Skogsnyheter

Skogsstyrelsen pausar nyckelbiotopsinventeringen i nordväst

49 inlägg 14158 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Skogsstyrelsen pausar nyckelbiotopsinventeringen i nordv

totte  
#452075
Kopierat från Lars Christersson, professor emeritus SLU, Uppsala forskare:


Var vänlig att ange korrekt källa: http://www.dn.se/debatt/repliker/klimat ... -mangfald/

Och normalt sett, undvik att kopiera hela debattartiklar, bättre att citera nyckelmeningar och sedan länka till hela artikeln.

Elmia
Användarvisningsbild

Re: Skogsstyrelsen pausar nyckelbiotopsinventeringen i nordv

Torbjörn Johnsen  
#452318 Nu ger sig ytterligare en f d professor in i debatten i Svenska Dagbladet. Fd Generadirektören för Skogsstyrelsen, SLU-professorn, Riksskogstaxeringschefen och f d vice koncernchefen på StoraEnso Björn Hägglund som tycker att vi ska "Lita på skogsägarnas ansvar och kompetens":

I ett civiliserat samhälle finns självklart alltid begränsningar i förfoganderätten. Vad gäller skog finns en mängd lagstadgade ­sådana – skogsvårdslag, jordförvärvslag, jaktlag med flera – som av de flesta betraktas som hyggligt rimliga. Härutöver kan staten köpa skog för att skydda den.

Målen för skyddad areal höjs ständigt. Och debatten skärps när nya instrument för att skydda mer – utökat artskydd, nyckelbio­toper, tillståndskrav – förenas med en ovilja att ersätta markägarna för inskränkt för­fogande­rätt. Mycket mer så än vad gäller ­andra naturresurser, jordbruksmark eller hav. Jag har aldrig hört talas om att en jordbrukare skall avstå från att bruka en avsevärd del av sin mark utan ersättning på grund av att där finns en ovanlig fågel eller dito svamp. Tvärtom utgår genast bidrag för detta. Och trots – eller snarare på grund av – att stora ­delar av havet är allmän egendom tycks det märkligt svårt att skydda det från rovfiske och föroreningar.


Han tar även upp det faktum att staten är en stor skogsägare och därmed kan bistå med mer skyddad mark om det är statens intention att så bör ske:

Men ändå, det är nu statens vilja att mer skog skall skyddas från att brukas. Men staten äger ju själv, via Sveaskog och Fastighetsverket, en fjärdedel av Sveriges skogar. Varför äger man så mycket skog om den inte skall användas för att uppnå politiska mål som är svåra att förena med privat ägande? Visst används en liten del av Sveaskogs mark för markbyten med privata (inklusive bolagsägda) marker med höga naturvärden. Men borde man inte gå mycket längre och så långt det går tillgodo­se statens behov av skyddad skog med den skog man redan äger?


Läs hela debattinlägget här:
https://www.svd.se/ratten-att-bruka-sko ... -om-skogen

   TS
Användarvisningsbild

Re: Skogsstyrelsen pausar nyckelbiotopsinventeringen i nordv

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#452349 En mycket bra insändare, som sätter fingret på många svagheter i dagens konfiskatoriska naturvårdspolitik.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Skogsstyrelsen pausar nyckelbiotopsinventeringen i nordv

isteskog  
#452350 La ut den på Skogsbloggen ..... ingen reaktion än ...... :wink:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).