förhand!



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Generationsskifte och skatt i framtiden

Berkshire  
#462314 Som skogsägare räknas du som näringsidkare, och kommer därför att beskattas i inkomstslaget näring. Detta inkomstslag kan betraktas som aktivt eller passivt beroende bl.a. på hur mycket tid du lägger i verksamheten.

Beskattningen kommer påverkas av hur generationsskiftet sköts. Ifall det är en gåva så kommer du överta tidigare ägares skattesituation beträffande anskaffningsvärden och dylikt. Detta gör att du inte har möjligheter till skogsavdrag, vilket då i sin tur medför att du kommer träffas av förhållandevis hög skatt som antingen aktiv eller passiv näringsidkare.

Ifall förvärvet istället är ett köp, kommer det finnas möjligheter för dig att dels utnyttja skogsavdraget, vilket oftast innebär att du får dra av hälften av köpeskillingen som avser skogsmark när du ska ta upp intäkter från avverkning. Resten kommer dessvärre beskattas som inkomst av näringsverksamhet, enskild näringsidkare (det finns en del ytterligare möjligheter att periodisera skatten).

Det finns egentligen hur mycket som helst att säga, men jag hoppas det där träffade din frågeställning någorlunda. Kan rekommendera boken Skatten i Skogen.

Ha en bra dag!

Användarvisningsbild

Re: Generationsskifte och skatt i framtiden

JensSkoog  
#462418 Välkommen på Forum, @Crillaz
Om du ska bli skogägare eller jobba med skog, finns det inget bättre :-bd

Nu vet jag inte något om det du frågar om, men jag skulle rekommendera dig starkt att köpa hjälp
hos någon som är kunnig i sådant. Det är för sent när alla papper är skrivna.
Det kostar, men det är värd det :wink:

Användarvisningsbild

Re: Generationsskifte och skatt i framtiden

Crillaz  
#462445 Tack för era svar. Alltid värdefullt att höra vad andra har att säga.
Vi har tagit hjälp med skiftet av gården men vi är precis i starten än. Det som Berkshire säger låter inget vidare. Hur man än vrider och vänder på det så ska staten ha sin del...

Om vi leker med tanken att det blir som gåva. Ett år avverkar jag lite mer säger vi. Får totalt en intäkt på 1 000 000 inklusive förvärvsinkomst det året. Då blir det kommunalskatt, statlig skatt och värnskatt på det beloppet? Räntor går som kostnader så det måste jag väl få betala innan skatten dras?

Är det någon här som lekt med tanken på att arrendera ut skogsbruket till ett aktiebolag som sedan betalar vad räntan kostar till gården? Skulle det kunna funka tror ni?

Tack JensSkoog för välkomnandet. Har läst ganska mycket här och det finns massor av kunskap och kloka tankar. Det är härligt! :)
Jobbade i skogen efter gymnasiet i 4-5 år åt min far. Körde skördare mestadels. Men det är ett tag sen nu. Jag vill inte gå tillbaka och yrkesjobba i skogen men däremot på mitt egna (snart, om jag har råd).

   TS
Avatar Fallback

Re: Generationsskifte och skatt i framtiden

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#462448 I värsta fall blir det som du säger, intäkterna-utgifter det året blir beskattningsbart. Först ca 30% egenavgifter (om du är aktiv) sedan vanlig inkomstskatt på det och stattlig skatt och värnskatt.

Men turligt nog är inte skog så lönsamt :), så om man med alla möjliga och omöjliga medel sprider ut intäkterna på många, många år kan man komma betydligt lindrigare undan. Knepet är räntefördelninge, så varje år får du en fmraräknad fiktiv "inkomst av kapital" på de pengar som du satt in i gården. På dessa betalar du "bara 30%" skatt (kapitalinkomst). Om du tex köper en skog för 1 miljon, kan du årligen ta ut idag ca 60-70 tusen till denna låga skatt. Det blir krängligare vid gåva/arv... ;) Och dina intäkter är nog inte så stora på sikt.

Sen har vi Skogsavdrag, Expansionsfond, Periodiseringsfonf, Skogskonto, mfl, etc, osv.

Användarvisningsbild

Re: Generationsskifte och skatt i framtiden

Crillaz  
#463535 Tackar!
Ja det verkar inte enbart vara av godo att köra som gåva. Finns massor för mig att lära när det kommer till skatter.

För att fortsätta med ditt ex. om man köper skog för 1000000kr. Ränteavdraget kan man bara nyttja om man betalat med eget kapital. Får ej vara belånat? Stämmer det?

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).